Yılbaşı ağacı almak günah mı?

Yılbaşı ağacı alıp süslemek günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarına göz attığımızda çam ağacı süslemenin caiz olmadığı belirtilmiştir.

Yılbaşında ağaç süsleme nereden gelir?

Çam ağacı süslemek bir diğer deyişle “Noel Ağacı” hazırlamak kökleri pagan dinine dayanan bir gelenek! Paganizm, temelinde “kadim doğa dinleri” olan spritüel bir yaşam tarzı. Paganlar doğanın kutsallığını kutsar ve doğadaki her şeyde izlerini gösteren o ilahiliğe saygı duyar ve sunarlar.

Müslüman çam ağacı süslemek günah mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce yaptığı bir açıklamada Müslümanların gelenek ve göreneklerinde çam ağacı süslemesinin bulunmadığı bu nedenle ağaç süslemenin caiz olmadığını ifade edilmişti.

Hristiyanlar neden çam ağacı süsler?

Avrupalı paganlar arasında yaygın olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını Noelde ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü.

Yılbaşında evi süslemek günah mı?

Yılbaşı ile Noel birbirinden farklıdır; fakat Noel kutlamalarının devamı sayılabileceğinden yılbaşı gecesi onlar gibi eğlenmek, çam kesip evi çamla süslemek caiz olmaz.

Yılbaşı kutlamak günah mı yılbaşı kutlamak günah mı?

İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa’nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.

Ağaç süsleme kime aittir?

Doç. Dr. Haluk Berkmen, araştırmalarına göre Noel Ağacı süsleme geleneğinin kökenini İslamiyet öncesi Asya Türklerine ait Hayat Ağacı inancına dayandırmıştır. Akçam ağacının kış mevsiminde dahi yapraklarını dökmemesi ve sürekli yeşil kalması sebebiyle Türkler’de ”hayat ağacı” diye adlandırılmıştı.

Ağaç süsleme kimin geleneği?

Ağaç süsleme geleneği 16. yüzyılda Baltık bölgesinde ve Almanya’da ortaya çıktı. Bugünkü ağaç süsleme geleneği o döneme dayanıyor. Daha eskiye gidecek olursak eski Mısır’da ya da Çin’de ağaç süsleme geleneği var. Bu süsleme Noel ile alakalı olarak çıkmıyor ama sonradan ona dönüşüyor.

Plastik çam ağacı süslemek günah mı?

Ağaç kesmek yerine, plastik ağaç süsleniyorsa sorun yok. İnsanın zararına olan şeyler günah, yararına olan şeyler ise helaldir. Yılbaşı için ağaç süslemenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.

Neden çam ağacı süslenir?

Günümüzde çam ağaçları ve çam ağaçlarının süslenmesi yılbaşını ve özellikle Hıristiyanların Noel kutlamalarının sembolü haline gelmiştir. Kuzey Avrupa ülkelerinde günlerin uzadığını, Almanya’da ise kış tatilinin başlangıcını, Romalılar için ise doğanın doğumunu simgeleyen bir ritüel haline gelmiştir.

Çam ağacı süsleme geleneği nereden gelir?

Noel ağaçları Pagan geleneklerinden gelen bir ritüeldir. Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi.

Yılbaşı kutlamak dinen günah mı?

Bu kutlama kültürü de ülkemize batı ülkelerinden transfer edilmiştir. Oysa İslam Dini’nin buna kesinlikle bir izni yoktur.

Yılbaşını kutlamak niye günah?

İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa’nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.

Yılbaşı kutlamak neden günah?

DİYANETE GÖRE YILBAŞI NEDEN KUTLANMAZ? Yılbaşı Kutlamaları ve Piyango konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı “Kendini ve yaratılış¸ gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimeşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz.”

Yeni yılın kutlu olsun demek günah mı?

Bir ihtiyaç olunca, yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek veya (Yeni yılın kutlu olsun) diyene (Seninki de kutlu olsun) demek caizdir, fakat bu geceye farklı muamele etmemeli, her gece ne yapılıyorsa onları yapmalı.