Zahriye tezhibi nedir?

Tezhipte Zahriye ne demek?

Yazma Kitaplarda Süsleme Alanları 1 Arapça zahr sözcüğü ”arka, sırt” demektir ; zahriye ise, ” bir kağıdın arka tarafına yazılan yazı, şerh” anlamını taşır. Yazma eserlerde, kitabın başladığı ilk sayfanın arka yüzüne zahriye denmektedir.

Zahriye ne anlama gelir?

Yazma kitaplarda genellikle temellük(sahiplik) kaydının tezhipli(süslenmiş) olarak yer aldığı, esas metnin başladığı yaprağın arka yüzü.

Tezhipte levha nedir?

Tezhip sanatında terim olarak el yazması kitapların zahriye sayfasından sonra karşılıklı iki sayfasına yapılan bezemeli başlığı ifade eder. Serlevha yerine levha denildiğine de rastlanır. Dîbâce adı da verilen bu sayfaların tezhibine “serlevha tezhibi” denir. Tezhip tığlı yapılmışsa buna “hâşiyeli levha” da denir.

Tezhip sanatı nedir kısa bilgi?

Çoğulu olan “tezhibat” “altınlama süslemeler” demektir. Tezhip günümüzde daha çok İslam kökenli kitap bezeme sanatlarına verilen addır. Tezhip sanatını icra eden erkeklere müzehhip kadınlara müzehhibe adı verilir.

Tezhipte kullanılan teknikler nelerdir?

Tezhip sanatında kullanılan tekniklerden düz tezhip, zer-ender-zer, halkâri, havalı, altın serpme gibi teknikler saymak mümkündür.

Sazyolu tezhip nedir?

SAZ YOLU. birl. i. Tezyînatta ilk defa Tebrizli Şah Kulu tarafından XVI. yüzyılda uygulanan, ince uzun, sivri yapraklar şeklinde altınla veya siyah mürekkeple yapılan bezeme tarzı: Tezhibin de türlü tarzı, türlü usûlü vardı (…)

Temellük kaydı nedir?

c –Temellük kaydı: Mülkiyet kaydı da denilen ve kitabın kimin malı olduğu hakkındaki kayıttır. Genellikle yaprağın /1a) yüzünde yer alır. Önemli şahıslara ait olanlar tesbit edilir. d-Sima’ kaydı : Eserin müellife okunduğu ve müellif tarafından düzeltildiği hakkındaki kayıttır.

Tezhip Penç ne demek?

tezhibde, açılmış küçük gülleri andıran, beşli, çok ufak süsleme motiflerine verilen ad.. tezhip’te her yöne sap giriş ve çıkışı ile hatai grubu kompozisyonunda kurtarıcı vazifesindeki motif.

Tezhip sanatı nasıl yapılır kısa?

Tezhip sanatı yapılırken boya ile birlikte altın kullanılır. Altın maddesinin dövülmek suretiyle incecik özel bir tabaka haline getirilmesi sağlanır. Bu tarz tabakalara varak ismi de verilir. Altın varak daha sonra suyun içerisinde iyice ezildikten sonra jelatin malzemeyle karıştırılır.

Tezhip sanatı Nedir Tarihçesi?

Tezhip en genel anlamıyla altın ile süsleme anlamına gelir. Orta Asya’dan, özellikle de Uygurlardan bu yana gelişerek günümüze ulaştığı bilinmektedir. Selçuklular ile Anadolu’ya ulaşmıştır ve Osmanlı Devleti döneminde aynen ebru sanatında olduğu gibi, en parlak dönemlerini yaşamıştır.

Rumi çeşitleri nelerdir?

a) Sade Rumî: Buna dini Rumî de denir. En basit sekliyle çizilmiş Rumî örneğidir. b) Dendanlı Rumî: Sade Rumî sınır çizgisinin iç kısmında münhani örneklerle süslenmiş Rumi örneğidir. c) Kanatlı Rumî: Rumî motifinin iki kola ayrılarak çizilmiş şeklidir.

Motif Çeşitleri Nelerdir?

Figüratif motifler (insan, hayvan, eşya) • Geometrik motifler (üçgen, kare, daire, beşgen, altıgen vb.) Sembolik motifler ((kozmik)güneş, ay, yıldız vb.) Ayrıca motiflerde kaligrafik öğelerde sıklıkla görülmektedir. Çiçek çeşitleri: Özellikle lale, karanfil, gül, sümbül vs.

Sazyolu üslubu tekniği nedir?

Saz, kelime anlamı üslup ya da tarz olan ‘yol’ kelimesiyle birleştirilerek üsluba çekilmiş ya da stilize edilmiş pek çok bitkisel hayvansal motifin renksiz kâğıda mürekkep ile uygulanmasıyla oluşturulur.

Halkari tezhip nedir?

Varak altının ezilip jelatin eriyiğiyle karıştırılması ile hazırlanan zermürekkebin yoğunluğunun dereceli olarak kullanılması sonucunda elde edilen gölgeli tezyinata halkârî adı verilir.

Penç ne demek?

Penç kelimesi Türkçe’de “beş” anlamına gelir. Farsça panc پنج z “beş” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen panç sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *penkʷe biçiminden evrilmiştir.