Yer fıstığı suyu sever mi?
Yer fıstığı kaç günde bir sulanır?
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir.
Yer fıstığı su istiyor mu?
Yer fıstığı yetiştirciliği esnasında da buna dikkat etmek gerek… Yer fıstıklarının iyi gelişmesi için büyüme mevsimi boyunca sıcak havaya ihtiyacı vardır. 350 mm’ye kadar şu ile yetiştirilebilirler, ancak en iyi verim için en az 500 mm gerekir. Bu açıdan sulama için de gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Yer fıstığı nasil korunur?
Yer fıstığının, tazeliğini ve besin değerlerini koruması için en ideal saklama şekli hava almayan kaplarda ve buzdolabında saklamaktır.
Yer fıstığı ne zaman sökülür?
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.
Yer fıstığına hangi gübre atılır?
Potasyum seviyesi düşük topraklarda dekara % 50 K2O içeren potasyum sülfat gübresinden tabandan 10-12 kg/da uygulanmalıdır. Yerfıstığı bitkisinin gelişimi, verim ve kalitesine kalsiyumun etkisi son derece yüksektir. Yerfıstığı ortalama bir verim ile her yıl topraktan 25-30 kg CaO/da kaldırmaktadır.
Fıstık su ister mi?
Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır. Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Yer fıstığı neye iyi gelir?
– E vitamini bakımından oldukça zengin olması nedeniyle, cilt sağlığına fayda sağlar. – Kolon ve mide kanserini koruyucu etkiye sahiptir. – Kanserli hücrelerle savaşır. – Düşük oranda kolesterol içerdiği için, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Yer fıstığı bayatlar mı?
Yerfıstığı; meyvesi kolay bozulabilen, uygun şartlarda 5 yıla kadar depoda tutulabilen fakat uygun olmayan koşullarda muhafaza edildiğinde ise solma, böceklenme, bayatlama, tat da bozulmalar göstererek bir ayda yenilemez duruma gelebilen bir bitkidir.
Fıstık kaç gün dayanır?
Yer fıstığı kabuklu olduğundan dolayı serin ve kuru ortamlarda bir yıl boyunca saklanabilmektedir. İç fıstık olarak saklamak istiyorsanız da oda sıcaklığı sıfır derece ortalarda güvenle saklayabilirsiniz. Fakat bayatlamadan tüketilmesi gerekir.
Fıstığı hangi ayda toplanır?
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Yer fıstığı ne zaman ekilir ne zaman hasat edilir?
Yer Fıstığı Nasıl Ekilir? Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.
Yer fıstığı kabuğu gübre olur mu?
Bitkilerin altındaki nemi muhafaza ederler, istenmeyen otların çıkmasını önlerler ve yavaşça çürürler. Zaman içinde Antep fıstığı kabukları gübreye dönecektir. Diğer ağaç kaynakları gibi, onları bir arada tutan güçlü selüloz bağlarını kırmak için nem ve zamana ihtiyaçları var.
Yer Fıstığı Tarımı Nasıl Yapılır?
Yerfıstığı yazlık ve sıcak iklim bitkisidir. Yetişme süresi boyunca 3000-4500oC sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Toprak sıcaklığı 15-20oC ‘ye ulaştığında yerfıstığı ekimine başlanılmalıdır. Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm’lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır.
Fıstık ağacı kaç günde sulanır?
Bu sistem, hasat zamanında sorun yaratmayacak şekilde ve genç ağaçların dikiminden önce bahçeye kurulmalıdır. New Mexico’da Antepfıstığı yetiştiricileri, ağaçları kış aylarında en az ayda bir kez sularlar. Şubat ayından itibaren, dinlenme döneminin kolayca son bulması için ağaçları haftada bir kez sularlar.
Antepfıstığı ne ister?
Halbuki bütün meyve türlerinde olduğu gibi antepfıstığı da nisbeten derin, süzek, tınlı ve kısmen kireçli toprakları sevmektedir. Dikilen fidanın çabuk gelişmesi, erken meyveye yatması, bol ve düzenli ürün verebilmesi için, toprak şartlarının istenilen nitelikte olması ve bakım işlerinin iyi yapılması gerekir.