Yeni Gün Gazetesi hangi cemiyet?

Yeni Gün gazetesini kim kurdu?

Yeni Gün, 2 Eylül 1918 tarihinde Yunus Nadi tarafından İstanbul’da kurulan gazetedir.

Memleket gazetesini çıkaran kimdir?

Bu düşünceden hareketle biz, yakın tarihimizin önemli bir dönemi olan Mondros Mütarekesi döneminde, İstanbul’da İsmail Hâmi (Danişmend) (1) tarafından yayınlanan Memleket gazetesini incelemeye çalışacağız.

Milli Mücadeleyi destekleyen gazeteler nelerdir?

Anadolu basınında da Millî Mücadeleden yana olan önemli gazeteler İzmir’e Doğru, Açıksöz, Arkadaş, Yeni Adana, Albayrak, Anadolu, Babalık, Dertli, Işık, Öğüt, Emel, Ahali, İstikbal, İrade-i Milliye ve Hâkimiyet-i Milliye gazeteleridir.

Yunus Nadi Hangi gazete?

Yunus Nadi Anadolu’ya geçmek zorunda kaldı. 10 Ağustos 1920’den itibaren gazetesini “Anadolu’da Yeni Gün” adıyla çıkardı ve Anadolu’daki millî mücadeleyi desteklemeye devam etti. Gazete, 11 Mayıs 1924’e kadar Ankara’da yayımlandı.

Yeni Gün Gazetesi ne zaman kuruldu?

Anadolu’da Yeni Gün gazetesi Milli Mücadele yıllarında Hakimiyet-i Milliye gazetesinden sonra TBMM’nin sözcülüğünü yapmış Ankara’daki ikinci gazetedir. Gazete, Yeni Gün adıyla Yunus Nadi (Abalıoğlu) Bey yönetiminde 2 Eylül 1918’de İstanbul’da yayın hayatına başlamıştır.

Ikdam gazetesi ne zaman çıkarıldı?

İkdam, 5 Temmuz 1894 ve 31 Aralık 1928 tarihleri arasında İstanbul’da yayınlanmış günlük siyasal gazetedir. Sahibi ve başyazarı Ahmet Cevdet Oran’dı. Türkiye’de rotatif baskı tekniği ile basılan ilk gazete olan İkdam, II. Abdülhamid döneminde birkaç kez kapatıldı.

Tanzimat döneminde çıkarılan gazeteler ve kimler çıkardı?

Tanzimat Döneminde Çıkarılan Gazeteler ve Özellikleri

Tarih Gazete Çıkaran
1860 Tercüman-ı Ahval Agah Efendi
1862 Tasvir-i Efkâr Şinasi
1865 Tasvir-i Efkâr Namık Kemal
1866 Muhbir Ali Suavi

Takvim i Vekayi neden çıkarılmıştır?

Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından Türkçe ve Arapça olarak bastırılan bu yayın organı, Mısır’ın Osmanlı Devleti’ne karşı etkin bir propaganda aracı olarak meydana çıkmıştı.

Ankara’da Millî Mücadele yanlısı olarak çıkan gazete nedir?

Ankara‘ya ilk muhabir gönderen İstanbul gazetesi İkdam olmuştur. Günlük olarak yayınlanmıştır. İleri: Ocak 1918–1924 yılları arasından yayınlandı.

Millî Mücadele döneminde yayınlanan gazeteler hangi amaçla çıkarılmıştır?

İrade-i Milliye: Sivas Kongresinde çıkarılmasına karar verilen bu gazete 14 Eylül 1919’da Sivas’ta Heyet-i Temsiliye’nin görüş ve düşüncelerini halka iletmek amacıyla çıkarılmıştır. Milli Mücadele‘nin doğrudan doğruya sözcülüğünü yapan ilk gazetedir.

Anadolu Ajansının kuruluşunda kimler etkili olmuştur?

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî haber ajansıdır. Türk Kurtuluş Savaşı hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi tarafından 6 Nisan 1920’de Ankara’da kuruldu.

Ankara’nın ilk günlük gazetesi nedir?

10 Ocak 1920 Cumartesi günü gazetenin ilk sayısı yayınlandı. Gazete adının altında “mesleği milletin iradesini hakim kılmaktır” alt başlığı yer alıyordu. İlk sayı, iki yaprak olarak çıkmıştı. Mustafa Kemal’in not ettirdiği başyazı, bütün ilk sayfayı kaplıyordu.

Minber gazetesi neden çıkarıldı?

Gazetenin asli amacının Mustafa Kemal`i İzzet Paşa hükümetinde veya onun yerine kurulacak olan yeni hükümette belirleyici bir konuma getirmek olduğu anlaşılmaktadır.

Ikdam gazetesi kime aittir?

İkdam‘ın Talat, Enver ve Cemal Paşaların yurt dışına kaçışını “Üç Paşa Daha Kaçtı” başlığı ile duyuran ilk sayfası, 4 Kasım 1918. İkdam, 5 Temmuz 1894 ve 31 Aralık 1928 tarihleri arasında İstanbul’da yayınlanmış günlük siyasal gazetedir. Sahibi ve başyazarı Ahmet Cevdet Oran’dı.

Tanzimat döneminde çıkarılan gazeteler nelerdir?

Tanzimat Dönemi Gazeteleri

  • Takvim-i Vekayi (1831) Türk edebiyatında çıkarılan ilk gazete olarak kabul gören resmi gazetedir. …
  • Ceride-i Havadis (1840) …
  • Tercüman-ı Ahval (1860) …
  • Tasvir-i Efkar (1862) …
  • Muhbir (1866) …
  • Hürriyet (1868) …
  • İbret (1870) …
  • Tercüman-ı Hakikat (1878)