Yasama dokunulmazlığı nelerdir?

Yasama dokunulmazlığı kimleri kapsar KPSS?

Yasama Dokunulmazlığı: eçimden önce veya sonra , bir suç işlediği ileri sürülen milletvekillerinin , Meclis’ten karar alınmadıkça sorguya çekilememesi , tutuklanamaması veya yargılanmamasıdır.

Yasama dokunulmazlığından kimler yararlanır?

Fıkrasında da “Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar; … bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uyarlar ve yasama dokunulmazlığına sahip bulunurlar..” şeklinde düzenlenmiştir ve TBMM üyesi olmayan bakanlarda bu şekilde dokunulmazlık kapsamına dahil edilmiştir.

Yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı nelerdir?

Yasama sorumsuzluğunun amacı, parlâmento üyelerinin söz ve düşünce hürriyetlerini korumak olduğu halde, yasama dokunulmazlığının amacı, parlâmento üyelerinin parlâmento çalışmalarına istedikleri her zaman katılabilmelerini sağlamaktır.

Yasama dokunulmazlığı ne zaman kazanılır?

Milletvekili Dokunulmazlığı‘nın Başlaması Seçim tamamlanıp, adayın milletvekili seçildiğinin İl Seçim Kurulu’nca bir tutanakla saptanmasıyla birlikte, milletvekilliği sıfatı kazanılır ve yeni seçim sonuçları ilan edilinceye kadar devam eder.

Cumhurbaşkanı yasama dokunulmazlığı var mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

Cumhurbaşkanı yasama dokunulmazlığından yararlanır mı?

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.

Dokunulmazlığı olan kişiler kimlerdir?

Yabancı bir ülkenin bir diplomatı, bir ülkeye atandığında, o ülkenin devlet başkanı tarafından, görevlerini etkin olarak yerine getirebilmesi için bazı ayrıcalık ve dokunulmazlıklarla donatılır. Bu durum, aynı yetkilerin karşılıklı olarak diğer ülke tarafından da yapılacağı kabulüne dayanarak gerçekleşir.

Yasama dokunulmazlığı ilk hangi anayasa?

Türk tarihinde ilk kez 1876 Anayasası ile düzenlenen yasama dokunulmazlığı sırasıyla (1921 Anayasası hariç) 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında düzenlenmiştir.

Yasama sorumsuzluğu hangi madde?

Bu ayrıcalık milletvekillerine sadece yasama faaliyetlerini gereği gibi yerine getirebilmeleri için tanınmış bir ayrıcalıktır. ◊ Yasama sorumsuzluğu kurumu Anayasa’nın 83. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenmiştir.

Bir milletvekili hangi durumlarda yasama dokunulmazlığından faydalanamaz?

TC Anayasası da, 1924 ve 1961 Anayasaları’nın geleneğini devam et- tirerek, yasama dokunulmazlığını açıkça tanımıştır. Anayasa’ya göre (m. 83/2), “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yar- gılanamaz.

Yasama sorumsuzluğu ne zaman kalkar?

Yasama sorumsuzluğu süreklidir, kaldırılamaz. Yani bir parlâmento üyesinin görevi dolsa bile, yasama sorumsuzluğundan yararlanır. Bu sorumsuzluk sayesinde, parlamento üyeleri düşüncelerini serbestçe açıklayabilecek, hiçbir şeyden çekinmeyeceklerdir.

Cumhurbaşkanını kim Yargilar?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …

Cumhurbaşkanına dava açılabilir mi?

Cumhurbaşkanının bir suç işlediği iddiasıyla meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun önergesiyle soruşturma açılması istenebilir ve beşte üçünün oyuyla soruşturma açılabilir. Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı, seçim kararı alamaz.

Dokunulmazlik ilkesi nedir?

Bir üye (iki istisna dışında), TBMM kararı olmadıkça ‘tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.

Aşağıdakilerden hangisi bakımından milletvekili dokunulmazlığı geçerli olmaz?

Anayasa’ya göre (m. 83/2), “seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yar- gılanamaz.