Varto Alevi mi?
Varto Alevileri Kürt mü?
Varto‘daki Alevilerin çoğu Kürt kökenlidir ve etnik tanımlamalar farklılaşmaktadır. Örneğin, Zaza, Dımili, Kırmanc gibi tanımlamalar da Aleviler arasında oldukça yaygındır (Gezik, 2012: 26-27).
Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde?
Alevî nüfusu Türkiye‘de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler’in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu’da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Varto Ermeni mi?
Aşiretten Türkiye’de geriye kalan tek kişi Rakel Dink.” Güneydoğu Anadolu’nun en büyük Ermeni aşireti Varto/Vartan’dan (Ermenice Vartan, Kürtçe Varto) geriye Türkiye’de tek bir kişi kaldı.
Varto Ermenice ne demek?
Köyün adı Ermenice, “kaya köy” anlamına gelmektedir. Köy, 1902 Patrikhane nüfus sayımında, virane bir Ermeni kilisesine, haçkarlar ve bir mezarlığa sahip bir Kürt yerleşimi olarak geçmektedir.
Varto halkı Kürt mü?
Net bir sayı olmasa da ilçeleri de hesaba katarak Muş ilinin sınırları içinde yaşayan bireylerin yaklaşık yüzde 75-80 arası Kürt oldukları ve anadillerinin Kürtçe olduğunu ileri sürebiliriz. Örneğin Varto‘da yaklaşık 60 Alevi köyü mevcuttur ve bunların tamamı Kürt‘tür.
Alevi Kızılbaşlar hangi Irktandır?
Akdeniz Toroslar’daki Aleviler de Türkmenler’den oluşuyor. Balkanlar’da Türk Alevileri‘nin yanı sıra Arnavut ve Boşnak kökenli Alevi Bektaşiler’le az da olsa Bulgar ve Rum Alevi ve Bektaşiler’den de söz edilebilir.
Türkiyede kaç tane Alevi var?
Buna göre, üzerinde tahminler yürütülen Alevi nüfusu, yetişkinler arasında 2 milyon 895 bin kişiye denk geliyor. Erişkinlere 18 yaş altı nüfus da dahil edildiğinde, tüm Türkiye‘deki Alevilerin sayısının 5 milyona yaklaştığı (4 milyon 587 bin) sonucuna ulaşılıyor.
Türkiye’deki Alevi sayısı ne kadar?
Alevi nüfusu: 12 milyon 521 bin “Alevi toplumu yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman nüfusun yüzde 30’u idi. Yaptığımız çalışmanın sonucunda ise Alevilerin Türkiye nüfusunun ancak yüzde 15’i olduğu ortaya çıkmıştır.
Varto Türk mü?
Varto‘yu anlatırken buradaki nüfusun Zaza olduğunu söyledik. Çünkü Zazaca konuşmaktadırlar. Ancak Doğu İlleri ve Varto Tarihi kitabında Varto‘da yaşayan ve Zazaca konuşan Alevi nüfusun Türkmen olduğu belirtilir.
Varto adı nereden gelmiştir?
Varto ismi muhtemelen Ermeni kişisel adı Vartan’dan gelmektedir (Վարդան). Batı Ermeni Vart (վարդ) veya Omani Vard, Gül anlamına gelir ve Ermeni’deki birçok Parthian kredi kelimesinden biridir. Ayrıca Arapça (‘ward ورد’) ödünç alınmıştır. Bazı kaynaklar Varto kelimesinin Urartu kelimesinden türediğini varsayar.
Muş Varto Alevi mı?
Muş ilinin Varto ilçesi barındırdığı Alevi nüfus ve okuma-yazma oranının yüksek oluşuyla diğer ilçelerden ayrılıyor. Urartu ve sonrasında Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin adına dair farklı açıklamalar var.
Vartolular Kürt mü?
Varto ilçesinde ise Aleviler çoğunluktur. Alevi nüfusunun neredeyse tamamı Zazadır. İlçede Şafi Kürt nüfusu da mevcuttur. Az sayıda Türkmen nüfusu da mevcuttur.
Hakkari Kürt mu?
Hakkari: %98 Kürt,%2 diğer Iğdır: %68 Türk,%32 Kürt Kars: %76 Türk,%22 Kürt,%2 diğer Malatya: %82 Türk, %18 Kürt ve diğer Mardin: %66 Kürt, %30 Arap, %2 Süryani, %2 Türk ve diğer Muş: %60 Kürt, %24 Türk,%8 Arap,%6 Zaza,%2 diğer Siirt: %76 Kürt, %22 Arap, %2 Türk ve diğer…
Kızılbaş Alevî aynı mıdır?
Önceleri bütün Türkmen oymakları kızıl börk giydiği halde yaygın İslâmî anlayışa mensup kesimlerin zamanla kızıl börkü terketmesi üzerine sonraları Alevî adıyla anılacak zümrelere kızılbaş denilmeye başlandığı ifade edilmektedir.
Kızılbaş Türkler kimlerdir?
Anadolu’da Kızılbaş Kızılbaş sözcüğü Anadolu ve Bulgaristan Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevî Türkmen kökenli Seyyid müslümanlara “Kızılbaş” denilmekteydi.