Yağ gülü nerelerde yetiştirilir?

Türkiyede yağlık gül nerede yetişir?

Gül üretimi; 2019 yılında Isparta 14 bin ton gül (yağlık) üretimi ile birinci sırada yer alırken, Burdur 1,3 bin ton ile ikinci, Afyonkarahisar ise 895 ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. 2019 yılı gül (yağlık) üretimi son beş yılda t,6 oranında artış göstermiştir.

Yağ gülü yetiştiriciliği hangi illerde?

Ülkemizde Isparta gülü yetiştiriciliği sadece Göller bölgesinde yer alan Isparta, Burdur, Afyon ve Denizli illerinde yapılmaktadır. Ülkemizdeki yağ gülü üretiminin yaklaşık % 70’i Isparta’dan karşılanmaktadır. Bu yönüyle Isparta ili Göller bölgesi ve ülkemizin yağ gülü üretim merkezi konumundadır.

Gül yağı en çok hangi bölgede yetişir?

Gül Türkiye’de Isparta ile ünlenen bir şekilde en çok Isparta da yetişmektedir. Gül suyu, gül yağı ve gül esansı gibi maddelerin birçoğunun imalatı Isparta da yapılmaktadır. Isparta iklim olarak gül yetiştiriciliği için büyük tarlalarda yetişmeye müsait bir ildir.

1 dönümden kaç kg gül çıkar?

Çok az da olsa sulanabilir arazilerde de gül çiçeği üretimi yapılıyor. Bir dönüm araziden 650-700 kg. dolayında, ortalama 500 kilogram gül çiçeği toplanabiliyor.

Gül en çok hangi ilde yetişir?

Gül denildiğinde akla gelen kent olan Isparta’da, gülün kullanım alanının genişlemesiyle birlikte her yıl düzenli olarak gül yağı, gül konkreti, gül absolütü, gül suyu üretimi gerçekleştiriliyor.

Gül günde kaç kere sulanır?

Gül bitkisinin sulaması toprak nemi kontrol edilerek yapılır. Toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde sulanmalı, fazla su mutlaka dökülmelidir. Oda sıcaklığında bekletilmiş su ile sulanmalıdır. Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır.

Gül hangi havada yetişir?

Gül dikimi için en ideal aralık, hava şartlarına bağlı olarak, mart ile nisan aylarıdır. Bununla birlikte günde birkaç saat güneş alabilecek, havanın yoğun sıcak ya da soğuk olmadığı zamanlarda saksıda gül ekimi yapabilirsiniz.

1 ton gülden ne kadar yağ çıkar?

Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor.

1 kg gül yağı ne kadar?

Gül suyu ve gül konkreti farklı gül ürünleri üretiminde, gül yağı ise dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılıyor. 2016 yılında 12 bin euroya kadar çıkan bir kilogram gül yağı, 6 bin euro (yaklaşık 46 bin lira) civarında değer görüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden bir kilogram gül yağı elde ediliyor.

Gül Ağacı Türkiye’de nerede yetişir?

Gül üretim alanı; 2019 yılında %81,8’lik paya sahip olan Isparta 31 bin da ile birinci sırada yer alırken, Burdur 3 bin da ile ikinci, Afyonkarahisar ise 2,8 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa’da ise 2019 yılında 3 da üretim alanı bulunmaktadır.

Gül yağı hangi şehre aittir?

Isparta yöresi başta olmak üzere, Burdur, Afyon ve Denizli’de üretilen “Rosa damascena” isimli gül bitkisinin çiçeklerinden elde edilen gül yağı dünya piyasalarında “Türk gül yağı” olarak bilinmektedir (Bektaşoğlu, 2008).

1 ton gül ne kadar?

1 ton gülden ne kadar esans çıkar? Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor.

1 litre gül yağı için ne kadar gül gerekli?

Ortalama 4 ton gülün işlenmesi sonucunda 1 lt ancak alınabilen gülün en kıymetli halidir.Kozmetikden ilaç sanayiye kadar pek çok farklı sektörde ham madde olarak kullanılmakdadır.Koku amaçlı kullanabiliceğiniz gibi cildinize besleyici,onarıcı ve kırışıklığı öneleme ve giderme içinde kullanılır.

Gül hangi şehre aittir?

Gülbirlik: Yağ gülü (Rose Damescana) ve gülyağı üretimi 100 yılı aşkın bir süredir Isparta yöresinde gerçekleştirilmektedir. Bu özelliğiyle de Isparta’ya “Güller Diyarı” denilmektedir.

Gülün anavatanı neresidir?

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad. Çoğu gül türünün ana vatanı Asya’dır. Daha az sayıda türleri Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzeybatı Afrika’da yetişir.