Vergi mahkemesi hangi davalarda yetkilidir?

Vergi davaları hangi mahkemede görülür?

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi cezaları hangi mahkeme?

Vergi suçları mahkemesi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen vergi suçlarına bakmakla görevli uzman asliye ceza mahkemelerine uygulamada yapılan adlandırmadır.

Vergi mahkemesi kaç hakimli?

Vergi mahkemeleri tek hâkimle ve kurul halinde karar vermektedir. Tek hâkimle çözümlenecek davalar ise temel itibariyle parasal sınıra bağlanmıştır. TBMM’ye sunulan kanun tasarısında, bu parasal sınırın 50000 TL’ye artırılmasına yönelik bir hüküm de bulunmaktadır.

Vergi mahkemeleri kural olarak kaç kişiden oluşur?

Vergi mahkemeleri bir başkan ile yeteri kadar üyeden oluşur. Mahkeme kurulları, başkan ile iki üyeden oluşur. Ancak vergi mahkemelerinin tek hakimle karar verebileceği davalar da vardır.

Vergi davaları nelerdir?

Vergi hukuku ise vergi borcu sebebiyle devlet ve kişiler arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalıdır. Yani vergi davaları devlet ve bireyler arasındaki menfaat dengesinin sağlanmasına yarayan davalardır. Vergi yargısının asli dayanağını Anayasanın 125. maddesi oluşturur.

Vergi davası idari dava mıdır?

Vergi davası özellikle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda başlı başına bir bölüm olarak düzenlenmemiş, genel hükümler arasına serpiştirilmiş özel hükümler yoluyla idari davalar ile bazan aynı, bazen değişik usul lere bağlanmıştır.

Vergi suçları hangi mahkemede yargılanır?

Diğer suçlarda olduğu gibi vergi suçları bakımından da yargılama mercii ceza mahkemeleridir. 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre belirlenen görevli mahkeme, tüm vergi suç– ları bakımından Asliye …

Vergi mahkemesi kararı ceza Mahkemesini bağlar mı?

Ancak vergi mahkemesinin vergi idaresince mali nitelikli ceza kesilmesinin temelini oluşturan fiilin işlenmediğine, dolayısıyla da idari cezanın iptaline ilişkin kararının ceza yargıcını bağlaması gerekir.

Vergi mahkemeleri tek hakimli mi?

Sistemde idari yargı mercileri hep kurul olarak örgütlenmiş olmakla birlikte, bu yargı manzumesinin en altında bulunan vergi mahkemeleri küçük rakamlı davalara tek hâkimli olarak bakmaktadır.

Bölge idare mahkemesi kaç üyeden oluşur?

Bölge idare mahkemeleri, bölge idare mahkemesi başkanı ile iki üyeden oluşur. (Ek üç cümle: 2/7/2012-6352/49 md.) Bölge İdare Mahkemesi başkan ve üyeliklerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca atama yapılır.

Vergi yargısının ilkeleri nelerdir?

Vergi yargılamasında uyulması gereken usullere ait ilkeler, yazılı olma ilkesi, toplu yargılama ilkesi, kıyas yapılmama ilkesi ve re’sen araştırma ilkesi olarak sıralanabilir. Vergi davalarında, yazılı yargılama usulü geçerlidir.

Mahkemenin kurulmasına kim karar verir?

Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Birinci ve ikinci fıkra gereğince alınacak kararlar, Resmî Gazetede yayımlanır.

Vergi yargısı organları nelerdir?

Vergi yargısı organları vergi mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay olmakla birlikte mali yargı organları denildiğinde bu yargı organlarına ek olarak Sayıştay’ı da saymak mümkündür.

Vergi davalarının hukuki niteliği nedir?

Vergi davası, ilke olarak, iptal davası niteliğini taşır ve bu niteliği ile inşai dava kimliğini kazanır. İstisnai olarak da tam yargı davası niteliğine bürünür; son durumda vergi davası aynı zamanda bir edim davasıdır.

Verginin hukuki niteliği nedir?

Cebri (zorunlu) bir ödeme olan vergi hukuki cebir altında tahsil edilir. Bir başka deyişle kanunla konulmuş olan verginin ödenmemesi durumunda kamu gücü kullanılarak zorla tahsili yoluna gidilmekte ve bazı müeyyideler de gündeme gelmektedir. Vergi kavramının diğer temel niteliği ise karşılıksız bir ödenti olmasıdır.