Uygur dönemi hangi dönem?

Uygur dönemi Türkçenin hangi dönemi?

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçe‘nin Göktürkçe’den sonraki ikinci kısmını oluşturmuştur.

Uygur yazmaları hangi döneme aittir?

Bu, 14. yy’da başlamış ve 15. yy’da artarak devam etmiştir. Uygur yazısının 15. yy’da Osmanlı sarayında da kullanıldığı biliniyor. Fatih Sultan Mehmed’in Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’a karşı yaptığı başarılı seferden sonra 1473’te gönderdiği yarlık üstte Uygur, altta Arap olmak üzere iki alfabelidir.

Uygur dönemi yazıtları nelerdir?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur Türkçesi hangi yüzyıllar arasında kullanılmıştır?

Uygur alfabesi, Turfan ve çevresinde 15. yy‘a kadar kullanılmış ondan sonra yerini Arap alfabesine bırakmıştır. Kansu’daki Budist Uygurlar arasında bu alfabe dinî amaçlı da olsa 18. yy‘a kadar kullanılmıştır.

Türkçenin en eski dönemi nedir?

Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Uygur alfabesi ne zaman kullanıldı?

Uygur alfabesi, Turfan ve çevresinde 15. yy’a kadar kullanılmış ondan sonra yerini Arap alfabesine bırakmıştır.

Uygur metinleri hangi yüzyıllar arasında yazılmıştır?

10. yüzyılda yazıldığı düşünülmektedir. Eser içerisinde birçok hikaye yer almaktadır. Sekiz Yükmek (Sekiz Yığın): Yine Çinceden Türkçeye çevrilmiş olan eser, Budizm felsefesini içeren kutsal bir kitaptır.

Uygur yazıtları nedir kısaca?

Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Kalyanamkara Papamkara, Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek adlı eserler, Budizm’i anlatan dinî metinlerdir. …

Altun Yaruk Sekiz Yükmek hangi dönem?

Uygur dönemi eserlerinden olan Altun Yaruk Uygur bilgini olan Singku Seli Tutung tarafından yazılmıştır. Altun Yaruk içerisinde Tibetçe ve Moğolca olan eserler de yer almaktadır. Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. Uygur döneminin en önemli eserlerinden bir tanesidir.

Yeni Uygurca ne zaman?

Bugünkü Uygur Türkçesi, Göktürk, Eski Uygur, Karahanlı ve Çağatay Türkçesinden gelişmiştir. Yeni Uygur Türkçesi, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar devam eden Çağatay Türkçesinin modern devamı niteliğindedir.

Türk dilinin tarihi dönemleri nelerdir?

Türkçenin metinlerle takip edilebilen bu dönemleri sırasıyla şöyledir:

  • ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6.– yüzyıllar arası) Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alır. …
  • ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13.– yüzyıllar arası) …
  • YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15.– yüzyıllar arası) …
  • MODERN TÜRKÇE DÖNEMİ

Ana Türkçe Dönemi hangi yüzyılları kapsar?

İlk Türkçe Dönemi Altay dil birliğini kabul edenler için ise bu dönemde Türk dili, Ana Altaycadan ayrılmış ve bağımsız bir dil olarak gelişmeye başlamıştır. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir zaman verilmemekle birlikte MÖ 3500’lü yıllardan milat sıralarına kadarki süreç gösterilir.

Uygur alfabesi kimler tarafından kullanılmıştır?

Uygurlar, Eski Uygurca döneminde Köktürk, Brahmi, Tibet, Sogd ve Mani alfabeleriyle birlikte daha çok Sogd yazısından geliştirilen Uygur alfabesini kullanmışlardır. Uygur yazısı, Karahanlılar döneminde, hatta, 15. yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır.

Uygur alfabesi nasıl çıktı?

10. yüzyıl sonrasında yazılmış olan Arap Alfabesi ile yazıma başlanan Uygurca, daha sonrasında Kiril, Latin ve Pinyin harfleri ile de yazılmıştır. Latin harflerinin kullanımı 2.000 yılı sonrasında, Pinyin harflerinin kullanımı 1960 ile 1980 arası kullanılmıştır.

Islamiyet öncesi yazılı dönem Uygur metinleri nelerdir?

Uygur alfabesiyle yazılan önemli iki eser Altun Yaruk (Işık) ve Sekiz Yükmek (Yığın)’tir. Bu eserlerde Budist-Maniheist hikâyelere yer verilmiştir. Uygurlar Döneminde varlığı belirlenen önemli eserlerden biri de Irk Bitig’dir. 10. yüzyıldan kalma olduğu sanılan ve Göktürk alfabesiyle yazılmış bu eser bir fal kitabıdır.