Yerleşme dokusu ne demektir?
Yerleşme dokusunu ne ifade eder?
Bir akarsu ya da bir yol boyunca kurulmuş yerleşmelerdir. Düz bir arazide veya ovada kurulan dairesel şekle sahip yerleşmelere dairesel yerleşme denir. Genel olarak deniz, göl kıyılarında kıyı boyuna kurulan yerleşmelere kıyı boyu yerleşme denir.
Kuruldukları yere göre köyler kaça ayrılır?
Yerleşme dokularına göre köyler. Bu grupta köyler toplu ya da dağınık olarak iki gruba ayrılır. Yerleşmelerin toplu ya da dağınık olmasında yer şekilleri ve su durumu belirleyici olmaktadır. Yer şekillerinin dağlık engebeli olduğu, suyun bol olduğu alanlarda dağınık köy yerleşmeleri görülür.
Yerleşme tipleri nelerdir?
A-Kırsal yerleşmeler
- Dağınık Köyler.
- Toplu Köyler.
- Geçici Köyaltı Yerleşmeleri.
- Devamlı Köyaltı Yerleşmeleri.
Çizgisel yerlesme nedir?
Çizgisel Yerleşme Coğrafya Terimi Olarak Çizgisel Yerleşme: Deniz kıyısı, akarsu vadisi ve yol boyunca uzanan yerleşmeler çizgisel bir hat oluşturur. Bu tür yerleşme dokusuna çizgisel yerleşme denir.
Ökümen alan ne demek?
Dünya üzerindeki yerleşilmiş ya da yerleşilebilir alanlara Ökümen denir.
Dağınık yerleşmelerin kurulduğu yerlerin özelliği nelerdir?
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.
Mezra tanımı nedir?
bazı ailelerin tarım alanlarının az olması, kan davaları gibi nedenlerle bulundukları sürekli yerleşmelerden ayrılıp daha uzak bir yere yerleşmesiyle oluşmuş yerleşmelerdir. Tarımsal faaliyetler hayvancılığa göre ön plandadır. Bir kaç ev ve eklentilerden oluşan mezralar zamanla sürekli yerleşme haline gelebilir.
Köy Yerleşmesi nedir?
Genel olarak 50 kişiden fazla nüfusu geçindiremeyecek ve yakındaki köye bağlı olan alanlara köy altı yerleşmeleri denir. Yani köylerin idari sınırları içerisinde bulunurlar. Ancak köyde daimi yaşam sınırları dışarısında yer almaktadır. Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler.
Coğrafya yerleşme ne demek?
Yerleşme Coğrafya Terimi Olarak Yerleşme: İnsanların konut adını verdiğimiz barınaklarda toplu veya dağınık bir şekilde hayatını sürdürmesine yerleşme denir.
Toplu yerleşmeler nelerdir?
Toplu Yerleşme: Evlerin birbirine yakın olduğu yerleşme biçimidir. Suyun az olduğu yerlerde ve arazinin düz olduğu ovalık alanlarda insanlar toplu olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde su kaynakları az olduğu için toplu yerleşmeler fazladır.
Dağınık yerleşme ne demek?
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.
Kırsal yerleşmeler nelerdir?
Kırsal yerleşmeler; köyden küçük ve köye bağlı yerleşmeler, köyler ve kasabalardan oluşmaktadır. Bu yerleşmelerin ortaya çıkmasında, kuruldukları yerin doğal çevre şartları ve orada yaşayan insanların kültürel özellikleri etkilidir.
Ökümen alanlar nelerdir?
Dünya üzerindeki yerleşilmiş ya da yerleşilebilir alanlara ökümen, yerleşilmemiş alanlara da anökümen denir. Dünya üzerinde insan yaşamına uygun, insanın varlığını sürdürüp yerleşebileceği ya da hali hazırda yerleşim olan yerlere ökümen denir.
Dağınık yerleşme hangi bölgede yaygın olarak görülür?
Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir. Dağınık yerleşmede su fazlalığı ve yerşekillerinin engebeliliği etkilidir. a. Köy altı yerleşmeleri: Çiftlik, mezra, kom, divan, oba, yayla gibi yerleşmelere denir.
Kom ve mezra nedir?
Aslında mezraya oldukça benzemekle birlikte kendisine has bazı özellikleri vardır. Komları mezradan ayıran ana karakteri, hayvancılığın ağırlığının hissedilmesidir. Nitekim kom‘u; köy sahasının dışında hayvan beslemek için yapılmış birkaç ağıl ve çoban kulübesinden oluşan bir iskan şekli olarak tarif etmek mümkündür.