Vitray sanatı kısaca nedir?

Vitray sanatı nedir kisaca?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. … Bir ışığın azalıp çoğalması ve bulutların hareketi, hatta vitrayın arkasında bulunan ağaçların dal ve yapraklarının veya başka cisimlerin hareketi cam üzerinde değişik renk ve gölgeler meydana getirir.

Vitray nedir tanımı?

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir. … Cam parçaları daima renkli olmak zorunda değildir ve bağlayıcı eleman olarak alçı kullanılmaktadır.

Vitray sanatı nasıl yapılır kısaca?

40*30 ebatlarında olan camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Vitray teknikleri nelerdir kısaca?

Vitray‘ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Vitray nedir sanat tarihi?

Vitray, renkli cam parçalarının genellikle bir motif oluşturacak biçimde, birbirine bağlı kurşundan bölmelere yerleştirilmesiyle oluşturulan ve daha çok tapınaklarda kullanılan yarı saydam pencere süslemelerine verilen addır.

Malakari nedir ne demek?

Adını nakkaşların kullandığı ince fırçadan alıyor ve kalemle iş işleyen sanatkâra, kalemkâr deniyor. Bugün ise kalem işi sıva üzerine renkli desen veya rölyef olarak yapılıyor. Bu rölyeflerin, renkli kalem işi desenlerle yapılmasına da Malakâri tekniği deniyor.

Vitray nedir ve nerelerde kullanılır?

Vitray, birçok alanda odaları veya kısımları birbirinden ayırabilmek için panel gibi kullanılabilir. Vitray, tavan süslemelerinde, kubbe süslemelerinde, kapı camlarında, pencelere süslemelerinde, lamba ve abajurlarda, hediyelik eşyalarda çok sık tercih edilir.

Vitray hangi ülkeye aittir?

Kökeni Doğu Akdeniz’den gelmektedir. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yüzyıla tarihlenmektedir. Vitray gotik mimari ile yaygınlaşmıştır. Cam süsleme sanatında, mozaik/ alçı vitray, macunlu vitray, kurşunlu vitray, boyalı vitray, tifani olmak üzere beş teknik uygulanmaktadır.

Vitray nasıl yapılır?

Camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Kartondan vitray çalışması nasıl yapılır?

KARTON VİTRAY ÇALIŞMASI

  1. GEREKLİ MALZEMELER. 1-35X50 CM FON KARTONU. …
  2. 2.KARTONUN YÜZEYİNE ŞEKLİ ÇİZİYORUZ.(ÖZEL OLARAK VİTRAY İÇİN HAZIRLANMIŞ DESENLER KOPYA EDİLEBİLİR KURŞUN KALEM ÇİZGİSİ SİYAH FON KARTONUNDA DAHA İYİ GÖRÜLÜR. …
  3. 4.İKİ KARTONU KAPATIP YAPIŞTIRIYORUZ.VE SINIFIMIZIN CAMLARINA YAPIŞTIRIYORUZ.

24 Eyl 2019

Tiffany tekniği nedir?

Tiffany Vitray: Louis Camfort Tiffany oluşturduğu ve adını verdiği vitray tekniğidir. Tiffany‘nin yapımı için gerekli olan malzemeler; renkli camlar, elmas, ispirtolu kalem, pense, havya, bakır folyo, lehimdir. Renkli camlar, elmas, pense, havya, bakır folyo ve lehim gerekli malzemelerdir.

Vitray nedir tarihçesi?

Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu. Günümüzde ise kurşunun yerini bakır folye aldı.

Vitray nasıl ortaya çıktı?

VİTRAY SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz’den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy’da bulunmuştur.

Edirnekari ne demek?

Tanımı Mimari eserlerin iç dekorasyonunda, taş, ahşap, mukavva ve deri eşyaların yüzeylerinde uygulanır. İlk kez Edirneli ustalar tarafından uygulandığı için bu isimle adlandırılır. Edirnekâri ağaç işleri oyma, kakma ve boya bezekli eserler olmak üzere üç grupta toplanır.

Kalemişi sanatı nasıl yapılır?

Günümüzde yarı geçirgen kâğıtlara (eskiz kâğıdı) kurşun kalem yardımı ile çizilen kurallı ve gelenekli desenlerin, yarı geçirgen kâğıt üzerinde iğnelenerek delinmesi ve uygulanacağı yüzeye, tercihen söğüt ağaçlarından elde edilen kömür tozundan yapılan tampon ile silkelenip (silkilip) yüzeye aktarılmasından sonra …