Yetki Gaspının yaptırımı nedir?

Yetki gaspı ve yetki tecavüzü nedir?

Yetki Gaspı: idari hiyerarşinin tamamen dışında resmi sıfatı olmayan bir kişinin idarenin yetkilerini kullanması. Sıradan bir vatandaşın idarenin yetkilerini kullanması durumunda meydana gelir. … Yetki Tecavüzü: Kamu idarelerinin birbirlerinin yetki alanlarına müdahaleleri.

Yetki gaspı nedir örnekleri?

Yetki Gaspı: İdare adına irade açıklamasında bulunma ve karar alma yetkisi olmayan, resmi sıfatı bulunmayan ya da resmi sıfatlarından arınmış bir kişinin işlem tesis etmesi durumudur. … Yetki gaspına yol açan işlem yok hükmündedir. Yetki gaspı idareye tamamen yabancı bir kişinin idare adına işlem yapmasıdır.

Yetki sakatlığı nedir?

Yetkisiz bir makam tarafından yapılan bir idari işlem, o işlemi yapmaya yetkili makam tarafından onaylanıp düzeltilemez. İdarenin belirli bir işlemi yapabilme ehliyeti olmadan yaptığı işlemler, yetki unsuru açısından sakattır.

Hukukta yetki gaspı nedir?

Yetki gaspı, fonksiyon gaspından farklı olarak; idarenin yetkisinde bulunan bir alanda keyfiyet veya benzer başka nedenlerden dolayı yetkisini kötüye kullanmasıdır. Terim Türkiye’de özellikle, yargının yasamaya ve yasamanın da yargıya müdahale etmesi şeklinde de son zamanlarda sıkça kullanılmaktadır.

Yetkide sakatlık halleri nelerdir?

Yetki unsurundaki sakatlık halleri; fonksiyon gaspı, yetki gaspı ve yetki tecavüzü olarak incelenir.

Idari işlemin ölçütleri nelerdir?

İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.

Yok hükmünde sayılan işlemler nelerdir?

Bir idari işlem, açıkça yasaya aykırı veya idarenin hiç yapamayacağı işlemlerden ise, yok hükmünde bir idari işlemden söz ediliyor demektir. Yok hükmünde olan bir idari işlemin iptali için idari yargıda dava açmaya esasen gerek bulunmamaktadır.

Yetki paralelliği ilkesi nedir?

Yetki ve şekilde paralellik ilkesi ise, bir idari işlemin yapılmasında yetkili olanların bu işlem yapılırken uygulanan şekil ve usul kurallarının işlemin değiştirilmesi, kaldırılması ve geri alınmasında da geçerli olmasını ifade etmektedir8.

Konu yönünden yetkisizlik nedir?

Kanunun açıkça yetkili kıldığı bu kişilerce yapılmayan, yani idare adına irade açıklamaya yetkili olmayan kişilerce yapılan, idari işlemlerde kişi yönünden yetkisizlik söz konusu olur. Kişi yönünden yetkisizlik durumları “yetki gaspı” olarak adlandırılmakta ve yok hükmünde sayılmaktadır.

Ağır ve açık yetki tecavüzü nedir?

Ağır bir yetki tecavüzü, idari iş bölümü esaslarına tamamen aykırı bir biçimde alınan idari kararlarda söz konusu olur. İdari iş bölümü esaslarına açıkça aykırı olan böyle bir karar, ağır ve bariz yetki tecavüzü nedeniyle yok hükmünde sayılmaktadır.

Yetki hiyerarşisi nedir?

Hiyerarşi yetkisi genel bir şekilde aynı idare bünyesinde yer alan üst otoritelerle astları arasında kullanılan genel bir hukuk kuralı niteliği taşıyan bir yetkidir.

Tali usul sakatlığı nedir?

Karar üzerinde etkisiz usul sakatlıkları, gösterici nitelikteki sürelere uyulmaması, sadece idarenin yararına konulmuş usullere uyulmamasının tali usul sakatlığı olup işlemin iptaline yol açmayacağı ve idarenin bağlı yetki ile işlem yaptığı durumlarda da usul kurallarının tali usul kuralı niteliğinde olduğu ve bağlı …

Idari işlemin öğeleri nelerdir?

İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.

Kamu gücü ölçütleri nelerdir?

Kamu gücü, idarenin kamu yararı amacını gerçekleştirebilmesi için sahip olduğu ayrıcalıkları ve yükümlülükleri ifade eden bir kavramdır. … Bu sebeple özel hukukun kapsamını aşan birtakım yetki ve yükümlülükleri kamu gücü olarak tanımlanır ve bundan doğan davalar idari yargıda görülür.

Hukukta yok hükmünde sayma nedir?

Anayasa yargısında, iptal edilen bir hukuki işlem iptal kararının yürürlüğe girmesine kadar bütün hukuki sonuçlarını doğurduğu halde, yok sayılan bir işlem hukuk düzeninde hiç gerçekleşmemiş dolayısıyla hiçbir hukuki hüküm ve sonuç doğurmamış bir işlemdir.