Uzun hava ve kırık hava nedir?

Uzun hava ve kırık hava nedir kısaca?

Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir. hava” denir. Hava‘yı şöyle tanımlıyor: ölçü ve ritmik bakımından serbest-zor sayılır- olduğu halde belirli seyir kalıplarına bağlı bulunan ezgilere “uzun hava” denir.

Kırık hava nedir tanımı?

Kırık Havalar, ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Kırık havaların bir çoğu aynı zamanda oyun havasıdır. Kırık hava terimi de uzun hava gibi yaygın kullanılmamaktadır.

Uzun hava nedir ve çeşitleri?

Uzun hava, Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritimli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türü. Başlıca formları ise bozlak, gurbet havası, hoyrat, divan, yol havası, arguvan ağzı, çamşıhı ağzı, maya, barak ağzı ve müstezattır. Bu uzun havalar usul ile çalınmaz her sanatkarların arzusuna göre serbestçe çalınır.

Kırık hava nedir çeşitleri nelerdir?

Kırık Havalar Deyiş, koşma, semah, tatyan, barana, zeybek, horon, halay, bar, bengi, sallama, güvende, oyun havası, karşılama, ağırlama, peşrev, teke zortlatması, gakgili havası, dımıdan, zil havası, fingil havasıdır.

Kırık hava hangi yöreye ait?

Kars ve çevresinde genellikle icra edilir.

Bozlak uzun hava nedir?

Bozlak, Türk halk müziğinde bir uzun hava türünün ve bir ayağın ortak adı. Bozlak kelimesi, “feryat etmek, haykırmak” anlamlarını taşır. Bozlak denen uzun havalar, Orta Anadolu’ya özgü sayılırsa da, Türkiye’nin birçok yerinde çeşitli uzun havalara da bu ad verilir.

Kırık hava hangi yöreye aittir?

Kars ve çevresinde genellikle icra edilir. Tar, akordiyon en önemli çalgılardır.

Kırık hava nasıl olur?

ölçüsü ve ritmi belli olan bütün türkü ve oyun havaları, kırık hava adı altında toplanırlar.

Gurbet havası uzun hava nedir?

Sıla anlamında olan gurbet havaları Anadolu’muzun güney batı kısmında Teke bölgesi denilen yörede söylenen uzun havalardır. Gurbet havalarının sözlerinde ayrılık, sıla, gurbet yolu bekleyen özlemi vardır. Gurbet havaları genellikle kaval, sipsi, kabak kemane, üç telli cura veya bağlama ile eşlik edilir.

Uzun havalar Bozlak nedir?

Bozlak, Türk halk müziğinde bir uzun hava türünün ve bir ayağın ortak adı. Bozlak kelimesi, “feryat etmek, haykırmak” anlamlarını taşır. Bozlak denen uzun havalar, Orta Anadolu’ya özgü sayılırsa da, Türkiye’nin birçok yerinde çeşitli uzun havalara da bu ad verilir. … Bozlaklar, 11 heceli şiir kalıbına sahiptir.

Kırık Havalar kaça ayrılır?

Kırık Hava Biçimi Halk Müziği

  • Rumeli türküleri. Bu türkülerin bir kısmı oyunlara eşlik olarak okunur. …
  • Teke yöresi türküleri. teke yöresini kapsayan yerler Burdur, Fethiye, Muğla, Denizli, Afyon, Isparta, Alanya Antalya, Yörede beslenen keçinin erkeğine teke denilmektedir. …
  • Azeri türküler. …
  • Yozgat Türküleri.

Kırık hava nereye ait?

Açıklama: Afyonkarahisar merkez ilçede erkek oyunlarının en ünlüsü “Kırık Hava”dır. Afyonkarahisar’ın milli marşı olarak nitelendirilen “Dam başına asagoymuş galbırı ya da diğer adıyla “Gap(ı) ardına asa goymuş eleği” türküsünün eşliğinde oynanır.

Kırık Hava kim yazdı?

Hüsnü Arkan her şeyden önce iyi bir şair. Dahası, yazdığı şarkı sözlerine yaptığı besteler, farklı şairlerin şiirlerinden bestelediği şarkılara kıyasla öne çıkıyor. “Kırık Hava”, “Keder”, “Öyle Bir Rüya”, “Gülersen” ve Cem Adrian’ın kendine has sesiyle “Gönül Yarası”, albümün en “oturmuş” şarkıları.

Bozlak ustaları isimleri nelerdir?

Temsilcileri

  • Toklumenli Aşık Said (1835-1910) – Toklumen, Kırşehir.
  • Muharrem Ertaş (1913-1984) – Çiçekdağı
  • Hacı Taşan (1930-1983) – Keskin, Kırıkkale.
  • Çekiç Ali (1932-1973) – Kaman, Kırşehir.
  • Ali Rıza Yurtoğlu (?-2005) – Balışeyh, Kırıkkale.
  • Neşet Ertaş (1938-2012) – Çiçekdağı
  • Bahri Altaş (1952-2018) – Kaman, Kırşehir.

Barak uzun hava nedir?

Barak havaları, Barak Türkmenlerinin özgü bir uzun havadır.,Gaziantep, Urfa, Kilis, Adana,ve Kahramanmaraş bazı kesimlerinde canlılığını korumaktadır. Konuları göç, sevda doğa,ölüm, halk hikayeleri konuları işlenir. Barak havaları yöre oyunları oynanmadan önce yada oyun aralarında sıkça seslendirilir.