Yasama dokunulmazlığının kaldırılması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin düşmesine ilişkin parlamento kararlarının denetimi kime aittir?

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını kim denetler?

Yasama Dokunulmazlığı İşleri | Anayasa Mahkemesi.

Parlamento kararlarını kim denetler?

Parlamento kararları TBMM’nin “iç çalışma düzenine”, “yürütme organı ile ilişkileri ve askeri faaliyetlere” ve “çeşitli organlara üye atanmasına” ilişkin kararlar olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir. Parlamento kararlarının yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

Hangi tür parlamento kararları denetlenir?

Ancak anayasamıza göre üç tür parlamento kararına karşı yargısal denetim mümkündür. Bunlar ise “ Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü”, “dokunulmazlığın kaldırılması kararı”, “milletvekilliğinin düşmesi” kararlarıdır.

Millet vekilini kim yargılar?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı …

Anayasa Mahkemesi yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını denetler mi?

Anayasa’da değişiklik yapan bir kanunun Anayasa Mahkemesince denetimi ancak Anayasanın 148. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca açılan bir iptal davası ile mümkün olup söz konusu kanunun Anayasa’nın 85. maddesi çerçevesinde denetlenebilmesi olanaklı değildir.

Milletvekili olmadığı halde yasama dokunulmazlığından kim yararlanır?

Yasama dokunulmazlığı kurumunun kişiler bakımından kapsamına, 1982 Anayasasına göre, üç grup kişi girmektedir. Bunlar; milletvekili, TBMM üyesi olmayan bakanlar, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Konseyi üyeleridir.

Içtüzüğün denetimini kim yapar?

Bununla birlikte, TBMM’nin karar olan işlemlerinden kendi İçtüzüğü, milletvekilliğinin düşmesi kararı vermesi durumunda bu karar ve yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararı Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabidir.

Içtüzüğün 19 uncu maddesi nedir?

MADDE 19- (1) Disiplin soruşturmasını gerektiren eylemlerin öğrenilmesinden itibaren bir yıl geçmiş ise disiplin soruşturması açılamaz.

Hangisi anayasa Mahkemesinin denetimine tabidir?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa‘ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Yüce Divanda kimler yargılanır 2020?

Yüce Divan, Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Milletvekili suç işlerse ne olur?

Anayasanın 83. m’sine göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.Tutuklama koruma tedbiri Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Anayasa Mahkemesi iptal istemi kaç gün?

Bu yolda dava açma süresi genel olarak iptali istenen normun Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altmış gündür. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.

Anayasa Mahkemesi milletvekilliğinin düşürülmesine itirazı kaç gün içinde değerlendirip açıklar?

Milletvekilliğinin düşmesine Anayasa’nın 84 üncü maddenin birinci, üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı …

Yasama dokunulmazlığı kimleri kapsar?

Yasama dokunulmazlığı, parlamento üyeleri hakkında, suç işlediklerinden bahisle, parlamentonun izni olmadan, gözaltına alma, tutuklama gibi bazı cezai takibat işlemlerinde bulunulamamasıdır. Amacı, parlamenterlerin keyfi kovuşturma ve cezaya maruz kalmasını önlemektir.

Yasama dokunulmazlığı kimler yararlanır?

1982 Anayasası 83. Maddesinde yasama dokunulmazlığı kurumuna yer verilmiştir. 83. Maddenin 2. Fıkrasında yer alan uygulamaya göre; “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”