Yarıiletken malzeme nedir?
Yarı iletkenlerin özellikleri nelerdir?
Yarı iletkenlerin başlıca şu özellikleri vardır: İletkenlik bakımından iletkenler ile yalıtkanlar arasında yer alırlar, Normal halde yalıtkandırlar. Ancak ısı, ışık ve magnetik etki altında bırakıldığında veya gerilim uygulandığında bir miktar valans elektronu serbest hale geçer, yani iletkenlik özelliği kazanır.
İletkenlerin özellikleri nelerdir?
İletkenlerin başlıca özellikleri
- Elektrik akımını iyi iletir.
- Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. …
- Dış yörüngedeki elektronlara Valans Elektron adı verilir.
- Metaller, bazı sıvı ve gazlar iletken olarak kullanılır.
- Metaller, sıvı ve gazlara göre daha iyi iletkendir.
N ve P tipi malzemeler nasıl elde edilir?
Ortama dış yörüngesinde 5 elektron bulunan bir atomdan (ör: Arsenik) çok az miktarda eklendiği zaman N tipi yarı iletken elde edilir. Ortama dış yörüngesinde 3 elektron bulunan bir atomdan (ör: Galyum) çok az miktarda eklendiği zaman P tipi yarı iletken elde edilir.
Yarı iletken nedir örnekler?
Yarı İletken Yarıiletken maddeler; elektrik akımına karşı, ne iyi bir iletken nede iyi bir yalıtkan özelliği gösterirler. Elektronik endüstrisinin temelini oluşturan yarıiletken maddelere örnek olarak; silisyum (si), germanyum (ge) ve karbon (ca) elementlerini verebiliriz.
Maddelerden hangisi yarı iletken özellik gösterir?
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir. Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir: Diyot.
PN Jonksiyonu nasıl oluşur?
P bölgesine geçen elektronlar deliklerle birleşir. N bölgesinde elektronlarını kaybeden atomlar (+) ve P bölgesinde elektron alarak deliklerini kaybeden atomlar (-) olur. Bunun sonucunda P-N jonksiyonu yakınında çok sayıda pozitif ve negatif iyon olur. N bölgesindeki elektronların hepsi P bölgesine geçemez.
Yalıtkan madde nedir ve örnekler?
Maddeler kendi içerisinde iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılır. Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği – aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
İletkenlik neye göre değişir?
Elektrolitik çözeltilerdeki iletkenlik iyonların hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Elektrolitik iletkenlik yükselen sıcaklıkla artmaktadır. Sıcaklık yükseldikçe solvatasyonun azalması ve viskozitenin düşmesi iyonların daha hızlı hareket etmelerine neden olmaktadır.
N ve P tipi katkılama nedir?
N–tipi yarıiletken oluşturmak için Silikon yapıya Antimon gibi 5 valans elektronlu katkılama atomları katılır. P–tipi yarıiletken oluşturmak için Silikon yapıya Bor gibi 3 valans elektronlu katkılama atomları katılır. N- ve P–tipi malzemelerin oluşturulma işlemi katkılama olarak adlandırılır.
N ve P tipi malzemenin birleşim noktasına verilen isim nedir?
P ve N tipi malzeme bir arada kullanılırsa, bu birleşime PN birleşimi (junction) veya PN eklemi denir. PN birleşimi; elektronik endüstrisinde kullanılan diyot, transistor v.b devre elemanlarının yapımında kullanılır.
Yarı iletken türleri nelerdir?
Yarı iletkenler germanyum, silisyum, selenyum gibi elementler olabildiği gibi; bakır oksit, galyum arsenid, indiyum fosfür, kurşun sülfür gibi bileşikler de olabilir….Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir:
- Diyot.
- Zener Diyot.
- Tünel Diyot.
- Varikap diyot.
- Şotki (Schottky) Diyot.
- Led Diyot.
- İnfraruj Led.
- Foto Diyot.
Yarı iletken nedir nerelerde kullanılır?
NERELERDE KULLANILIR ?
- Transistör ve diyotlar.
- Led aydınlatma.
- Güneş ışığından elektrik üretimi.
Elektronikte kullanılan yarı iletkenler nelerdir?
Elektronik elemanlarda en yaygın olarak kullanılan yarı iletkenler germanyum ve silisyumdur.
Yarı iletken sektörü nedir?
Yarı İletken Sanayisi, yarı iletken aygıtların tasarım ve üretimi ile bağlantılı olan şirketler veya şirketler topluluğunun oluşturduğu yapıdır. 1960 civarı kurulmuştur ve yarı iletkenlerin üretimi canlılık kazanmıştır. Günümüze kadar 249 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır.
PN eklemi nasıl oluşturulur?
Katkılı veya saf bir yarıiletken taban üzerine n-tipi ve/veya p-tipi katkılama ile elde edilen eklem bir pn eklemi olup diyot olarak adlandırılan devre elemanını oluşturur. pn eklemi oluştuğu anda Şekil 1’de görüldüğü gibi difüzyon ile zıt kutuplu yük taşıyıcıları (elektron ve hole) bölgeleri arasında yük geçişi olur.