Yargıtay hukuk Genel Kurulu kararları kesin mi?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararları bağlayıcı mi?

Genel Kurul‘un verdiği karara, hem ilk derece mahkemesi, hem de Yargıtay Dairesi uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurul kararları ilk derece mahkemelerini bağlamakta, yani onlar için uyulması zorunlu hukuk kuralı halini almaktadır. Bu bağlılık, yalnızca inceleme konusu olan dava için geçerlidir.

Yargıtay kararı kesin midir?

Kurulun verdiği kararlar kesindir. Dörtten fazla ceza dairesi olan bölge adliye mahkemelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından daire başkanları arasından belirlenen ve dört üyeden oluşan başkanlar kurulu bu incelemeyi yapar.

Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?

Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır? Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Tabi ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, Yargıtay kararları içinde emsal karar olma ötesinde tüm mahkemeleri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ne yapar?

Yargıtayın görevleri şunlardır (Yargıtay Kanunu m.13): Temyiz incelemesi yapmak, yani tüm hukuk ve ceza mahkemeleri tarafından verilen kararları son merci olarak inceleyip karara bağlamak Yargıtay‘ın temel görevidir.

Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

Anayasa‘nın 153. maddesinde yer alan Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğuna dair hükmün herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla mahkemeler ve kamu gücünü kullanan diğer organlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan veya gereğini yerine getirmekten kaçınamaz.

Hukuk Genel Kurulu ne zaman toplanır?

Haftada bir kez salı günü toplanan Yargıtay Ceza Genel Kurulu ile çarşamba günü toplanan Hukuk Genel Kurulu‘nun üyeleri de her hafta nöbetleşe değişiyordu. Yeni modelde bu iki kurula sabit 20’şer üye seçildi. 31 Aralık 2022’ye kadar 20’şer kişilik bu iki kurul sürekli görev yapacak.

Yargıtay kararı bozulur mu?

Yani Yargıtay tarafından bir karar incelendiğinde kararın hukuka uygun olup olmadığı hususu tespit edilecektir. Eğer bu tespit sonucunda bir hukuka aykırılık görür ise yani mahkemece verilen karar hukuka aykırı ise Bozma kararı vererek yeniden karar verilmek üzere mahkemesine gönderir.

Kesin kararlara karşı ne yapılabilir?

Olağan kanun yolları; İstinaf, Temyiz ve Karar Düzeltme kanun yollarıdır. Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır. Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur.

Yargısal içtihatların hukuki niteliği nedir?

Yargısal içtihatlar, mahkemelerce verilen kararlarda bir sorunun çözümü için izlenen yolu ifade edip, somut bir konu hakkında yargının uyuşmazlığı çözümleyen kararı anlamına gelir. … İçtihat, bu ikinci tür hukuk sistemlerinde, doğrudan kaynaklar arasında değil yardımcı kaynaklar arasında yer alır.

Içtihadı birleştirme kararları neden bağlayıcı?

İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete’de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunun görevleri nelerdir?

Madde 16 – Yargıtay Büyük Genel Kurulunun görevleri şunlardır:

  1. Birinci Başkanı, birinci başkanvekillerini, daire başkanlarını ve bu Kanunda gösterilen kurulların üyelerini seçmek,
  2. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili adaylarını belirlemek,

Yargıtay ceza Genel Kurulu ne demek?

yargıtay ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluşan kurul.

Anayasa Mahkemesi kararları kimin için bağlayıcıdır?

“Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”.

Anayasa Mahkemesi bireysel başvurulara karara bağlar mı?

Bireysel başvurular, geliş sırasına göre incelenerek karara bağlanır. Ancak Anayasa Mahkemesi, başvuruların konuları itibarıyla önemini ve aciliyetini gözönünde bulundurarak tespit ettiği kriterler çerçevesinde farklı bir inceleme sıralaması belirleyebilir.

Hukuk Genel Kurulu kararları kesin mi?

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının kararları kesindir. Bu kararlara karşı ilk derece mahkemeleri tekrar direnme kararı veremez.