Yonca ilk hangi ayda biçilir?
Yonca ilk biçimi ne zaman biçilir?
Tecrübeli birçok çiftçi, yonca çiçeklerini ekimden hasada kadar çıkmayacağını ve dolayısıyla asla çiçek göremeyeceğinizi iddia ederler. Yonca biçimi için en uygun saat sabah saatleridir. Eğer tohum tahsil etmek istiyorsak bunun için en iyi dönem üçüncü yılın (üçüncü ekim) haziran-temmuz aylarıdır.
Yonca biçimi ne zaman yapılır?
Yöremizde yonca ekimi; Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde yapılabilir. Eğer kış yağış- ları bitkiye zarar vermeyecek şekilde toprak hazır- lanmış, yüzey drenajı yapılmış ve toprak düzeyi iyi düzeltilmişse (tesviye), ekim Sonbaharda yapılmalı– dır. Bu durumda ilk yıl 4 biçim yapılabilir.
Yonca kaç günde bir biçilir?
Yonca dikim şeklinden ve derinliğinden fark etmekle birlikte yoncanın çimlenme süresi ortalama 7 veya 10 gün gibi bir sürede olmaktadır.
Yonca ne zaman Balyalanır?
Yonca için en uygun biçim zamanı tarlanın 1/10 oranında çiçeklendiği zamandır. Bu zamanda biçim yüksekliği zeminden 8- 10 cm olacak şekilde olmalıdır. Biçildikten sonra hayvanlarda şişkinlik yapmaması için 2 gün boyunca soldurulmalıdır. Soldurma ve kurutma işleminden sonra balyalanarak depolanmalıdır.
Yonca ilkbaharda hangi ayda ekilir?
Toprak ph 6.5-7.5 olan topraklarda iyi gelişir. Yonca Ekimi Hangi Aylarda Yapılmaktadır . Konusuna gelecek olursak: Ekim nöbeti, çevre faktörleri, dormansi derecesine bağlı olarak her mevsim ekim yapılmaktadır. Bitki çok seçici değildir, adaptasyon yeteneği yüksektir.
Yonca ekim zamanı ne zaman?
Ekim zamanı; Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ekim zamanı sonbahardır. Ege Bölgesinde ekim için en uygun zaman 1 Ekim-1 Kasım arasıdır. Tohumluk miktarı: Yaklaşık 2 kg/da tohum miktarı makineli ve sıraya ekimde uygundur. Elle serpme ekimde ise daha yüksek tohumluk miktarları kullanılmalıdır.
Yonca ne kadar sürede büyür?
Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 250 kg’dır.
Yonca kaç günde biter?
Tohumlar 16-18 oC’de yaklaşık 7 günde çimlenir. Ekim Miktarı ve Ekim Derinliği: Öncelikle seçilen tohum sertifikalı ve küskütsüz olmalıdır. Ot üretimi için atılacak tohum miktarı dekara ( 1000 m2) 1,5 – 2,5 Kg , ekim derinliği yaklaşık 1 – 1,5 cm olmalıdır.
Yonca dekarda ne kadar verir?
Ortalama dekara yaş ot verimi 10-12 ton, kuru ot verimi ise 1.8-2.2 tona yaklaşmaktadır.
Yonca hasat zamanı hangi ay?
Hasat işlemi normalde çiçeklenmeden hemen önce gerçekleşmektedir. Yonca biçimi için en uygun zaman sabah saatleridir. Eğer tohum almak istiyorsanız bunun için en iyi dönem üçüncü yılın haziran-temmuz ayları arasında değişmektedir.
1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?
18kg ile 20 kg arası 10-12 balya çıkar. Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.
Yonca kaç biçim olur?
Çeşitlerden ilk ekim yılında 5 biçim, kinci ve üçüncü yıllarda 6-7 biçim alınabilmektedir. Yoncanın derin köklü bir bitki olması nedeniyle sonbaharda derin işlenmesi gerekir.
Yonca kaç yılda bir ekilir?
İlkbaharda kurulan bir yoncalık ilk yıl fazla ürün vermemektedir. Yonca en yüksek verimi üçüncü yılda vermekte ve daha sonra verim düşmektedir. Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir.
Yonca ekim nasıl yapılır?
Yonca tohumları, traktör ve makineler aracılığıyla sıra halinde ekilirler. Ekim derinliği yaklaşık 0,6 cm’dir. Sıralar arasındaki mesafe normalde 20 cm veya daha azdır. Ekimden yaklaşık bir hafta sonra, ilk filizleri göreceksiniz.
Yonca kaç defa sulanır?
Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır.