Yetki gaspı nedir hukuk?

Yetki tecavüzü nedir hukuk?

İdare adına irade açıklamaya yetkili bir idari makamın başka bir idari makamın yetki alanına giren konuda ya da yerde yaptığı yetkisiz işlemdir. Bu durumda işlem, idarenin yetkisi içinde olmakla birlikte idarenin iş bölümü içerisinde ast üst ilişkisindeki sakatlığa dayalı olarak gerçekleşmiştir.

Yetki gaspı ve yetki tecavüzü nedir?

Yetki Gaspı: idari hiyerarşinin tamamen dışında resmi sıfatı olmayan bir kişinin idarenin yetkilerini kullanması. Sıradan bir vatandaşın idarenin yetkilerini kullanması durumunda meydana gelir. … Yetki Tecavüzü: Kamu idarelerinin birbirlerinin yetki alanlarına müdahaleleri.

Fonksiyon gaspı nedir ornek?

Dar anlamda değerlendirildiği zaman bir idari birimin idari olmayan bir işlemi yerine getirmesidir. Fonksiyon gaspında idari işlem yok hükmündedir. Örnek: Yargının yürütme yerine karar almasıdır.

Yetki sakatlığı nedir?

Yetkisiz bir makam tarafından yapılan bir idari işlem, o işlemi yapmaya yetkili makam tarafından onaylanıp düzeltilemez. İdarenin belirli bir işlemi yapabilme ehliyeti olmadan yaptığı işlemler, yetki unsuru açısından sakattır.

Icrailik ne demek?

İcrailik: İdari işlemler, ilgilisinin rıza ve muvafakati olmasa dahi, idarenin tek yanlı irade açıklaması ile ilgililerin hukuki durumları üzerinde etki yapar, ilgililer için yeni hukuki durumlar yaratır, mevcut hukuki durumlarını değiştirir ya da ortadan kaldırır.

Idari işlemin ölçütleri nelerdir?

İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.

Yetki paralelliği ilkesi nedir?

Yetki ve şekilde paralellik ilkesi ise, bir idari işlemin yapılmasında yetkili olanların bu işlem yapılırken uygulanan şekil ve usul kurallarının işlemin değiştirilmesi, kaldırılması ve geri alınmasında da geçerli olmasını ifade etmektedir8.

Usulde paralellik ilkesi nedir?

Yetki ve usulde paralellik ilkesi, bir işlemi değiştirmeye, ilga etmeye veya geri almaya yetkili makamın idari işlemi tesis eden makam olduğu ve bu işlemin tesis edilmesinde uygulanan usulün, işlemin değiştirilmesi, kaldırılması veya geri alınmasında da geçerli olması anlamına gelir.

Fonksiyon gaspı sakatlığı nedir?

İdari işlem bakımından fonksiyon gaspı ise, idarenin yasama veya yargı işlevine ilişkin bir işlem tesis etmesidir. Yani idare, kendi görev ve yetki alanını aşarak yasama veya yargı erklerinin alanına giren bir işlem tesis ederse, o işlem fonksiyon gaspı nedeniyle sakattır. Fonksiyon gaspının müeyyidesi yokluktur.

Konu yönünden yetkisizlik nedir?

Kanunun açıkça yetkili kıldığı bu kişilerce yapılmayan, yani idare adına irade açıklamaya yetkili olmayan kişilerce yapılan, idari işlemlerde kişi yönünden yetkisizlik söz konusu olur. Kişi yönünden yetkisizlik durumları “yetki gaspı” olarak adlandırılmakta ve yok hükmünde sayılmaktadır.

Yok hükmünde sayılan işlemler nelerdir?

Bir idari işlem, açıkça yasaya aykırı veya idarenin hiç yapamayacağı işlemlerden ise, yok hükmünde bir idari işlemden söz ediliyor demektir. Yok hükmünde olan bir idari işlemin iptali için idari yargıda dava açmaya esasen gerek bulunmamaktadır.

Idari mahkeme iptal kararı nedir?

İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür.

Resen icra yetkisi ne demek?

İdarenin re’sen icra yetkisi, idarenin icrai kararlarının veya bir kanun hükmünün gereklerini, araya yargısal bir karar girmeksizin doğrudan uygulayabilmesidir. İdarenin bir kamu gücü ayrıcalığı olarak sahip olduğu re’sen icra yetkisi ile, kamu hizmetlerinin sürekli ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amaçlanır.

Idari işlemin öğeleri nelerdir?

İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.

Kamu gücü ölçütleri nelerdir?

Kamu gücü, idarenin kamu yararı amacını gerçekleştirebilmesi için sahip olduğu ayrıcalıkları ve yükümlülükleri ifade eden bir kavramdır. … Bu sebeple özel hukukun kapsamını aşan birtakım yetki ve yükümlülükleri kamu gücü olarak tanımlanır ve bundan doğan davalar idari yargıda görülür.