Yer elması nasıl üretilir?

Yer elması üretimi nasıl yapılır?

Yer Elması İçin Toprak Hazırlığı ve Dikimi Sonbahar sezonunda büyük bir alanda yetiştiricilik olarak yanmış hayvan gübresi dağıtılarak harmanlanır. Mart ayı geldiğinde ise dikim işlemi yapılabilir. Burada toprağın 10 cm altına direkt olarak tohumluk yumrular ocak veya sıralı usulü yöntemiyle beraber dikilebilir.

Yer elması nasıl ekilir?

Mart ayı sonuna doğru köklenen kabuklarınızı aralarında yaklaşık 20-30 santim boşluklar bırakarak gübreli, gevşek ve geçirgen bir toprağa dikin. Bu alanın güneşli bir alan olmasına özen gösterin. Yer elmasını dikerken kumlu toprak tercih etmeniz yetişen yumruların daha düzgün olmasını sağlayacaktır.

Yer elması hangi mevsimde ekilir?

Tarla kenarlarında, bahçelerde ve güneş alan her türü toprakta yetişebilen yer elması, mart ayında ekilir. Temmuz ve haziran aylarında çiçek açar. Çiçekleri büyüdükten sonra sonbahar başında hasat edilir. Eğer yumruları çok küçük ise tekrar gömülüp ekim ayında toplanır.

Yer elması nasıl bir bitkidir?

Papatyagiller familyasından bir bitki olan yer elması, hem meyve olarak tüketilir, hem de yemek yapımında kullanılır. Görünümü turpa benzeyen bu bitki, vejetatif üreme yoluyla çoğalır. Toprağın altında yetişen yer elması bitkisi, bir kış sebzesidir. Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması, ülkemizde de yetiştirilir.

Yer elması hangi ilde yetişir?

Elma, Türkiye’de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.

Yer elmasının yaprakları nasıl olur?

Yapraklar hafif tüylü ve kenarları dişlidir. Rengi yeşil veya açık yeşildir. Yerelmasının çiçekleri aynı ayçiçeğinde olduğu gibi tabla üzerinde oluşur. Çapı 3-5 cm arasında değişir.

Yer elması en çok nerede yetişir?

Yer elması nerede yetişir? Yer elmasının anayurdu Amerika kıtasıdır.

Elması Ne zaman Dikilir?

Elma fidanlarını dikmek için en uygun zaman, sonbahar ayının başlarından ilkbaharda tomurcuklar çıkana kadar geçen zamandır. Bazı bölgelerde ise ilkbahar aylarında elma fidanı dikimi yapabilirsiniz. Ay olarak vermek gerekirse Kasım ve Nisan ayları elma fidanları içşn oldukça uygundur.

Yer elması nasıl bir meyvedir?

Yer elması toprak altında yetişen, tat olarak turpa benzeyen bir yiyecektir. İçerisinde nişasta ve zararlı maddeler bulundurmayan bu yiyeceğin sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta içerisinde nişasta bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından bile tüketilebilir.

Yer elmasından ne olur?

* İçerdiği demir minerali bakımından zengin oluşu sayesinde kansızlığa iyi gelir. * Yer elması madde ve potasyum bakımından zengin olduğundan kalp damar hastalıklarından korur. * Potasyum kaynağı olan yer elması, kalp ritmi düzensizliklerine olumlu etki etmektedir. * Birçok kanser türüne karşı direnç sağlar.

Amasya elması kaç yılda meyve verir?

Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani elma anaçlı bir elma fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur elma fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.

Yer elması çiçeği ne zaman açar?

Yer elması bitkileri Temmuz ve Eylül aylarında çok gösterişli sarı çiçekler açar.

Yer elması hangi familyadan?

Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.

Gölevez yer elması mı?

Uluslararası mutfaklarda “taro” veya “kolokas” olarak bilinir. Yer elması gibi toprağın altında yumru şeklinde olur. Ülkemizde en çok Mersin, Adana dolaylarında tüketilir ve halk arasında “bozyazı patatesi” olarak bilinir. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilen gölevez unundan; ekmek, pasta ve makarna elde edilir.

Ağaç dikme zamanı ne zaman?

Fidan Dikimi. Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler. En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektir. Fidanlar ilkbaharda gövdelerine su yürümeden önce yerlerine dikilmiş olmalıdırlar.