Vali görevleri nedir?
Valinin 3 temel görevi nedir?
Kısaca Maddeler Halinde Valilerin Yetkileri – Şartsız bir şekilde il için gelen bağışları kabul etmek. – Bütçeyi detaylı şekilde hazırlamak ve bütçenin dağılımının titizlikle uygulamak. – Özel il idarelerinin denetimi yapmak. – Devlet adına tüm devlete ait olan kuruluşların il bazında denetimini yapmak.
Vali hangi görev yapar?
Vali, bir devlete bağlı olarak görev yapan tüm kurum ve kuruluşların denetimini yapmakla görevlidir. Bu nedenle ildeki jandarma, polis teşkilatı, kolluk kuvvetleri ve devlete bağlı olarak görev yapan tüm kuruluşlar valiliğin sorumluluğu altında görev yapar.
Vali kimden emir alır?
Madde 9 – Vali, ilde Devletin ve Hükümetin temsilcisi ve ayrı ayrı her Bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla : A) Valiler, ilin genel idaresinden her Bakana karşı ayrı ayrı sorumludur. Bakanlar, Bakanlıklarına ait işleri için valilere re’sen emir ve talimat verirler.
Kaymakam kimdir ne iş yapar?
Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç) kaymakamın emri altındadır.
Valinin atama yetkisi var mı?
Devredilen yetkilere göre, atama yetkisi Valiliğe ait olan işlemlerde, bu personelin iller arası ve kurumlar arası yer değiştirmelerine de artık sadece Valiler karar verecektir. Bu personelin izin, istifa, emeklilik, müstafi taleplerine de yine Valiliklerce cevap verilecektir.
Valinin görev süresi kaç yıldır?
Vali ve kaymakamların atama koşullarında da bir değişikliğe gidildi. 5 yıl SGK’lı çalışan herkes Vali, 5 yıl kamu görevi yapan her fakülte mezunu Kaymakam olarak atanabilecek. Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası olarak tanımlandı, hiçbir temsil yetkisi kalmadı.
Vali yi kim denetler?
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince, valiler, İçişleri Bakanlığının inhası, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile tayin ediliyor.
Kaymakamın en önemli görevleri nedir?
Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir. Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.
Kaymakam kimden emir alır?
IV – KAYMAKAMIN İLÇE İDARE ŞUBE BAŞKANLARİYLE MÜNASEBETLERİ Kaymakam, işin mevzuata uygun bulunduğunda ısrar ederse yazılı olarak emir verir ve aynı zamanda keyfiyeti valiye de bildirir. Cevap gelinceye kadar kaymakamın emri sorumluluğu altında uygulanır.
Vali ataması nasıl olur?
Valiler illerde bulunan hükümetin en yetkili temsilcileri olmaktadır. Arapça bir kelime olan vali muhafız, koruyucu anlamına gelmektedir. Merkezi idarenin yürütme organı başı olan valiler Bakanlar Kurlu ve Cumhurbaşkanı tarafından atanırlar.
Vali ataması nasıl bir işlemdir?
“Valiler, İçişleri Bakanlığı’nın inhası, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın tasdiki ile atanırlar. … Söz konusu atama usulü 23.04.1981 tarih ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun’da belirtilen (I sayılı cetvelde yer alan görevlere Bakanlar Kurulu kararıyla atanma) usulüdür.
Valilerin görev süresi 5 yıl mıdır?
Vali ve kaymakamların atama koşullarında da bir değişikliğe gidildi. 5 yıl SGK’lı çalışan herkes Vali, 5 yıl kamu görevi yapan her fakülte mezunu Kaymakam olarak atanabilecek. Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası olarak tanımlandı, hiçbir temsil yetkisi kalmadı.
Vali atamaları kim yapar?
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Vali kimin temsilcisi?
Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Kaymakam yetkileri nelerdir?
A) Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir. Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.