Vergilendirme yetkisi nedir?
Vergilendirme yetkisini kim kullanır?
82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir.
Dar anlamda vergilendirme yetkisi nedir?
Dar anlamda vergi– lendirme yetkisi, devletin kamu gelirleri içerisinde sadece vergi koymaya ilişkin yetkiyi ifade ederken, geniş anlamda vergilendirme yetkisi, devletin kamu giderlerini karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişiler üzerine koyduğu her çeşit mali yükümlülüğe ilişkin yetkisini ifade etmektedir9.
Üniter devletlerde vergilendirme yetkisi kime aittir?
Federal Devletlerde vergilendirme yetkisi federal devlet, federe devletler ve mahalli idareler arasında kullanılırken, Üniter devletlerde merkezi devlet ile mahalli idareler arasında kullanılmak- tadır. Bu yetki kullanımında bazı vergilerin federal ve merkezi devlet düzeyinde alınması daha yararlıdır.
Verginin anayasal temeli nedir?
1961 Anayasası Madde 61: Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi, resim ve harçlar ve benzeri malî yükümler ancak kanunla konulur. … Vergi hukuku ilkeleri, vergilendirme sisteminin temel yapı taşı olan Anayasal kaynaklı hukuki ilkelerdir.
Devlet vergilendirme yetkisini nereden alır?
Teorik olarak her devlet, ülkesi üzerindeki egemenliğinden kaynaklanan vergilendirme yetkisini istediği gibi kullanma yetkisine sahiptir (Tezel, 1989: 1). Devlet vergilendirme yetkisini egemenlik gücünü kullanarak alır (Arıkan, 1997: 269).
Vergileme nedir?
Vergi, ekonomik birimlerden siyasi cebir altında ve karşılıksız devlete kaynak (para) olarak aktarılmasıdır. Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. … Devlet, belirtilen temel amaç dışında kamu faaliyetlerine paralel diğer bazı fonksiyonları da vergilere yükleyebilir.
Dar anlamda vergilendirme nedir?
Vergilendirme yetkisi dar anlamda, sadece vergi koymaya ilişkin yetkiyi ifade eder. Geniş anlamda ise, devletin kamu gelirlerini karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişiler üzerine koyduğu her çeşit mali yükümlülüğe ilişkin yetkiyi kapsar.
Tarh işleminin özellikleri nelerdir?
Tarh işlemi bir işleme konu olan vergi türü, vergi miktarı ve yükümlü bakımından kanuna uygun olmak zorundadır. Sebep ve konu bakımından illiyet bağı iyi kurulamadığı taktirde sonuç ilişkisi işlem hukuka aykırı olmaktadır. Örnek: Gelir elde eden bir kişiden tüketim vergisi alınması konu önünden aykırılık oluşturur.
Hollanda üniter devlet mi?
devlet de denir. Fransa, İngiltere, İrlanda, İsrail, İtalya, Hollanda, Japonya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Türkiye… birer üniter devlettir. milletin, tek bir egemenliğe tabi olduğu devlet şeklidir.
Üniter devletler hangisi?
Devletler yapılarına göre “üniter devlet” ve “bileşik devlet” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dünyadaki mevcut devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlet özelliğindedir. Türkiye, Fransa, İngiltere, Norveç, İspanya, Tanzanya, Danimarka, İsrail, Yeni Zelanda, Cezayir ve Ürdün dünyadaki üniter devletlerden bazılarıdır.
Verginin anayasal dayanağı nedir?
Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.
Verginin kanuniliği ilkesi nedir?
Bu çerçeve içerisinde vergilerin kanuniliği ilkesi, devletin vergilendirme yetkisini genel, soyut, kişisel olmayan ve yasama organı tarafından anayasal usullere uygun olarak çıkartılan kanunlarla kullanılması anlamına gelir.
Vergi konusunda yetkili temel organ nedir?
Vergilendirme yetkisi kural olarak yasama organına ait olmakla beraber anayasal ilkeler içerisinde kalmak koşulu ile yürütme organına da verilebilir. Diğer taraftan idarenin vergi tarh ve işlemlerine ilişkin idari yetkisi vergilendirme yetkisi kapsamındadır.
Vergilemede Kanunilik ilkesi nedir?
Bu çerçeve içerisinde vergilerin kanuniliği ilkesi, devletin vergilendirme yetkisini genel, soyut, kişisel olmayan ve yasama organı tarafından anayasal usullere uygun olarak çıkartılan kanunlarla kullanılması anlamına gelir. … Vergi koyma yalnızca parlamentoya ait olan devredilemez bir yetkidir.
Vergilendirme ilkeleri nedir?
Vergi literatüründe vergileme ilkeleri temel olarak; kanunilik, Page 3 Yönetim ve Ekonomi 22/1 (2015) 113-138 115 mükellefin ödeme gücü (mali güç) ile orantılılık, genellik, eşitlik, adaletli ve dengeli olma ilkeleridir.