Yılan kalesi hikayesi nedir?
Yılan Kalesi’nin efsanesi nedir?
Eski adı Govara olan Yılan Kalesi 1671’de bölgeyi gezen Evliya Çelebi tarafından, Şahmeran Kalesi olarak adlandırılmıştır. Ünlü seyyah “Seyahatnamesi”nde alaycı bir dille, Yılan Kalesi‘nde ensesi tüylü ve boynuzlu yılanların yaşadığını yazmıştır. Yılan Kale‘nin adı da “Şahmeran Efsanesi” ile anılır olmuştur.
Şahmeran görüldü mü?
Birçok efsanede karşılaştığımız ve hala günümüzde sembollerini çeşitli yerlerde görebildiğimiz Şahmeran osmaniye’de ortaya çıktı. Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Yılan Kalesi kim yaptı?
Yılankale, (Ermenice: Լևոնկլա) Ceyhan’a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km’dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası’na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.
Şahmeran’ın gerçek hikayesi nedir?
Bu efsane Akdeniz Bölgesi’nin Tarsus ilinde geçmektedir. Burada yaşayan yılanlara Meran adı verilirdi. Barış içinde yaşayan bu yılanlar akıllı, şefkatliydi ve kraliçelerine Şahmeran denirdi. Onu gören ilk insan Cemşab, odun satan fakir bir ailenin oğluydu.
Adana Yılan Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Yılan Kalesi Adana‘nın Ceyhan ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunur. Bunun yanı sıra oldukça sarp bir tepenin üzerinde bulunan Yılan Kalesi 11. yüzyılda İpek Yolunu kontrol etmek ve korumak için yapılmış bir yapıdır.
Şahmeran’ın kızı kimdir?
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran‘dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran‘ın kızıydı.
Şahmeran Efsanesi Gerçek mi?
Şahmeran adı, Farsça yılanların şahı manasına gelir. Şahmeran‘a ilişkin kaynaklarda ve bu özel varlığa ilişkin betimlemelerde Şahmeran, dişi bir varlık olarak ifade edilmektedir. Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır.
Şahmeran hangi kültüre ait?
Şahmeran , İran-Pers mitolojisinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen, doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
Adana Kalesi ne amaçla yapılmıştır?
Feke ilçesini geçtikten 3 km sonra Buradan geçen kervan yolunu kontrol etmek amacıyla XII.yüzyılda yapılmıştır. İlk kez Bizanslıların yaptırdığı, sonra da Selçukluların kullandığı kaledir.
Kale ne amaçla yapılmıştır?
Kale, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen askerî yapı.
Yılanlar Şahmeran’ın öldüğünü biliyorlar mı?
Efsaneye göre yılanlar, Şahmeranın öldüğünü bilmezler. Öğrendiklerinde ise Tarsus istila edilecektir.
Adana efsaneleri nelerdir?
Efsaneler
- Anavarza Efsanesi: Vaktiyle Anavarza yiğit insanların, güzel kızların yaşadığı büyük bir şehirmiş. …
- Lokman Hekim Efsanesi: Lokman Hekim bütün doktorların üstadıdır. …
- Şahmaran Efsanesi: Adana‘da halk arasında Misis Yılanla, Ceyhan Yel’le, Adana sel’le gidecektir diye bir söylenti vardır.
Şahmeran’ın kızı var mı?
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran‘dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran‘ın kızıydı.
Şahmaran gerçek var mı?
Şahmeran adı, Farsça yılanların şahı manasına gelir. Şahmeran’a ilişkin kaynaklarda ve bu özel varlığa ilişkin betimlemelerde Şahmeran, dişi bir varlık olarak ifade edilmektedir. Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır.
Efsanesi gerçek mi?
Efsane ya da söylence, yıllarca gerçekten olmuş gibi kuşaktan kuşağa aktarılan yazı çeşitleridir. Efsanelerde anlatılan olaylar bazen doğaüstü olabilir ama çoğunlukla gerçek olaylara ve gerçekten yaşamış kişilere dayanır.