Yonca nedir ne işe yarar?

Yonca otu nelere faydalıdır?

Yonca tohumunun bilinen en iyi faydaları arasında bağışıklık sistemine iyi geldiğidir. Antioksidan içerdiğinden dolayı bağışıklık sisteminin daha iyi olmasını sağlar. Özellikle çocuklarda yonca tohumu büyümeyi ve gelişmeyi hızlandırmaktadır. Yonca tohumunun iyi geldiği bir durum ise kalp hastalıklarıdır.

Yonca yaprağı neye yarar?

Şifalı bitkiler ansiklopedisinde yerini alan bu bitki genellikle mide bağırsak şişkinliklerinde ve kan temizleyici ayrıca mideyi kuvvetlendirici olarak kullanılmıştır. Ateş düşürücü özelliği, güçlendirici, iştah açıcı menstrüasyon ayarlayıcı özellikleride bulunmaktadır.

Yonca ile neler yapılır?

Yonca, Arapça’da “tüm yiyeceklerin kraliçesi” anlamına gelir. Uyumluluğu (adaptasyon) ve birçok kullanımı nedeniyle 70’ten fazla ülkede yetiştirilmektedir. At, koyun, keçi, domuz, tavuk ve süt ineklerinin beslenmesinde kullanılabilir. Ayrıca saman, silajlık yem, yeşil gübre olarak da kullanılabilir.

Yonca çayı ne işe yarar?

İnsanlar geleneksel olarak kırmızı yoncayı astım, boğmaca, cilt yaraları, hazımsızlık, gut ve hatta ciddi, ölümcül hastalıklar gibi rahatsızlıklar için kullanıyorlardı. Yonca çiçekleri ve yaprakları yenilebilir, bu nedenle insanlar onları salatalara ekleyebilir veya çay demleyebilir.

Yonca da hangi vitaminler vardır?

Yonca protein, kalsiyum ve diğer mineraller ile B, C, D, E ve K vitamini açısından zengindir. Yonca, çok yıllık, yeşil ve kuru ot olarak kullanılabilen, çiçek veren bir baklagil yem bitkisidir. Ot verimi yüksektir ve bölgelere göre değişmekle beraber bir yılda 3-8 arası biçim alınabilmektedir.

Yonca ne kadar verilmeli?

Bir süt ineğine günde en fazla 40-45 kg.’a kadar soldurulmuş yeşil yonca verilebilir. Günlük verilebilecek kuru yonca otu miktarı ise en fazla 8 kg. dır. Ancak yeşil yoncanın sığırlarda şişmeye (Timpani) neden olduğu dikkate alınarak, yoncanın daima soldurulmuş veya kuru olarak verilmesi uygun düşmektedir.

1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?

Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.

Yonca çeşitleri nelerdir?

Firmaların en çok tercih edilen yonca tohumu çeşitleri:

  • GALAXIE yonca tohumu.
  • TIMBALE yonca tohumu.
  • OCCITANE yonca tohumu.
  • ​COSTANZA yonca tohumu.
  • GEA yonca tohumu.
  • Alexis yonca tohumu.
  • Prosementi yonca tohumu.
  • Blue Moon yonca tohumu.

Yonca çayı nasıl içilir?

Bu çayın kadınlarda doğurganlığı arttırıcı etkisi olduğu da düşünülmektedir. 2 tutam taze ya da kurutulmuş yonca üzerine 1 fincan sıcak su ilave edilerek çay kolayca hazırlanabilir. Demlenmesi için 4-5 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.

Yonca şans getirir mi?

Dört yapraklı yonca, yaygın üç yapraklı yoncanın nadir bir varyasyonudur. Geleneksel batıl inanca göre, bu yonca iyi şans getirir, ancak bu batıl inancın ne zaman veya nasıl başladığı açık değildir.

4 Yapraklı Yonca bulursak ne olur?

Dört yapraklı yonca bulunca, şanslı olunacağına, şansın açılacağına, ümidin daha fazla, aşkın daha yoğun olacağına inanılır. Birinci yaprağı ümit, ikinci yaprağı inanç, üçüncü yaprak aşk, dördüncü yaprak da şans anlamındadır.

Yonca verimi nasıl artırılır?

Yağmurlama sulama süresine dikkat ederek toprakta katman oluşmasına engel olmak tohumların çimlenmesinde önemli rol oynuyor. Çimlendirme sulamasının ardından toprak altı damla sulamaya geçmek yoncada daha hızlı gelişim sağlıyor. Toprak altı damla sulama ile ürün gelişimi homojenleşerek biçim verimi artıyor.

1 dönüm yoncaya ne kadar su verilir?

Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır. Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir.

Yonca zararlıları nelerdir?

Zararlılarla mücadele: Yoncanın en önemli zararlısı, yonca hortumlu böceği isimli bir böcektir. Zararlının baş kısmı siyahtır ve sırt kısmında beyaz bir çizgi bulunmaktadır. Yonca hortumlu böceği yılda bir döl vermektedir. Bu zararlı, ülkemizde yonca tarımının yapıldığı her yerde görülür.

1 dönüm den ne kadar yonca çıkar?

Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 300 – 800 kg’dır.