Yemen Türküsü kime yazıldı?
Yemen türküsünün yazarı kimdir?
Türkü ilk olarak 1944 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı adına derlemeler toplayan Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve Rıza Yetişen’den oluşan ekip tarafından, Duriye Keskin isimli mahalli sanatçının parçasından derlenmiştir. Türküyü Muzaffer Sarısözen notaya almıştır.
Yemen türküsü hangi olay üzerine yazılmıştır?
Yemen Türküsü Yemen‘de çatışmada ölen Osmanlı askerleri için yakılmış bir ağıttır. Osmanlı Yemen topraklarını ülkesine kattıktan sonra buradaki hükümdarlığını sürdürmek için çok şehit verdi. Beş cephe de birden çarpışan Osmanlı kuvvetleri Anadolu’dan asker sevki yaptı.
Burası Muş’tur türküsünün hikayesi nedir?
Yetkililer bakar sayı yeterli, karar verilir ve Yemen çöllerine Muş‘tan oluşturulan bir redif alayı gönderilir. Yemen’e gidilmesine gidilir ama hiçbiri de geri dönmez. İşte bu türkü gidip de gelemeyen o isimsiz kahramanlardan Muş‘ta kalan sevgilisinin sesi, özlemi, elemi ve de acısıdır. Demiştir.
Yemen türküsünün anlamı nedir?
Yemen Türküsü, Yemen‘de ki çatışmalarda Şehit olan Osmanlı askerleri için yakılmış ağıttır. Osmanlı Yemen‘i aldıktan sonra buradaki isyanları bastırmak için birçok asker gönderdi. Bunların çoğu bir daha geri dönmedi. Yanan ellerde Şehit oldu.
Hey Onbeşli türküsü neden yazılmıştır?
Tokat’ın en sevilen türkülerinden biri olan “Hey Onbeşli” günümüzde oyun havası olarak algılansa da aslında bir ağıttır. 15 ile 19 yaşında olan gençlerin cepheye katılması üzerine yazılmıştır. Bir efsaneye göre de Tokatlı Halil’in Çanakkale Savaşı’na katılmasını anlatmaktadır.
Huş hangi ülkede?
TRT’nin değiştirdiği sözlerin altına “Huş; Yemen’in başkenti Sana ile Taiz kentleri arasında bulunan bir Türk Kalesinin ismidir” açıklamasını yaptığını hatırlatan Ata, “Türkünün sözlerini dikkatli bir şekilde okursak, Anadolu toprakları üzerinde bir yerlerde söylendiğini anlayabiliriz.
Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?
Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Kız bey kızıdır zaten bey de kızını vermez bu delikanlıya.
Bitliste beş minare öyküsü nedir?
Biri kayıp olan 5 minarenin hikayesi ise şöyle: 1916 Rus işgali sırasında Bitlis, harabe şehir görüntüsü alır. Savaş esnasında Bitlis‘ten kaçan bir baba ve oğul, düşmanın çekilmesinden sonra Bitlis‘e dönmek üzere yola çıkar. Baba ve oğlu, şehre hakim konumdaki Dideban Dağı eteğine varır.
Burası Huş tur huş ne demek?
nedense bir ara biri, “yemen’de bir yer var adı huş. bu türkü olsa olsa oraya aittir” diye bir iddia ortaya atmış buna inananlar da “evet la orası olsa olsa huş‘tur” diye bunu alevlendirmişler. şeklinde olan sözlerde, giden kişinin geri dönmediği ifade edilmektedir.
Kara Tren türküsü neden yazılmıştır?
1915 yılının yaşandığı, Birinci Dünya savaşının yoğun olduğu yıllar. Türklerinde birçok cephede savaştığı her türden levazımın gerekli olduğu aynı zamanda savaşacak askerin degerekli olduğu yıllarda çıkmıştır bu türkü. Büyük kayıpların verildiği, gidenlerin geri dönmediği çoğunun akıbetinin bilinemediği günlerdir.
Huş hangi şehirde?
Huş, Yemen‘in başkenti Sana ile Taiz kentleri arasında kalan bir Türk kalesinin adı. Bu yüzden Yemen‘e giden askerler için yakılmış bu türküde “Huş‘tur” denmesi akla yatkın gelebilir.
Muş’un yolu yokuş mu?
İkincisi, Osmanlı ordularının Yemen `e yaptığı seferlerde ordunun toplanma yeri Muş `tur. `Muş `un yolu yokuş değildir` derler. Ben gittim, gördüm ve Muş `a bir rampadan çıkılır. Yolu da yokuştur.
Sunam Türküsünün Hikayesi Nedir?
Fahri Kayahan gözyaşları içinde eşinin cansız bedenini yağlı urgandan ayırır, yere yatırır. Islak gözlerini silerken bir bakar ki hava aydınlanmıştır. İçindeki yangın öyle büyüktür ki, sözün bittiği yerde, kelimelerin küllerinden o meşhur türküyü yakmıştır.
Sarı Gelin türküsü hangi yöreye aittir?
“Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Sözlü kültürel bir miras olan bu geleneksel türkü, anonim olduğu için yazarı veya bestecisi bilinmez.
Bitlis neyi ile meşhur?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesine göre Bitlis‘in yöresel yemekleri şöyle… İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş …..