Yer fıstığı kaç ayda yetişir?
Yer fıstığı ne kadar sürede yetişir?
Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.
Yer fıstığı su ister mi?
Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.
Yer fıstığı hangi ay dikilir?
Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.
Yer fıstığı hasat zamanı ne zaman?
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.
Yer fıstığı ne zaman toplanır?
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Yer fıstığı 1 dönüme ne kadar verir?
Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Yer fıstığının zararları nelerdir?
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Yer fıstığı neye iyi gelir?
– E vitamini bakımından oldukça zengin olması nedeniyle, cilt sağlığına fayda sağlar. – Kolon ve mide kanserini koruyucu etkiye sahiptir. – Kanserli hücrelerle savaşır. – Düşük oranda kolesterol içerdiği için, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Yer fıstığı en çok nerede yetişir?
Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleri yer fıstığı yetiştiriciliği yapılan bölgelerdir. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir.
Yer fıstığı nasıl yetiştirilir?
Ülkemiz ılıman iklim kuşağında bulunur. Aşırı soğukların olmadığı sıcak havalarda kolay yetişen yer fıstığı, ülkemizin iklimsel özellikleri nedeniyle sıcak kıyı bölgelerinde sıklıkla yetiştirilebilir. Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır.
Fıstık ne zaman olur?
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır” şeklinde konuştu.
Ne zaman hasat edilir?
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu’da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
Ilk hasat fıstık ne demek?
Antep fıstığı temmuz ayının sonlarına doğru ilk ürünü vermeye başlar. Antepfıstığı ilk hasat edilmeye yani temmuz sonu – ağustos başı gibi hasat edilmeye başlanılırsa elde edilecek fıstık tam olgunlaşmadığından kabuğunun içerisini tam olarak doldurmadığından ağaçtan elde edilecek ürün miktarı az ve özel olacaktır.
Yer fıstığı hangi bölgede yetişir?
Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Bir dönüme kaç kilo yer fıstığı?
Bu verimlerin çiftçi koşullarında 240-280 kg/da ve 180-200 kg/da olduğu belirlenmiştir.