Yağmurda kelimesinin kökü nedir?

Yağmur kelimesi kök mü?

yağmur – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.

Bir sözcüğün kökü nasıl bulunur?

NASIL BULUNUR? Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Diğer bir ifadeyle kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır.

Bölge kelimesinin kökü nedir?

Türkçe böl- fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. böl- maddesine bakınız.

Ilişkinin kökü nedir?

ilişki – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ilişik “temas, alaka” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi iliş- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.

Yağmur nasıl bir kelime?

Yağmur kelimesi gerçek anlamının dışında mecazi anlamlarda ve coğrafi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Köken itibariyle Türkçe bir sözcüktür. Genellikle kelime olarak havadaki su buharının yoğunlaşarak yeryüzüne sıvı halde düşmesi manasına gelmektedir. Bu anlamıyla yağmur yağması olarak nitelendirilmektedir.

Yağmur sözcüğü Türkçe mi?

Yağmur kelimesi köken itibariyle Türkçe bir kelimedir.

Sözcüğün kök haline ne demektir?

Kök nedir? Bir sözcüğün (bütün çekim ekleri ve yapım ekleri çıkarıldıktan sonra) anlamlı en küçük birimine kök denir. Bir sözcüğün kökünü bulmak demek o sözcüğü hecelerine ayırmak demek değildir. “Telefon” sözcüğünün kökü “tel” değildir; çünkü “tel” ile “telefon” arasında anlamsal herhangi bir bağ bulunmamaktadır.

İsim kök nasıl bulunur?

Bu köklerin ayrımı çok basittir. Köke “-mak / – mek” ekini getirdiğimiz zaman, eğer anlamlı bir kelime ortaya çıkıyorsa “fiil kökü“; anlamlı bir kelime oluşmuyorsa “isim kökü” olarak kabul ederiz.

Sonsuz kelimesinin kökü nedir?

Farsça nāmutanāhi نا متناه “sonsuz” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Arapça nhw/nhy kökünden gelen mutanāhī متناهي “sona eren, sonlu” sözcüğünden na+ önekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Arapça nahiya “sona erdi, vardı” fiilinin tefāˁul vezni (VI) failidir. Daha fazla bilgi için nihayet maddesine bakınız.

Kader Türkçe mi?

Kader kelimesi Arapça kökenlidir.

Yakalamak kökü nedir?

Koku yakala- dir. Kökü yakala bence.

Ihtiyaç Türkçe kelime mi?

İhtiyaç kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. İhtiyaç, Arapça dilinden Türkçe‘mize geçmiştir.

Yağmur kelimesi basit mi?

yani yağmur kelimesi yağmak fiilinden mi geliyor? mur olarak bir yapım eki yok öğretmenim. Bu nedenle basit kelimedir.

Yağmur nedir TDK?

Yağmur isminin anlamı TDK‘da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Havadaki su buğusu-nun yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumunda olanı.

Yağmur ne demek TDK?

Yağmur isminin anlamı TDK‘da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Havadaki su buğusu-nun yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumunda olanı.