Vertigo kaç çeşittir?
Vertigo Nedir tip?
Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir. Vertigo genellikle baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır.
Vertigonun en belirgin özelliği nedir?
Vertigo’nun en belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Her baş dönmesi vertigo anlamına gelmemektedir. Vertigo hastalığının kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı, kusma gibi başka belirtileri de vardır.
Vertigo en çok hangi yaşta görülür?
Vertigo bir hastalık değil başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için herhangi bir yaşta görülebilir. Bu anlamda belli bir yaş aralığı verilemese de en fazla 20-60 yaş arası görüldüğünü söyleyebiliriz. Erkek-kadın hastalarda görülme sıklığına bakıldığında ise kadınlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
Nörolojik vertigo nedir?
Vertigo baş dönmesi, sersemleme gibi etkilerde kullanılan nöroloji alanında sıkça karşılaşılan şikayetler arasında yer alır. Vertigo baş dönmesi başlı başına bir hastalık değil, sadece bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Vertigo çeşitleri nelerdir?
Vertigo baş dönmesi olarak tarif edilmektedir. Vertigo başka hastalıkların belirtisi olabildiği gibi tek başına da görülebilmektedir. Santral ve periferik vertigo olarak ikiye ayrılmaktadır.
Vertigo hastalığına hangi doktor bakar?
Vertigosu olduğundan şüphelenen bireylerin hastanelerin Kulak Burun Boğaz ya da Nöroloji bölümüne başvurması gereklidir. Vertigo, beyinde meydana gelecek birtakım değişikliklerin kulaktaki çınlama şeklinde belirti göstermesinden dolayı bu hastalıkla hastanelerinin bu iki bölümü de ilgilenmektedir.
Vertigo olup olmadığımı nasıl anlarım?
Vertigo ataklar halinde olur. Hastalarda, baş dönmesinin yanında mide bulantısı ve kusma şikayetleri de çok sık görülebilmektedir. Kulakta dolgunluk, uğultu, çınlama özellikle görülmektedir. Özellikle Menier hastalığının tipik bulguları kulakta çınlama ve dolgunluk hissi, uğultu ve duyma kayıplarıdır.
Vertigo nedir ve belirtileri nelerdir?
Dizziness; kafada hafiflik, dengesizlik, sallanma veya itilme hissi olarak tanımlanır. Hastalar tarafından da vertigo, dizziness ve dengesizliği tanımlayan yakınmalar için de kullanılmaktadır.
Vertigo genç yaşta olur mu?
Gençlerde sık görülür. Vertigoda ani olarak başlayan baş dönmesi karakteristiktir. Çevredeki her şey döner, kişi kımıldamak dahi istemez, adeta olduğu yere mıhlanmış gibidir, bir şeylere tutunmak ister.
Sinirsel vertigo nedir?
Vertigo, kişinin etrafındakileri dönüyormuş gibi algıladığı bir baş dönmesi şeklidir. Vertigo bir hastalık olmaktan ziyade birçok farklı hastalıkta ortak olarak görülebilen bir belirtidir. İç kulak, beyin ve bu ikisi arasındaki sinir yolağında meydana gelen rahatsızlıklar vertigoya neden olabilir.
Nörolojik vertigo neden olur?
Vertigonun sıklıkla iç kulakta yerleşmiş denge merkezindeki bir problemden kaynaklanır. Orta kulak enfeksiyonlarında da baş dönmesi görülebilir. Kulakla ilgili vertigoya bulantı, kusma gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Bununla birlikte beyinle ilgili ve gözle ilgili problemler de denge kaybına neden olur.
Meniere ne demek?
Meniere, iç kulakta aşırı basınç nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık, iç kulakta bulunan denge organının etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Meniere hastalığında görülen üç ana belirti; beklenmedik ani vertigo atakları, kulak çınlaması ve işitmede azalmadır.
Vertigo ilaçları hangileri?
Vertigo beraberinde eşlik eden belirtiler sıklıkla bulantı ve kusmadır. Tedavide kullanılan ilaçlar şunlardır [3]: 1- Vestibüler supresanlar , 2- Antiemetik ilaçlar, 3- Diğer ilaçlar Vestibüler supresanlar antihistaminikler, antikolinerjikler ve benzodiazepinler olmak üzere 3 gruptur.
Vertigo teşhisini kim koyar?
Vertigosu olduğundan şüphelenen bireylerin hastanelerin Kulak Burun Boğaz ya da Nöroloji bölümüne başvurması gereklidir. Vertigo, beyinde meydana gelecek birtakım değişikliklerin kulaktaki çınlama şeklinde belirti göstermesinden dolayı bu hastalıkla hastanelerinin bu iki bölümü de ilgilenmektedir.
Vertigo muayenesi nasıl yapılır?
Kendinizde vertigo olup olmadığını basit bir test yaparak anlayabilirsiniz. Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dakika dönün ya da öne doğru eğilerek kafanızla yuvarlak çizin. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız, sizde vertigo var demektir.