Ya tutarsa fıkrası ne anlatmak istiyor?

Ya tutarsa metninin konusu nedir?

Cevap: Metnin konusu Nasrettin Hoca’nın göle yoğurt çalması ve bu şekilde insanlara umutlarını yitirmemeleri ve hayallerinin peşinde koşmalarını öğretmesidir.

Göle maya çalmak fıkrasının ana fikri nedir?

Bir bakışta bize imkânsız gibi görünen, öyle göründüğü için bizi o işe teşebbüs etmekten alıkoyan durumlar (engeller) her şeye rağmen aşılmaya çalışılmalıdır. 2. Göl maya tutmayacak önyargısıyla atıl kalırsak, yani göle maya çalmaktan vazgeçersek göl asla maya tutmaz.

Nasrettin Hoca göle yoğurt çalınır mı?

Günlerden bir gün Nasrettin Hoca eline yoğurt mayası bakracını alıp göle doğru yola koyulmuş. Gölün etrafında piknik yapan köylüler Hoca‘ya dikkat kesilmişler. Hoca Nasrettin başlamış yoğurt mayasını göle kaşık, kaşık çalmaya: … – Göle yoğurt mayası çalıyorum, demiş.

Göl hiç maya tutar mı?

Nasrettin Hoca‘yı bir gün göl kenarında elinde bir bakraç yoğurtla meşgul görenler sormuş: … Hoca‘nın bütün fıkraları gibi bu fıkra da çok katmanlı, çok anlamlı… Fıkranın, açık anlamı izahtan varestedir: göl, elbette bir bakraç maya ile tutmaz.

Nasrettin Hoca neden göle yoğurt Mayalamış?

Bazı insanlar olması güç istekleri uğruna zamanlarını harcarlar. Nasreddin Hoca da bu konuda nasihat verebilmek için göl kenarına yoğurt mayasıyla gitmiş.

Nasrettin Hoca yoğurt mayaladı göl nerededir?

Afyonkarahisar ile Konya’nın sınırları içerisinde kalan ve Nasreddin Hoca‘nın maya çalmasıyla ünlenen, bir zamanlar kayık ve teknelerle girilebilen Akşehir Gölü‘nün, bulunduğu alanda, kuraklık nedeniyle bir yerden bir yere yürüyerek geçilebiliyor.

Göle yoğurt çalmak deyimi ile ilgili olarak Konya’nın hangi Gölü akla gelir?

Konyanın Akşehir ilçesinde Nasreddin Hoca’nın maya çaldığı ve fıkralarına konu olan Akşehir Gölü, son günlerdeki mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle su tutmaya başladı.

Nasrettin Hoca göle neden yoğurt mayası çalıyor?

Bazı insanlar olması güç istekleri uğruna zamanlarını harcarlar. Nasreddin Hoca da bu konuda nasihat verebilmek için göl kenarına yoğurt mayasıyla gitmiş.

Fıkranın ana fikri nasıl bulunur?

Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, “Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?” sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur.

Nasrettin Hoca neden göle maya çalıyor?

Bazı insanlar olması güç istekleri uğruna zamanlarını harcarlar. Nasreddin Hoca da bu konuda nasihat verebilmek için göl kenarına yoğurt mayasıyla gitmiş. Eline kaşığı almış ve başlamış mayayı göle dökmeye.

Nasrettin Hoca hangi göle maya çalıyor?

Afyonkarahisar ile Konya’nın sınırları içerisinde kalan ve Nasreddin Hoca‘nın maya çalmasıyla ünlenen, bir zamanlar kayık ve teknelerle girilebilen Akşehir Gölü’nün, bulunduğu alanda, kuraklık nedeniyle bir yerden bir yere yürüyerek geçilebiliyor.

Göl neden maya tutmaz?

Aslında imkânsız diye bir şey yoktur. Bir bakışta bize imkânsız gibi görünen, öyle göründüğü için bizi o işe teşebbüs etmekten alıkoyan durumlar (engeller) her şeye rağmen aşılmaya çalışılmalıdır. Göl maya tutmayacak önyargısıyla atıl kalırsak, yani göle maya çalmaktan vazgeçersek göl asla maya tutmaz.

Göl maya tutmak ne demek?

Göle maya çalmak, bir umuttur. Önümüze çıkan ve çıkacak olan engellerin her şeye rağmen aşılması gerektiğini anlatan bir haldir.

Nasrettin Hoca eşeğe kim binecek?

NASREDDİN Hoca ile oğlu kasabaya gidecek. Hoca eşeğe biniyor, oğlu da yürüyor. Yolda bir adama rastlıyorlar, adam “Utanmıyor musun, Hoca,” diyor, “kendin eşeğe binmişsin, küçücük çocuğu yürütüyorsun.” Hoca, “Doğru yahu” diyor ve kendisi eşekten inerek oğlunu eşeğe bindiriyor.

Nasrettin Hoca hangi göle maya çaldi?

Afyonkarahisar ile Konya’nın sınırları içerisinde yer alan ve kuraklığa bağlı olarak yıllar içinde iyice küçülen Akşehir Gölü‘nde, son yağışlar umut oldu. Nasreddin Hoca‘nın maya çalmasıyla ünlenen Akşehir Gölü, son 15 yılda kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi.