Veri kaynağı nelerdir?

Veri kaynakları nelerdir?

  • Veri Kaynakları
  • ►Birincil veri kaynakları: İncelenmekte olan olayın gerçek tanığı tarafından elde edilen veriler birincil verilerdir. Örneğin araştırmada anket yoluyla toplanan veriler, elde ediliş bakımından birincil verilerdir.
  • ►İkincil veri kaynakları: Birincil kaynaklardan oluşturulmuş veri kaynaklarıdır.

Araştırmalarda veri kaynakları nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda pek çok farklı kaynaktan veri elde edilebilir. İnsanlar: Araştırmalarda bilginin kaynağı çoğunlukla insandır. Bireysel ve toplumsal alanda insanın çeşitli özellikleri, duygu, düşünce, tutum ve davranışları, zaman ve koşullar karşısında değişimi, yaşanan sorunlar vsm tüm bilgilerin kaynağıdır.

Harici veri kaynağı nedir?

Harici bir kaynağı bağımsız olarak kullanmak harici kaynaklardan verilerin konu alanından bağımsız olarak kullanıldığı anlamına gelir. Kendi başına kullanılan tek bir dosyadır veya beraber kullanılan birkaç dosyadır ve her iki durumda bir konu alanı yoktur.

Bilimde veriler nasıl elde edilir?

Veri elde etme, bir ölçme aracıyla ünitelerin ölçülmesiyle yapılabildiği gibi, sorma veya gözlem yaparak da olabilir. Dolayısıyla, meselâ deney üniteleri insanlardan oluşuyorsa onların bir konudaki bilgilerini, kanaatlerini veya davranışlarını ölçmek üzere soru da sorabiliriz.

Veri türleri nelerdir?

İlkel türleri de içeren programlama dillerindeki verinin ortak türleri (tam sayı, ondalıklı sayı veya karakterler gibi), tuple’ler, kayıtlar, cebirsel veri türleri, soyut veri türleri, referans türleri, sınıflar ve işlev türleridir.

Veri türleri kaça ayrılır?

Veri Türleri

  • Nitel Veriler. Gözlemlerin sınıflara (kategorilere) ayrılarak açıklandıği veri çeşididir. …
  • I ) Sırasız nitel (nominal)
  • ii ) Sıralı nitel (ordinal)
  • Niceliksel (Sayısal) Veri Tipi. …
  • i Sırasız niteliksel (sınıflanabilir) ölçekli (nominal)
  • ii Sıralanabilir ölçekli (ordinal)
  • iii Aralıklı Ölçekli.
  • iv Oran ölçekli.

Kaynak araştırma ne demek?

Literatür tarama, mevcut olan kaynaklar içerisinde belirlenmiş bir konu üzerinde yapılan detaylı araştırma sonucu o konuya ait verilerin sistemli biçimde toplanması sürecidir. Belirlenen herhangi bir konunun hazırlanabilmesi için konu ile ilgili kaynakların tespit edilerek uygun ve hazır hale getirilmesi gerekir.

Olgusal veriler ne demek?

Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu). Yargısal veriler, özneldirler ve yorum gerektirirler. Psikolojik veya sosyolojik özellikler örnek verilebilir (kişilik, başarı, tutum).

Ikincil veri kaynağı nedir?

Araştırmacının amaçlarına uygun şekilde daha önceden kaynaklarda yer alan bilgiler ikincil ve veri olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle daha önceden hazırlanmış olan kaynaklar şeklinde bu durumu anlatmak mümkün.

Literatür araştırmasında hangi kaynaklar yer alır?

  • LİTERATÜR TARAMASI. …
  • Birincil kaynaklar: Özgün kitapların veya makalelerin yayınlandığı dergiler bu kaynak türüne örnek olarak verilebilir. …
  • İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.

Bilimsel veriler nasıl toplanır?

Verilerin elde edilebilmesi için kullanılan veri toplama teknikleri; görüşme, anket, gözlem, belgesel kaynak taraması ve deney olarak söylenebilir. Araştırmalar bir tekniğe dayalı olarak ilerletilebilir. Genellikle de bu tekniklerden hepsine ya da bazılarının birlikte kullanılmasına dayalı devam ettirilebilir.

Bilimsel araştırma için gerekli kaynaklara nasıl ulaşılır?

Kaynaklara Erişim

  1. Kütüphane Katalog Taraması
  2. Bilimsel Dergi İndekslerinin ve Veri Tabanlarının Kullanılması
  3. Tarama Motorlarının Kullanılması
  4. Yıllıklar aracılığı ile kaynaklara erişim.
  5. İlgili araştırmalar aracılığı ile kaynaklara erişim.

Veri çeşitleri kaça ayrılır?

Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır.

Veri nelerdir?

Veri, bilginin yapılandırılıp kayıt altına alınıp, kolay analiz edilebilmesi için bir araya getirilmesine denir. Bir veya birden fazla bilgiden oluşan kümedir. Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir.

Kaynak taraması yapmak ne demek?

KAYNAK TARAMA. Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir. … Literatür taraması, veri toplama ve toplanan verinin öneminin tartışılması, toplanan verilerin problemle ilişkisinin kurulması ve bilginin sınıflandırılması aşamalarından oluşan bir süreçtir (Balcı, 2001, 63).