Yarı iletkenler nelerdir?

Yarı iletken türleri nelerdir?

Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir….Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir:

  • Diyot.
  • Zener Diyot.
  • Tünel Diyot.
  • Varikap diyot.
  • Şotki (Schottky) Diyot.
  • Led Diyot.
  • İnfraruj Led.
  • Foto Diyot.

Yarı iletken malzemeler nelerdir ve nerelerde kullanılır?

Yarı iletkenlerin başlıca şu özellikleri vardır:

MALZEMENİN ADI KULLANILMA YERİ
Silikon (Si) (Basit eleman) Diyot, transistör, entegre, devre
Selenyum (Se) (Basit eleman) Diyot
Bakır oksit (kuproksit) (CuO) (Bileşik eleman) Diyot
Galliyum Arsenid (Ga As) (Bileşik eleman) Tünel diyot, laser, fotodiyot, led

Yarı iletkenler kaç gruba ayrılır?

Yarı iletkenler periyodik cetvelde 3. ve 5. gruba girerler. Bu demektir ki son yörüngelerinde elektron alıcılığı veya vericiliği iletkenden fazla yalıtkandan daha azdır. Yarı iletkenler: S, Ge, Br, Al, In(indiyum)…….. Kısmen Dolu bant ile iletkenlik şeridi çakışmışsa iletken olurlar.

N tipi ve P tipi yarı iletkenler nedir?

N tipi yarı iletken elektron vermeye, P tipi yarı iletken elektron almaya yatkındır. N tipi yarı iletkende serbest elektron fazladır, P tipi yarı iletkende serbest oyuk fazladır. Dışardan madde katkısı yapılarak elde edilen P ve N tipi yarı iletkenler tek başlarına kullanıldıklarında akımı iki yönde de taşıyabilirler.

Yarı iletken çip nedir?

Yarı iletken nedir? Yarı iletken; akıllı telefonlardan otomobillere kadar birçok endüstride kullanılan entegre devrelerin yapı taşlarından olan, tasarım ve üretim açısından oldukça karmaşık yapıdaki malzemelerdir. Her biri farklı bir elektronik işleve sahip 30’dan fazla yarı iletken türü bulunmaktadır.

Yalıtkan cisimler nelerdir?

Yalıtkan maddelere örnek olarak cam, lastik, plastik, yağ, asfalt, fiberglas, por- selen, seramik, mika, kuartz, kuru kumaş, kuru kağıt, kuru ağaç, hava, elmas ve saf su verilebilir. Yalıtkan malzemeler, elektrik akımı kaçaklarını önlemek ve canlıları elektrik akımından korumak için kullanılır.

Yarı iletken maddeler nelerdir nerelerde kullanılır?

NERELERDE KULLANILIR ?

  • Transistör ve diyotlar.
  • Led aydınlatma.
  • Güneş ışığından elektrik üretimi.

Yarı iletken maddeler ne işe yarar?

Yarı iletkenler normal oda sıcaklığında veya dış etkenlerden uzak olduğu zaman yalıtkanlar gibi davranırlar. Ancak bazı durumlarda (ısı, ışık ve manyetik alan) etkisi ile elektronlar yasak bandı, yani boşluğu atlayarak iletim bandına geçebilirler.

İletkenler kaça ayrılır?

Metaller, sıvı ve gazlara göre daha iyi iletkendir. Metaller de, iyi iletken ve kötü iletken olarak gruplara ayrılır. Bakır tam saf olarak elde edilmediği için, altın ve gümüşe göre kötü iletkendir ama ucuz ve çok olduğu için, en fazla kullanılan metaldir.

Özdirencin formülü nedir?

Özdirenç ( ρ ): Bir malzemenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnç özdirenç olarak bilinir. Bir maddenin özdirenci, kesiti 1m², boyu 1m olan bir parçanın direncidir. R=V/I Formülü ile hesaplanır.

N tipi ve P tipi katkılama nedir?

Saf bir silikon kristali için enerji-band diyagramı. Görüldüğü gibi iletim bandında elektron yoktur. Ntipi yarıiletken oluşturmak için Silikon yapıya Antimon gibi 5 valans elektronlu katkılama atomları katılır. Ptipi yarıiletken oluşturmak için Silikon yapıya Bor gibi 3 valans elektronlu katkılama atomları katılır.

P ve N tipi bağlantı nedir?

Bir ptipi yarı iletken, bir ntipi yarı iletkene kaynaştırıldığında, diyot bağlantısı boyunca potansiyel bir bariyer voltajı oluşturarak bir PN-bağlantı diyotu oluşur. Bir PN Bağlantı Diyotu en basit yarı iletken cihazlardan biridir ve sadece bir yönde akım geçirme özelliğine sahiptir.

Araba çiplerini kim üretiyor?

Çip üretimi ABD ve Uzak Doğulu firmaların tekelinde bulunuyor. Ancak Çin hem büyük bir tüketici hem de çiplerin hammaddesi olan silisyumun en büyük üreticisi.

Yarı iletken çip nerede kullanılır?

Ev aletlerinden araç içi elektronik sistemlere, savunma sanayiinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda büyük önem taşıyan çipler yarı iletken olarak da adlandırılıyor.

Yalıtkan maddeler nelerdir?

Yalıtkan maddelere örnek olarak cam, lastik, plastik, yağ, asfalt, fiberglas, por- selen, seramik, mika, kuartz, kuru kumaş, kuru kağıt, kuru ağaç, hava, elmas ve saf su verilebilir. Yalıtkan malzemeler, elektrik akımı kaçaklarını önlemek ve canlıları elektrik akımından korumak için kullanılır.