Vites kutusu nedir ne işe yarar?

Vites kutusunun gorevi nedir?

Vites kutusu, aracın motorla tahrik tekerlekleri arasındaki tahrik hattının (güç aktarımı) bir parçasıdır. Vites kutusunun görevi, hız ve güç gereksinimlerine bağlı olarak dişli oranını değiştirmektir. İki farklı şanzıman tipi vardır, düz ve otomatik.

Vitesin amacı nedir?

Fransızca “vitesse” sözcüğünden gelen vites, motorun verdiği dönme hareketini difansiyele aktaran araçtır. Vites, dişli takımlardan oluşur. Vites dişlilerinin araçta sağlayabildiği hız farklı ayarlarda sınıflandırılır. … Vites sisteminde motorun hızını ve gücünü belirleyen araç ise vites kutusu yani şanzımandır.

Vites kutusu arızası nasıl anlaşılır?

Araç Vitese Geçmiyor veya Araç Vitese Zor Geçiyor *Aracın vitese zor geçmesine, vites geçişlerinde metalik sürtünme sesi gelmesi, birkaç denemede vitese geçmesi, geçirilen vitesten çıkmaması ( o viteste takılı kalması); kavramanın (debriyajın) tam olarak ayırmaması sebep olabilmektedir.

Vites kutuları kaça ayrılır?

Gelişmişlik sırasına göre manuel şanzımanlar Kayıcı Dişli Tip Vites Kutuları (Kara Şanzıman), Daimi İştiraklı Tip Vites Kutuları ve Senkromeçli Vites Kutuları olmak üzere 3 tanedir.

Vites kutusu bakımında neye bakılır?

Yetkili bir servis kapsamında gerçekleştirilecek olan bakım açısından, vites kutusu için belli başlı bazı kısımlar kontrol edilir. – Korozyona karşı koruma sağlama kontrolü yapılır. – Vites kutusu dişlileri temizlenmesi amaçlı kontrol edilir. – Şanzıman yağı seviyesi periyodik olarak kontrol edilir.

Vites kutusu nasıl çalışır?

Araç için gerekli olan güç motorda üretilir. Motorun krank milinde üretilmiş olan devir hızı ve tork, aktarma organlarına gönderilir. Bir aktarma organı olan şanzıman yani vites kutusu, motordan aldığı devir hızını ve torku değiştirerek tekerleklere iletir.

Vites motoru nedir?

Bir çeşit dişliler düzeneği olan vites, motorun verdiği dönme hareketini diferansiyele aktarmaya yarayan araçtır. Hız değiştirmeye yardımcı olan vites, motorun devrine göre yükselir ya da alçalır. Vites kullanımı sayesinde araçtaki motor, görevini daha rahat ve daha ekonomik şekilde yerine getirebilir.

Vites attıktan sonra debriyaj nasıl bırakılır?

Debriyaja hızlı bas,debriyaja basarken koordineli şekilde gazdan ayağını çek,vites değişiminden sonra debriyajı yavaş bırak…

Vites kutusu bozulursa ne olur?

Ayrıca vites kutusu değişmiş olan aracın ikinci el pazarında değeri de düşebiliyor. Bu nedenle öncelikle vitesle ilgili arızalar nelerdir onlara bakalım… Vites kutusu arızaları beş farklı başlık altında ele alınır. Araç, vitese zor geçer, vitesten ses çıkar, vitesten çıkamaz, vites atar veya vitesteyken gitmez.

Vites kutusu arızası neden olur?

Vites Kutusu Arızalarının Nedeni Nedenler arasında vites değiştirme çubuklarının ayarsız olması, debriyajın görevini görmüyor olması, senkromeç sıkışması sorunu oluşması, dişlilerin düzleşmiş veya silinmiş olması gibi nedenler düşünülmelidir. Vites kilit ayarlarına da baktırmak gerekir.

Vites parçaları nelerdir?

Hareket akışı: Giriş mili–>Grup mili dişlileri–>Vites dişlileri–>senkromeç–>ana mil(çıkış mili) –>şaft –> diferansiyel.

Kaç çeşit vites vardır?

Otomatik vitesli otomobillerde CVT, DSG, MMT, EDC, ve TCT Dualogic Easytronic olmak üzere başlıca 5 farklı şanzıman çeşitleri vardır.

Vites kutusunun parçaları nelerdir?

Hareket akışı: Giriş mili–>Grup mili dişlileri–>Vites dişlileri–>senkromeç–>ana mil(çıkış mili) –>şaft –> diferansiyel.

Araba kullanırken vites nasıl değiştirilir?

Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.

Araba şanzımanı neden bozulur?

-Vites geçişleri uygunsuz ve acemice yapılıyor olması. –Şanzıman yağının değişim zamanı geçmesi , yağ değişmemesi. -Aracın ilk kalkışları sert yapılıyor olması , ilk araba çalıştırıldığında motor ısınmadan HIZ yapmaya çalışması. –Şanzımanın periyodik bakımlarının yapılmaması.