Yargılama nedir hukuk?

Yargılama usulleri nelerdir?

6100 sayılı HMK`da iki temel yargılama usulü düzenlenmiştir. Bunlar; yazılı (m. 118-186) ve basit (m.316-322) yargılama usulleridir. Davanın açıldığı mahkemeye veya uyuşmazlığın niteliğine göre uygulanacak yargılama usulü farklılık göstermektedir.

Yargılama aşaması nedir?

HMK’ da ilk derece yargılamasında yazılı yargılama usulü beş aşamadan oluşacak biçimde düzenlenmiştir: 1-) Davanın açılması ve dilekçeler aşaması (md. 118, 126-136); 2-) Ön inceleme aşaması (md. 137-142); 3-) Tahkikat aşaması (md. 143-293); 4-) Sözlü Yargılama (md. 184-186); 5. Hüküm (md. 294).

Yargılama ne zaman başlar?

Duruşma Ne Zaman Başlar? İddianame ile mahkemeye ceza davası açıldıktan sonra, mahkeme duruşma hazırlığı işlemlerini yapmaya başlar. Mahkeme hakimi, iddianameyi ve ekinde yer alan tüm evrakları inceledikten sonra, duruşmaya hazırlık için yapılacak işleri ve duruşma gününü belirlemek üzere “tensip zaptı” düzenler.

Basit yargılama ne kadar sürer?

ceza yargılamasında basit yargılama usulü kısaca şu şekilde olmaktadır. müşteki ve sanığa beyanlarını sunmak üzere 15 gün süre verilir. bunun akabinde mahkeme duruşmalı bir yargılama yapabilmekte ise de uygulamada daha çok dosya üzerinden kısa süre içerisinde karar vermektedir.

Sözlü yargılama aşamasında ne olur?

Sözlü yargılama aşamasında mahkemece taraflara son beyanları sunularak hüküm aşamasına geçilir. Tahkikat aşamasında delillerin toplanması bittiğinde, tanıklar dinlendiğinde mahkeme sözlü yargılama için bir duruşma günü verir. Sözlü yargılamanın yapılacağı son duruşma taraflara bildirilmek zorundadır.

Basit yargılama usulü nasıl yapılır?

Basit yargılama usulü, bazı suçlar bakımından kamu davası açılması halinde takdir mahkemeye ait olmak üzere uygulanan yargılama usulüdür. Basit yargılama usulünde duruşma açılmaz ve yargılama dosya üzerinden yapılır. Ayrıca basit yargılama usulünde mahkumiyet kararı verilmesi halinde cezada ¼ oranında indirim yapılır.

Hangi davalarda basit yargılama usulü uygulanmaz?

Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz (CMK m.251/7).

Yargılamanın en uzun süren aşaması nedir?

Hukuken ise dava konusu iddiaların, savunmaların, araştırmaların, delillerin ve diğer değerlendirmelerin yapıldığı esas inceleme aşamasıdır. Tahkikat, ön incelemeden sonra iddia ve savunmalar ile bunlara ilişkin delillerin değerlendirildiği ve genelde yargılamanın en uzun sürdüğü aşama olarak açıklanabilir.

Dilekçelerin teatisi aşaması ne demek?

Kavramlar. Dilekçelerin Karşılıklı Verilmesi Aşaması (Dilekçeler Teatisi): Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun bir şekilde düzenlenmesi ve davanın tarafları arasında karşılıklı tebliğ ve tebellüğ edildiği aşamadır.

Ilk mahkeme kaç ay sonra olur?

Mahkemenin iddianamenin kabulüne karar vermesinden sonra yargılama için ilk duruşma günü verilir. Mahkeme tarafından ilk duruşma günü de iddianamenin kabul tarihinden itibaren ortalama 2-3 ay sonraya gelir. Bu duruşma günü, mahkemenin yoğunluğuna göre daha da uzayabilir.

Ceza yargılaması ne zaman başlar?

Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder. Suç isnadı sonucunda mahkûmiyet veya beraat kararı verilmesi ile son bulur.

Basit yargılama kaç ayda sonuçlanır?

Klasik yargılamada 2 yıl sürebilecek davalar seri muhakeme usulünde ortalama 2 haftada, basit yargılama usulünde ise ortalama 3 ayda tamamlanıyor.

Basit yargılama usulü kaç ay sürer?

Basit yargılamada süre kısalıyor Örneğin klasik yargılamada basit tehdit suçundan açılan dosya 2 buçuk yıl sonra karara bağlandı. Basit yargılama usulü yürürlüğe girdikten sonra aynı suçtan açılan dosya sadece 5 ayda sonuçlandı.

Tahkikatın sona ermesi üzerine hakim ne yapmalıdır?

Mahkeme, tahkikatın bitiminden (HMK m. 184) sonra sözlü yargılama ve hüküm için tayin olunacak gün ve saatte mahkemede hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla iki tarafı davet eder. Sözlü yargılamada mahkeme, tarafların son sözlerini sorar ve hükmünü verir (HMK m. 186/2). Hakim, Türk Hukukunu re’sen uygular (HMK m.33).

Sözlü yargılamaya geçilmesi ne demek?

Sözlü yargılama aşaması, tahkikat aşamasının sona ermesi üzerine davanın geneli itibariyle taraflara son diyeceklerinin sorulduğu ve akabinde hükmün verildiği aşamadır.