Vergisel arama nedir?

Vergi araması kim yapar?

İncelemeye yetkililer Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

Vergi yoklaması nedir kimler yapar?

Vergi Dairesi Yoklama İşlemlerini Kim Yapar? Yoklama işlemleri vergi dairesi tarafından yapılır. Vergi dairesinin görevlendirdiği yoklama memurları yoklamayı yapar ve bizzat görerek tespit ettiği hususları, yoklama fişi düzenleyerek kayıt altına alır. Böylece vergi dairesi yoklaması gerçekleşir.

Yoklama yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?

Yoklama Yapmaya Yetkililer Yoklama; vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işi ile görevlendirilenler, vergi incelemesine yetkili olanlar ve gelir uzmanları tarafından yapılır (VUK m.128).

Vergisel arama Gece yapılabilir mi?

Arama, genelde gündüz ve çalışma saatlerinde yapılır. Aramaya başlanmadan önce vergi incelemesine yetkili olup ve aramaya katılan kimsenin kimliğini ve mahkeme kararını, nezdinde arama yapılan ilgili kimseye göstermesi, aramanın amacını ve kapsamını açıklaması gerekir.

Vergi incelemesine yetkili olanlar kimlerdir?

Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

Vergi inceleme süresi ne kadardır?

6009 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununun 140/6. Maddesinde “İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde ise en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır.

Vergi Dairesi Yoklama kaç günde gelir?

Elektronik ortamda yoklama tutanağının tanzimi sırasında nezdinde yoklama yapılana veya yetkilisine ulaşılamazsa, vergi dairesi tarafından E-yoklama tutanağının çıktısı alınarak mükellefin bilinen adresine 7 gün içerisinde gönderilir.

Vergi yoklama ne zaman yapılır?

Yoklama her zaman yapılabilir. Yoklamanın ne zaman yapılacağı ilgiliye haber verilmez, Yoklama sonucu tutanak niteliğinde olan “yoklama fişine” geçirilir.

Toplu yoklama yetkisi kime aittir?

Yukarıda sayılan yetkilerin hangilerinin ne şekilde ve hangi hallerde kullanılacağını belirlemeye, yoklamaya yetkili olanların bu husustaki görev ve yetkilerini sınırlamaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Aramalı vergi incelemesinin en geç kaç ay içerisinde tamamlanması gerekir?

Aramalı Vergi İncelemesi Ne Kadar Sürede Biter, Bitirilmelidir? Aramalı İncelemenin Sona Ermesi. Arama neticesinde alınan defter ve vesikalar üzerindeki incelemeler en geç üç ay içinde bitirilerek sahibine bir tutanakla geri verilir.

Aramalı incelemeyi kim yapar?

İrtibatları sebebiyle muhtelif şahıslar nezdinde ve mahallerde yapılmasına lüzum gösterilen aramalardan birine karar vermeye yetkili olan sulh yargıcı bunlardan diğer sulh yargıçlarının selahiyetine dahil bulunanlar hakkında da karar vermeye yetkilidir.

Vergi inceleme raporu kim düzenler?

MADDE 20 − (1) Vergi Müfettişleri tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, ilgili rapor değerlendirme komisyonuna, bağlı olunan grup veya ekip başkanlığı aracılığıyla; Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonuna gönderilmesi gereken vergi inceleme raporları ise söz konusu Komisyona iletilmek üzere ilgili Grup …

Vergi inceleme elemanı arama kararını nereden ister?

1. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların buna lüzum göstermesi ve gerekçeli bir yazı ile arama kararı vermeye yetkili sulh yargıcından bunu is- temesi; 2. Sulh yargıcının istenilen yerlerde arama yapılmasına karar vermesi; şarttır.

Vergi incelemesi son kaç yıl?

Vergi İncelemesinin Süresinde Bitirilmesini İsteme Hakkı Bu süreler tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içerisinde incelemenin bitirilmesi esastır.

Vergi incelemesi Geriye dönük kaç yıl?

Kanuna göre mükellefler 31.8.2021 tarihine kadar yapacakları beyanlarla yapılandırmanın söz konusu başlıklarından yararlanabilecekler. Mükellefler yasadan geriye dönük 5 yıl için gelir ve kurumlar vergisini, KDV’yi, bazı gelir stopaj ve kurumlar stopaj vergilerini artırarak yararlanabilecek.