YÖK nelere bakar?
YÖK üniversiteleri nasıl denetler?
Üniversiteler ve bunlara bağlı birimler, Devletin gözetimi ve denetimi altında olup, güvenlik hizmetleri Devletçe sağlanır. Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır.
YÖK üyeleri kimlerden oluşur?
(2) Başkan dışındaki üyeler, farklı yükseköğretim kurumlarında görev yapan profesör öğretim üyeleri arasından Üniversitelerarası Kurul tarafından bir yıl için seçilir. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir.
YÖK Başkanı ne iş yapar?
MADDE 9. Başkan, Yükseköğretim Kurulunu temsil eder; kanun ve yönetmelik hükümleri ile kurulların kararlarının uygulanmasından sorumludur. Başkan, seçimi kurullara verilen akademik personelin ve diğer kişilerin atamalarını yapar, kurul üyelerine uygun gördüğü görevleri verebilir.
Üniversiteler hangi bakanlığa bağlıdır?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
- Üniversiteler,
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı akademiler,
- Bir kısmı diğer bakanlıklara, çoğu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı iki yıllık meslek yüksekokulları ile konservatuvarlar,
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı üç yıllık eğitim enstitüleri,
- Mektupla öğretim yapan YAYKUR.
Üniversiteyi kim denetler?
Çünkü Anayasa ve 2547 sayılı Kanun üniversiteleri denetlemek yetkisini Yükseköğretim Kuruluna vermiştir. Nitekim Yükseköğretim Kanununun Ek 10. maddesine göre; vakıflar tarafından kurulacak yükseköğretim kurumları çalışmalarını Devlet yükseköğretim kurumları gibi, her ders yılı sonunda Yükseköğretim Kuruluna sunarlar.
YÖK denetimi nedir?
Maddesinde denetim “Yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerinin teftiş, inceleme ve gerektiğinde soruşturma yoluyla mevzuata ve amaçlara uygun olup olmadığının tespit ve değerlendirilmesini, ifade eder” denilmekte ise de aslında bu, denetimi tanımlamamak demektir.
Üniversiteler Arası Kurul üyeleri kimlerden oluşur?
Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Yönetim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ile fen-mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer üye ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşur.
Üniversiteler Arası Kurul üyeleri kimlerdir?
Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı
Prof. Dr. İsmail KOYUNCU (Üye) | Prof. Dr. Mahmut AK (Üye) |
Prof. Dr. Mustafa BERKTAŞ (Üye) | Prof. Dr. Mustafa ÇALIŞ (Üye) |
Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR (Üye) | Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI (Üye) |
Prof. Dr. Yadigar İZMİRLİ (Üye) | Prof. Dr. Yusuf LEBLEBİCİ (Üye) |
YÖK ne işe yarar?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1982 Anayasası’nın 131. maddesi esasında; “Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda …
YÖK başkanı kim olur?
Yekta Saraç’ın yerine Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Özvar, YÖK Başkanı olarak atandı.
YÖK nereye bağlandı?
Anayasa’ya göre; Kurulun teşkilatı, görev, yetki, sorumluluğu ve çalışma esasları kanunla düzenlenir….Yükseköğretim Kurulu.
YÖK | |
---|---|
Adres | Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Çankaya, Ankara |
Yıllık bütçe | ₺95.630.000 (2020) |
Üniversiteler ne zaman YÖK e bağlandı?
1981 yılında reformun yürürlüğe girmesi sonucu YÖK‘ün kuruluşu kaçınılmaz hale gelmiştir. Türk yükseköğretim sistemi 1982’den itibaren 27 üniversite ve bunlara bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve yüksekokullarından oluşan birleşik bir yapıya dönüştürülmüştür.
Devlet üniversiteleri kim denetler?
130. madde, vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumlarını (malî ve idarî konular dışında), Devlet üniversi- teleriyle aynı hükümlere tabi tuttuğuna göre, “Devletin gözetimi ve denetimi” görevi, Yükseköğretim Kuruluna aittir.
Özel üniversiteler YÖK e bağlı mı?
Özel üniversiteler kâr amacı güden şirketlere benzer. Mali denetimi Maliye Bakanlığı’nın denetimine tabi, akademik olarak ise YÖK’e bağlı olmalı. Özellerde bence garantör üniversiteye gerek yok, üniversite faaliyet yapamaz noktaya gelince, öğrencilerini YÖK istediği üniversitelere yerleştirebilir.
YÖK Denetleme Kurulu ne yapar?
Yükseköğretim Kurulu tarafından istenecek inceleme ve araştırmaları yapmak, Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından önerilen veya kurul üyeleri tarafından getirilerek gündeme alınan konular üzerinde görüşmek ve gerektiğinde karar almak.