Yatsı namazı sadece farzı nasıl kılınır?
Yatsı namazının sadece farzı nasıl kılınır?
- “Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının dört rekat farzını kılmaya” diye niyet ederiz.
- “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
- Sübhaneke’yi okuruz.
- Euzü-besmele çekeriz.
- Fatiha Suresini okuruz.
- Kur’an’dan bir sure okuruz.
- Rüku’ya gideriz.
- Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secde’ye gideriz.
19 Nis 2019
Yatsı namazinin sadece farz kılınır mı?
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Yatsı namazının farzından sonra vitir namazı kılınır mı?
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Camilerde yatsı namazı farzından sonra toplam kılınan 5 rekatın 2 rekatı yatsının son sünneti olurken 3 rekatı ise vitir vacip namazıdır.
Yatsı ve ikindinin sünneti terk edilir mi?
İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.
Geçmiş Yatsı namazı nasıl kılınır?
Yatsı namazının kazasını kılmaya başlamadan önce kaza namazını kılmak için niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmenin ardından ise 2 rekatlık yatsı namazının farzının kılınması gerekmektedir. Yatsı namazının kazası da aynı yatsı namazının farzı gibi kılınmaktadır. Bu şekilde yatsı namazının kazası kılınmış olur.
Yatsı Sünneti terk edilir mi?
İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.
Vitir namazı kılmamak günah mı?
Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.
Yatsı namazı vitir terk edilebilir mi?
Namazların vaktinde kılınmaması durumuna kaza adı verilmektedir. Vitir namazı da zamanında kılınamayabilir. Vaktinde kılınamamış olan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vacip olmaktadır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnet olmaktadır.
Vitir namazı nafile midir?
Vitr namazı ya da diğer bir telaffuzu ile vitir, Yatsı namazının ardından kılınan ve Hz. Peygamber tarafından hayırlı olduğu müjdelenen namazdır. Hanefilere göre 3 rekat olarak kılınan vitr namazı, vacip olarak kabul edilirken, diğer mezheplerde sünnet olarak kabul edilir.
İkindi namazının sünneti terk edilir mi?
İkindi namazının sünneti konusunda ikindi namazının vaktinde kılınması gereken bir namaz olarak ve zamanını geçirmemek gerekmektedir. İkindi namazı güneş batmaya yakın bir süre olan vakitte kılınmaması gereken bir namaz olmaktadır. İkindi namazının sünneti ise özellikle kerahat vaktine yaklaşmadan kılınması mühimdir.
İkindi namazının sünneti sünneti gayri müekkede midir?
Zorunlu olmayan ve Müslüman için herhangi bir ceza gerektirmeyen gayri müekked sünnet Allah’a yaklaştıran nafile ibadet hükmündedir. Yatsı namazının ve ikindi namazının ilk sünneti terk edilebilir, terk edildiğinde günah olmayan sünnettir ve gayri müekked sünnet sınıfına giren bir ameldir.
Yatsı namazının kazasını kılarken vitir de kılınır mı?
Her zaman kılınabilir. Yatsı namazının kazası ile vitir namazının kazası peşi peşine kılınması gerekmez. Vitir namazının kazası üç rekat olarak kılınır. Ancak Şafi mezhebine göre vitir namazı sünnet olduğundan onun kazası olmaz.
Yatsı namazından sonra aksam namazının kazası kilinir mi?
Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında, istediği ve müsait olduğu her zaman kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Meselâ, vaktinde kılınamamış olan bir ikindi namazı yatsıdan sonra, bir yatsı namazı da öğleden sonra kılınabilir.
Yatsı namazının sünnetini kılmamak günah mı?
Cevap:Sünnet namazlar, Peygamberimizin kendi kendine kıldığı nafile ibadetlerdir. Bunların kılınmasında sevap vardır, kılınmamasında günah yoktur.
Namazin Sunnetini kilmak zorunlu mu?
CEVAP: Sünnet namazlar zorunlu değil, isteğe bağlı, nafile namazlardır. Kılan kimse ek sevap alır. Kılmayan günah sahibi olmaz. Zorunlu namazlar, farz namazlardır.