Zeytin ağacı hastalıkları nedir?

Zeytin ağacı hastalıkları nelerdir?

  • ZEYTİN DAL KANSERİ (Pseudomonas savastanoi pv. …
  • ZEYTİN AĞAÇLARINDA VERTİSİLYUM SOLGUNLUĞU. (Verticillium dahliae)
  • ZEYTİNLERDE HALKALI LEKE HASTALIĞI. (Spilocaea oleaginea=Cycloconium oleaginum)
  • ZEYTİNDE ANTRAKNOZ. Colletotrichum gloeosporioides (Penz.) …
  • ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae)
  • ZEYTİN GÜVESİ (Prays oleae)

Zeytinde ur oluşumuna neden olan etkenler?

Özellikle bakteriyel hastalıklardan Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’nin (Smith 1908) (Janse 1982) neden olduğu zeytin uru veya zeytin dal kanseri hastalığı önemli bir yere sahiptir. Etmen Oleceae ve Apocynaceae familyasına ait farklı bitkilerde yaprak, sürgün ve gövdede urların oluşumuna yol açar.

Zeytinde mantar hastalığı nasıl olur?

Yaprak kaybıyla birlikte yeterince fotosentez yapamayan bitki kendini besleyemediği için verimden düşmektedir. Mantari bir hastalık olan zeytin halkalı leke hastalığının en iyi (optimum) gelişme sıcaklığı 18-20°C’dir. Hastalık 9°C’nin altında ve 30°C’nin üzerinde gelişemez.

Zeytin yapraklari neden Sararir?

Yapraklar, zeytin ağacının sağlık göstergesidir. Kurumaları, sararmaları, düşmeleri; ağacın iyi bakılmadığının, yeterli su almadığının, toprağın gübreye ihtiyacı olduğunun göstergesidir.

Zeytin ağacı neden vermez?

İlkbahardaki aşırı sıcaklıklar, döllenmeyi etkiler, meyve tutumu olmaz. Kış aylarında havaların erken ısınmasıyla zeytin ağaçları erken uyanır, havaların tekrar soğumasıyla ağaçlarda zararlanmalar oluşur.

Zeytin ağacına hangi gübre verilir?

Yüzlerce deneyimli zeytin üreticisinin kullandığı yaygın bir zeytin ağacı gübreleme programı vardır, bu programa göre her yetişkin ağaç başına yılda bir veya iki kez 4-7 kg N-P-K 11-15-15 gübresi ile gübreleme yapılır. Sulama uygulanmayan ağaçlarda ise gübreleme yapmak için sonbahar ve kış ayları en uygun dönemdir.

Zeytin Kanunu Nedir?

Zeytin ağaçlarını izinsiz kesenler veya sökenlerden 3573 sayılı Kanun’un 20 inci maddesi gereği ağaç başına iki milyon liradan beş milyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve sökülen ağaçlar müsadere edilir. Madde 30 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Zeytin ağacının en iyi verimi nasıl artırılır?

  1. Gübreleme. Gübreleme dönemi Ocak-Mart aylarıdır. …
  2. Budama. Budama, zeytin ağacı bakımının önemli aşamalarındandır. …
  3. Sulama. Zeytin ağaçları kurak yaz dönemlerinde mutlaka sulanmalıdır. …
  4. Hastalık ve Zararlılarla Mücadele. Zeytin ağaçlarına her yıl ‘bordo bulamacı’ uygulanmalıdır. …
  5. Toprağı İşleme.

Zeytine mantar ilacı ne zaman atılır?

İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

Zeytin sap mantarı için hangi ilaç kullanılır?

Gülleci bulamacı dediğimiz ilaç veya organik tabanlı kükürtlü ilaçların bu mantara karşı daha etkili olduğunu biliyoruz.

Zeytin ağacının yaprakları neden sararır?

Potasyum noksanlığında zeytin yaprakları, şekilsizleşir ve dıştan içe doğru yaprak kuruması şeklinde bir görüntü oluşturur. Peki neden olur? Potasyum noksanlığı son zamanlardaki soğuklar ve artı en çokta bu senenin zeytin ağaçlarının yorgun düşmesinden kaynaklanır.

Zeytin yaprakları ne zaman dökülür?

Hayır, zeytin ağaçları her zaman yeşildir ve kışın yapraklarını dökmezler. Ancak, yaprak dökmeyen tüm ağaçlar sürekli olarak yapraklarını yeniler, bu da yapraklarının tümünü yavaş yavaş döker ve 6-14 ay boyunca yenilerini üretirler anlamına gelir.

Zeytin ağacı kaç günde bir sulanır?

Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.

Zeytin ağacı en çok hangi gübreyi sever?

Zeytin ağaçları için azot, fosfor ve potasyum çok önemli besin kaynaklarıdır. Zeytin ağaçları bu ihtiyaçlarını kimyevi gübreler, hayvan gübreleri ve yeşil gübreler sayesinde elde ederler.

15 15 15 gübre zeytine ne zaman atılır?

Yüzlerce deneyimli zeytin üreticisinin kullandığı yaygın bir zeytin ağacı gübreleme programı vardır, bu programa göre her yetişkin ağaç başına yılda bir veya iki kez 4-7 kg N-P-K 11-1515 gübresi ile gübreleme yapılır. Sulama uygulanmayan ağaçlarda ise gübreleme yapmak için sonbahar ve kış ayları en uygun dönemdir.