Yonca Türkiye’de nerede yetişir?

Yonca hangi bölgelerde yetişir?

Yoncanın Alaska ve Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde yetişen türleri olduğu gibi en sıcak bölgelerde de yetişen türleri vardır. Sıcak olan gün sayısı ne kadar fazla ise biçim sayısı ve buna bağlı olarak ot v erimi de o oranda artar.

Yonca ilk ne zaman biçilir?

Tecrübeli birçok çiftçi, yonca çiçeklerini ekimden hasada kadar çıkmayacağını ve dolayısıyla asla çiçek göremeyeceğinizi iddia ederler. Yonca biçimi için en uygun saat sabah saatleridir. Eğer tohum tahsil etmek istiyorsak bunun için en iyi dönem üçüncü yılın (üçüncü ekim) haziran-temmuz aylarıdır.

Yonca kaç günde bir sulanır?

Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır.

Yonca ne zaman ekilir nasıl ekilir?

Yonca genel olarak Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörelerde sonbaharda, diğer serin iklim yöre- lerinde ise ilkbaharda ekilmelidir. Ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı ve nemi etkilidir. Yöremizde yonca ekimi; Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde yapılabilir.

Yonca en çok hangi ilde yetişir?

Yılda 110 bin dekarda 200 bin ton yonca üretiyoruz. Türkiye’nin yonca ihtiyacının çoğunu Aksaray’dan karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Alfalfa nerede yetişir?

ABD’de özellikle Wisconsin ve Kaliforniya eyaletlerinde yetiştirilmektedir.

Yonca hasat zamanı hangi ay?

Hasat işlemi normalde çiçeklenmeden hemen önce gerçekleşmektedir. Yonca biçimi için en uygun zaman sabah saatleridir. Eğer tohum almak istiyorsanız bunun için en iyi dönem üçüncü yılın haziran-temmuz ayları arasında değişmektedir.

Otlar hangi ayda biçilir?

Türkiye’de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılıyor. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ise haziran-temmuz aylarını bulabiliyor.

Fazla su yoncaya zarar verir mi?

Yonca, uzun köklü bir bitkidir ve bu nedenle sık sık sulama uygulamaları yapılmadan da uzun süre dayanabilir. Fakat, yaz aylarından sonra, toplam 45 günlük kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.

1 dönüm araziden ne kadar yonca alınır?

Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır. Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 300 – 800 kg’dır.

1 dönüm tarlaya ne kadar yonca ekilir?

Yonca tohumu dönüme ne kadar atılır sorusunun cevabı sertifikalı, kaplı yonca tohumlarından dekara 5 kg, kapsız yonca tohumundan dekara 3-4 kg tohum ekimi önermekteyiz. Yonca desteklemesi olan bir yem bitkisidir. Verimi 7 yıl kadar uzayabilir. Yonca ekim zamanı ilkbahar ve sonbahardır.

Yonca ekimi ne zaman yapılır?

EKİM ZAMANI VE ŞEKLİ Yonca genel olarak Akdeniz ikliminin egemen olduğu yörelerde sonbaharda, diğer serin iklim yörelerinde ise ilkbaharda ekilmelidir.

Yonca en çok nerede yetişir?

Türkiye’nin en önemli yonca üretim merkezlerinden birisi olan Aksaray’da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor. Aksaray merkeze bağlı Yenikent ve Sultanhanı beldesinde, halkın büyük çoğunluğu yonca üretimiyle geçimini sağlıyor.

1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?

Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.

Alfalfa nedir faydaları?

Alfalfa (yonca) bitkisi, sağlıklı kemik gelişimi ve kemiklerin korunması, artrit, kireçlenme ve mafsal iltihabı semptomlarının iyileştirilmesinde destek gıdasıdır, Alfalfa (yonca) bitkisi, iştah açıcı ve iyi bir besleyici, anemi, kansızlıkta kan değerlerini iyileştiren şifalı bitkidir.