Vergi hukuku konuları nelerdir?

Vergi hukuku dalları nelerdir?

Vergi hukuku alt dalları genel ve özel olmak üzere 2’ye ayrılır. Genel vergi hukuku; vergi usul hukuku, vergi icra hukuku (6183), vergi yargılama hukuku, vergi ceza hukuku, uluslararası vergi hukuku gibi alt dallara ayrılır.

Vergi hukukunun temel ilkeleri nelerdir?

Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.

Verginin konusu ne demek?

Verginin konusu, üzerine vergi konulan ve bu nedenle doğrudan ya da dolaylı bir şekilde verginin kaynağını oluşturan ekonomik unsurdur. Vergi borcunun doğumuna neden olan ekonomik unsurlar verginin konusunu oluşturmaktadır.

Vergi hukukunun özellikleri nelerdir?

Verginin Özellikleri

  • Vergi zora dayanır: …
  • Vergi kanuna dayanılarak alınır: …
  • Kamu harcamalarına karşılık alınır. …
  • Ödeme gücüne göre alınır. …
  • Kişisel karşılığı yoktur: …
  • Parasal değerlerle alınır. …
  • ANAYASA; “Vergi Ödevi” maddesi (Madde 73) …
  • vergidosyasi.com.

Özel vergi hukukunun kapsamı nedir?

Mali hukuk, kamu hukukunun bir alt dalıdır. Bu dal, vergi ve harcama hukuku olmak üzere ikiye ayrılır. … Özel vergi hukuku, Türk vergi sistemi olarak da isimlendirilir. Özel vergi hukuku kapsamında gelir vergileri, harcama vergileri ve servet vergilerinden bahsetmek mümkündür.

Vergi yargılama hukuku nedir?

Vergi Yargısı Yargılama hukuku, yargılama işlevini düzenleyerek bireyler veya birey ile devlet arasında herhangi bir uyuşmazlık olması durumunda, hakların korunmasına yönelik gerekli görülen yaptırımların nasıl uygulanacağına ilişkin kuralları belirlemektedir.

Özelge ne demek?

Mukteza ya da özelge; mükelleflerin veya vergi sorumlularının vergi durumları bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe denir.

Anayasanın temel ilkeleri nelerdir?

Anayasal İlkeler ve Haklar

  • Anayasal İlkeler. …
  • Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet İlkesi. …
  • Demokratik Devlet İlkesi. …
  • Hukuk Devleti İlkesi. …
  • Laik Devlet İlkesi. …
  • Sosyal Devlet İlkesi. …
  • İnsan Haklarına Saygılı Devlet İlkesi. …
  • Eşitlik İlkesi.

Verginin konusu ne dir?

Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.

Vergileme nedir?

Vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para) olarak aktarılmasıdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. … Devlet, belirtilen temel amaç dışında kamu faaliyetlerine paralel diğer bazı fonksiyonları da vergilere yükleyebilir.

Vergi fonksiyonları nelerdir?

Verginin Fonksiyonları: Mali, Ekonomik, Sosyal; Fiskal, Ekstra-Fiskal.

Verginin temel kavramları nelerdir?

Vergiler, devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek amacıyla, kişi ve kurumlardan, iradelerine bakılmaksızın, kanuna dayanılarak, cebren ve karşılıksız olarak mali güçlerine göre alınan ekonomik değerlerdir.

Özel vergi hukuku nedir?

Özel vergi hukuku, Türk vergi sistemi olarak da isimlendirilir. Özel vergi hukuku kapsamında gelir vergileri, harcama vergileri ve servet vergilerinden bahsetmek mümkündür.

Özel vergi hukukuna ne ad verilir?

Türk vergi sistemi ise, Türkiye’de belli bir dönemde uygulanan vergileri inceler. Türkiye’de şu an çok vergili sistem geçerli olup, birden fazla kaynak üzerinden alınan birden fazla vergi bulunmaktadır. Vergi hukuku literatüründe “Türk vergi sistemi” özel vergi hukuku olarak da adlandırılır.

Vergi uyuşmazlıklarında hangi mahkemelere Başvurulur?

İdarî yargı sistemimizde vergi ve benzeri malî yükümlülüklerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde asıl görevli yargı yeri olarak vergi mahkemeleri öngörülmüştür. Yani, bizim hukukumuza göre vergi uyuşmazlıkları ile ilgili davalara asıl olarak vergi mahkemeleri bakar[37].