Zekâ bilimsel olarak ilk kim tarafından tanımlanmıştır?

Zekâ bilimsel olarak ilk defa kim tarafından tanımlanmıştır?

Theodor Simon üretmiştir. 1905’te yayımlanan bu testin adı “Binet-Simon Testi”dir.

Modern zekâ kuramcısı kimdir?

1874-1949 yılları arasında yaşayan ve modern eğitim psikolojisinin kurucusu olan Edward L. Thorndike, çalışmalarıyla zekânın gelişimine katkıda bulunmuştur. olabileceğini ifade etmiştir.

Zekâ Kuramlari nelerdir?

Zeka tanımlarında görülen zekaya farklı açılardan bakma birçok kuramın ortaya çıkmasını sağlamıştır.

  • Çoklu Zeka Kuramı
  • Triarşik (Trıarchic) Zeka Kuramı
  • İki Etmenli Zekâ Kuramı
  • Çok Etmenli Zekâ Kuramı
  • Üç Boyutlu Zekâ Kuramı
  • Küme Etmen Zekâ Kuramı
  • Zekâ Uyum Kuramı
  • Duygusal Zekâ

Modern anlamda zekâ anlayışının temellerini atan kuramcı kimdir?

Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir.

Ustun zekalı ne demek?

Üstün zekalılar, tanım olarak, “yüksek zihinsel, yaratıcı, sanat, liderlik kabiliyeti veya belirli akademik alanlarda yüksek performans gösteren çocuklardır”.

Sternberg üçlü zekâ bileşeni nedir?

(Sternberg, 2004). Başarılı zeka kuramı üç düşünme becerisinden oluşmaktadır. Bunlar analitik düşünme; analiz etme, değerlendirme, yargılama veya karşılaştırma becerilerinin uygulandığı öğeleri içerir.

Çoklu zeka kuramına geliştiren Amerikalı psikolog kimdir?

Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.

Sternberg zeka kuramı nedir?

Robert Sternberg Başarılı Zeka Kuramında insan doğasının bütün yönlerini ele almaya çalışmıştır. Bu düşünce ile eleştirel, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinin bir arada sunulduğu bir eğitim anlayışı ortaya koymuştur. Sternberg zekanın insan doğasını bütünüyle ele alan bir yapı olduğunu ifade etmiştir.

Sternberg 3 zeka bileşeni nedir?

Sternberg‘in Başarılı Zeka Kuramı’na göre; insanlar bir ya da daha fazla zeka türünde güçlüdürler; bunlar yaratıcı, analitik ve pratik zekalardır.

Çoklu Zeka Kuramı Nedir makale?

Çoklu zeka kuramı da bu amaçla, yeni eğitsel yöntemlerin düşünülmesi için ortaya atılmıştır. Bu kuramın kurucusu Gardner, insan beyninin modüler bir yapıya sahip olduğunu ve beyinde dilsel, sayısal, görsel, mimiksel ve diğer sembol sistemleri kullanılarak ayrı psikolojik iş- lemler gerçekleştiğini savunmaktadır.

Üstün zeka Kaç IQ?

90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.

Üstün zekalı olmak iyi midir?

Yapılan araştırmalar üstün zekalı bireylerin doğru yönlendirildiklerinde ve doğru eğitim verildikleri takdirde, diğer akranlarına göre okulda daha başarılı oldukları ve normal kişilere göre daha iyi sosyal uyum sergiledikleri görülmektedir.

Üç aşamalı başarılı zeka kuramının özellikleri nelerdir?

Başarılı zekayı oluşturan üç yetenek analitik, yaratıcı ve uygulamalı yeteneklerdir. Bu üç yeteneğin dengeli kullanımı başarılı zeka kuramının temelinde yer almaktadır. Üç ayaklı öğretim olarak da değerlendirilen başarılı zeka kuramı ile öğretimin değerlendirme aşamaları da açıklanmaktadır.

Analitik zeka nasıl anlaşılır?

ANALİTİK ZEKA TÜRÜNE SAHİP KİŞİLERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR? –Analitik zeka tipine sahip bireyler, IQ testlerinde oldukça başarılı olur. -Matematik işlemlerini kolaylıkla yapar ve yeni kuramları çabuk kavrarlar. -Karmaşık mantıksal örüntüleri çözmenin yolunu hızlıca bulabilirler.

Üç katmanlı zeka kuramı nedir?

Carroll’un üç katmanlı/tabakalı kuramı, insanın bilişsel becerilerini üç hiyerarşik katmanla açıklamaktadır: 1. katman, dar beceriler; 2. katman, geniş beceriler ve 3. katman genel zeka ya da G. Geniş beceri alanında birçok beceriyi içerirken, 70 dar beceri olduğunu belirtir. Bu beceriler testlerle değerlendirilebilir.