Yeseviliğin görüşü nedir?

Yeseviliğin temel ilkesi nedir?

Yeseviyye’de şeriat, tarikat, marifet ve hakikat olgusu en temel esastır. Şeriat olmadan tarikat olmaz. Müridlerin riyazet ve nefis terbiyesi ile olgunlaşmasına çalışılır. Halvet ve zikir bu tarikatın önemli iki esasıdır.

Yesevilik nedir nasıl ortaya çıkmıştır?

Yesevilik İslam`da kadın-erkek denkliğini yaşatan bektaşiliğin de beslendiği tasavvuf yolu.Hoca Ahmet Yesevi, amcası Arslan Baba`dan tasavvuf eğitimi aldı ve onun ölümünden sonra Yusuf Hemedani`nin yanında eğitimini tamamladı. Türkistan`da faaliyetlerini sürdüren Ahmet Yesevinin yolu zamanla Yesevilik adını aldı.

Testere zikri nereden gelir?

Orta Asya’da Hoca Ahmed Yesevî’nin tâkipçileri olan Yesevî dervişlerinin yüzyıllarca icrâ ettikleri toplu zikir usûlüne zikr-i erre yani testere zikri adı verilir. Zikrin ilerleyen aşamalarında kelimeler (esmâ) kaybolup sâdece boğazdan testere sesini andıran bir hırıltı çıktığı için bu şekilde isimlendirilmiştir.

Pir i Türkistan olarak bilinen kimdir?

Türkistan‘ı Piri olarak da anılan Hoca Ahmet Yesevi Yesevi tarikatının kurucularundan olup aynı zamanda İslam dünyasında önemli bir isimdir. Son zamanlarda adı sıkça araştırılan Hoca Ahmet Yesevi’nin birçok önemli eseri bulunuyor.

Zikri erre hangi tarikat?

Yesevîlik’te Mûsiki ve Zikir İlişkisi Ancak Yesevî geleneğinin Osmanlı dönemi Anadolusu’ndaki temsilcisi olarak kabul edilen İstanbul’daki Nakşibendî-Özbek tekkelerinde Yesevî tarikatının zikir usullerinde “zikr-i erre” yapıldığı rivayet edilmektedir.

Ahmet Yesevi Hazretleri hangi tarikatın kurucusudur?

En büyük eseri “Divan-ı Hikmet” Ahmed Yesevî, Yesevîlik tarikatını kurucusu olarak kabul edilir. İslâm’ı yeni kabul etmiş Türk topluluklarına dinin irfan yönünü tanıtmıştır.

Yesevilik nedir 7 sınıf?

4- Yesevilik: Ali ile Hz. Ebu Bekir önemli bir yer tutar. Bu mezhepte İslam dini ile Türk kültürünü birleştiren bir anlayış egemendir. Hoca Ahmet Yesevi Orta Asya’daki Türk aşiretlerini tek bir çatı altında toplamayı başarmıştır.

Yesevilik nedir kısaca tarih?

Yesevîlik, adını Nakşibend’îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî’nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî’den alan, İslâm’da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı’nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.

Testere zikri nedir?

Zikr-i Erre (Testere zikri) Hz. Hızır’ın Ahmed Yesevi’ye öğrettiği rivayet edilen, gırtlaktan testere yahud bıçak sesi çıkması suretiyle yapılan zikr.. Coğrafi yeri itibariyle, şekil olarak Orta Asya gırtlak müziğine benzemesi elbet kaçınılmazdır.

En kuvvetli zikir hangisi?

Zikirler içerisinde en faziletli sözün ‘Lâ ilâhe illallah’ olduğunu belirten Peygamberimiz, hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: “En faziletli zikir «Lâ ilâhe illallah», en faziletli dua da «el-Hamdülillâh»tır.” (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.

Pir i Türkistan lakabı ile tanınan islam kimdir?

Keywords: Khoja Akhmet Yasawi, Islamic civili- zation, Yesevism ÖZ Medeniyetler içerisinde önemli yeri olan Türk ve İslam Medeniyetinin önemli şahsiyetlerden biri de Pîr-i Türkistan lakabıyla maruf Hoca Ahmed Yesevi (0.562/1166) dir.

Piri lakabı kime aittir?

Pîrî Reis (Osmanlıca: پیری رئیس‎; 1465/70, Gelibolu – 1554, Kahire), Osmanlı Türkü denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Beydir. Künyesi Ahmet ibn-i el-Hac Mehmet El Karamani’dir. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır.

Rifailik Tarikatı Nedir?

Rüfailik ya da Rifâiyye (Osmanlıca: رفاعية ‎), Tasavvufi inanışa göre kurucusu ve piri Ahmed er Rüfâi olan İslamîyetin bir tarikatıdır. İlk sufi tarikatlardan biri olan Rüfâiyye’nin kurucusu, asıl ismi Ahmed bin Ali el-Mekki bin Yahya olan, Ahmed er-Rüfâi’dir.

Zikir çekerken ne söylenir?

Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.

Ahmet Yesevi talebeleri kimlerdir?

Zamanın önemli ilim merkezlerinden Buhara’ya giden Ahmed Yesevî burada Yûsuf Hemedânî’nin talebesi oldu. Bazı kaynaklarda Yesevî‘nin Şihâbeddin Sühreverdî (ö. 632/1234) veya Ebu’n-Necîb Sühreverdî (ö. 563/1168-69)’nin talebesi olup icâzet aldığı söylenir.