Vatan Yahut Silistre nin konusu nedir?

Vatan Yahut Silistre metninin ana fikri nedir?

Cevap: Metnin konusu: Milli Mücadele döneminde gönüllü vatandaşlarımızın vatan hakkında düşünceleri ve fedakarlıkları. Metnin ana fikri: Türk insanı vatanı ve sevdiği insanlar için her türlü fedakarlığı gösterecek cesarete sahiptir.

Sahnelenen ilk tiyatro eseri nedir?

Ülkemizde sahnelenmiş olan ilk tiyatro eseri Vatan Yahut Silistre’dir. Şiir ve roman türünde de eserler veren Namık Kemal’in yazdığı oyun ilk kez 1873 yılında sahnelendi.

Namık Kemal neden hapse girdi?

Namık Kemal, Vatan Yahut Silistre adlı oyununun sahnelenmesinden sonra halkın coşkunluğa kapılması üzerine dört arkadaşıyla birlikte yargılanmadan sürgüne gönderilmiştir.

Vatan Yahut Silistre nerede geçer?

Konusu: Silistre bugünkü Bulgaristan’da Tuna ırmağının kıyısında, bir kenttir. 1388 yılında Türkler tarafından fethedilen Silistre, 1853-1856 Kırım Savaşı sırasında çok kalabalık bir Rus ordusu tarafından kuşatılmış, Musa Hulusi Paşa kumandanlığındaki Türk kuvvetleri kırk gün boyunca, kaleyi kahramanca savunurlar.

Vatan Yahut Silistre Sıtkı Bey gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar veriyor?

Soru: Sıtkı Bey, gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar veriyor? Cevap: Kalmak isteyenlerin kalmasına izin veriyor.

Gülnihal Hangi eserin kahramanı?

Gülnihâl: Namık Kemal’in ikinci tiyatro eseridir. Asıl adı, “Râzı Dil” (Gönüldeki Sır) iken, Sansür kurulu tarafından Gülnihâre çevrilmiştir. Vatan Yahut Silistre’nin provaları yapıldığı sırada, Mart 1873’te yazılmış; ancak, onun oynanmasından sonra ortaya çıkan olaylar sebebiyle hemen sahneye konulamamıştır.

Tanzimat edebiyatında yazılan ilk tiyatro örneği nedir?

İlk tiyatro eseri: Şinasi / Şair Evlenmesi (1860) Sahnelenen ilk tiyatro: Namık Kemal / Vatan yahut Silistre (1872)

Namık Kemal eserleri nelerdir?

Vatan Yahut Silistre (1873, yeni harflerle 1940) Zavallı Çocuk (1873, yeni harflerle 1940) Akif Bey (1874, yeni harflerle 1958) Celaleddin Harzemşah (1885, yeni harflerle 1977)…

  • Tahrîb-i Harabat (1885) …
  • Takip (1885) …
  • Renan Müdafanâmesi (1908)

Namık Kemal neyi savunur?

Namık Kemal (21 Aralık 1840; Tekirdağ – 2 Aralık 1888; Sakız Adası), Türk milliyetçiliğine ilham kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketi mensubu yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir. Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır.

Namık Kemal hapis yattı mı?

Namık Kemal‘in sürgün cezası bitti. İstanbul’da fazla kalamadı, tahta çıkan Sultan II. Abdülhamid meclisi lağvedip, anayasayı kaldırdı. Namık Kemal bu kez Midilli’ye sürgüne gönderildi. Sonra sürgün hayatı Rodos’ta devam etti.

Silistra nereye bağlı?

Silistre (Bulgarca: Силистра Silistra, Rumence: Dârstor), Bulgaristan’ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

Kaplan Paşa hangi eserde?

Gülnihâl’in konusu; taşrada zâlim bir Sancak Bey’i olan Kaplan Paşa‘nın halka çektirdiği eziyetler karşısında, yılmadan yapılan mücadelenin hikâyesidir. Kaplan Paşa, halkın nefretini kazanmış sefil ruhlu birisidir.

Bey gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar veriyor?

Soru: Sıtkı Bey, gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar veriyor? Cevap: Kalmak isteyenlerin kalmasına izin veriyor.

Sıtkı Bey gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar verir?

3) Sıtkı Bey, gönüllülerin tavrı karşısında nasıl bir karar veriyor? Cevap: Kalmak isteyenlerin kalmasına izin veriyor.

Gülnihal neyi anlatıyor?

Mal ve iktidar kavgası içinde olan kişinin etrafa zararları ve entrikaları ve bunların sonucunda çıkan olayların halka zararları. Gülnihâl, Namık Kemal tarafından 1875’te yazılmış olan tiyatro oyunu, kitap. 144 sayfadan oluşur.