Vitiligo kendi kendine geçer mi?
Vitiligo düzelir mi?
Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.
Vitiligo tamamen iyileşir mi?
Vitiligoda deri renginin kendiliğinden tekrar oluşması ortalama -20 hastada sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda gelişir. Ancak yine de bu şekilde tatmin edici sonuçların oluşması çok nadirdir. Bugün için vitiligonun kesin bir tedavisi yoktur.
Vitiligo nasıl kapanır?
Vitiligo tedavisinde etkili sonuç veren yöntemlerden biri led terapidir. Açık tenli olanlar için, güneş koruyucu ve makyaj genellikle tavsiye edilenlerdir. Diğer tedavi seçenekleri, hafif lekeleri koyulaştırmak için steroid kremleri veya fototerapi içerebilir.
Vitiligo nasıl ayırt edilir?
Vitiligo tanısı, muayenede beyaz lekeler görüldükten sonra wood ışığı ile beyaz leke ve normal görünen deri alanlarının incelenmesi ile konulabilir. Vitiligoda, wood ışığı muayenesi ile beyaz lekelerin belirginliğinin artar, hatta normal görünen deride de wood ışığı ile beyaz lekeler ortaya çıkabilir.
Vitiligo hastalığını ne geçirir?
İnsan vücudunda melanosit adı verilen hücreler, cildin kendine has rengini veren pigmentlerin üretiminden sorumludur. Bu hücrelerin herhangi bir nedenle zarar görmesi, pigment üretimini olumsuz yönde etkileyerek vitiligo hastalığına neden olur.
Vitiligo dağılır mı?
Yaş grubu ve lokalizasyonuna bağlı olarak laboratuar tetkikler ( mantar tetkiki vb ) bazı vakalarda da biyopsi yapma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir.
Vitiligo geriler mi?
Etkili bir ruhsal tedavi verildiğinde vitiligonun en azından ilerlemesi durdurulabilmektedir. Eğer yeni başlamışsa belirtilerin geriye gitme olasılığı da bulunmaktadır.
Vitiligo kremle geçer mi?
Vitiligo tedavisinde amaç, renk hücrelerinin tekrar normal çalışmasını sağlamaktır. Kremler, fototerapi tedavileri, bazı ağızdan alınan ilaçlar günümüzde en sık kullanılanlardır.
Vitiligo öldürür mü?
Vitiligo durumu ise, melanin üreten hücreler çalışmayı durdurduğunda veya öldüğünde ortaya çıkar. Vitiligo tüm cilt tiplerinden insanları etkilese de, koyu tenli kişilerde varlığı daha belirgin görülebilir. Vitiligo yaşamı tehdit edici veya bulaşıcı değildir.
Vitiligo ilk nerede başlar?
Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.
Vitiligo ilk nasıl başlar?
Vitiligonun ilk ve en genel belirtisi, deride belirli bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz bir leke zamanla büyüyerek derinin önemli bir bölümünü kaplayacak boyutlara ulaşabilir.
Vitiligo hastalığı olanlar ne yememeli?
Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Vitiligo hastaligina hangi krem iyi gelir?
Tedavide kullanılan bir diğer ilaç ise bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlardır. Takrolimus ve pimekrolimus içeren kremler özellikle yüz ve boyun bölgesindeki alanlar için etkilidir.
Vitiligo ile karıştırılan hastalıklar nedir?
Halk arasında “Ala Hastalığı” olarak da bilinmekle birlikte sıklıkla hatalı şekilde sedef (psoriasis) hastalığıyla karıştırılmaktadır.
Vitiligo hizli yayilir mi?
Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir. Beyazlamanın kendiliğinden düzelmesi de mümkün olup % 15 ile 20 oranında görülebilmektedir.