Zeytin aşısı nasıl yapılır?

Zeytin aşısı ne zaman yapılır?

Aşı için genelde uygun zaman Mart Mayıs tarihleri arası görülür. Aşılama damızlık seçilen bir ağaçtan diğer aşıya ihtiyaç duyan ağaca olacak şeklide gerçekleşir.

Aşısız zeytin ağacına ne denir?

Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.

Zeytin kabuk altı kalem aşısı ne zaman yapılır?

Aşı kaleminin alt kısmı meyillice uzunlamasına kesilerek kama şekli verilmelidir. Aşılama zamanı çöğürlere su yürüdükten sonra yani, çöğürler rahat kabuk vermeye başladığı zaman yapılmaktadır. Bu bölgelere göre Mart-Mayıs ayları olabilir. Aşılama işlemini sabah erken ve akşam vaktinde yapmakta fayda bulunmaktadır.

Çubuk aşısı ne zaman yapılır?

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.

Zeytin ekimi ne zaman yapılır?

Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir. Zeytin fidanı dikileceği zaman toprağın donuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Zeytinlik alanı oluştururken dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşide, ağacın alacağı taç büyüklüğüne, bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Ağaç göz aşısı nasıl yapılır?

Aşı gözü alırken kalem üzerinde küçük bir hesaplama yapmamız gerekir. Gözün 1,5 cm altından ve 1,5 cm üzerinden kesici bir aletle yatay çentik atıyoruz. Bu atmış olduğumuz çentiklerin sağından ve solundan göze zarar vermeden çizik atarak çentikleri birleştiriyoruz. Gözün çevresinde bir dikdörtken alan çizmiş olduk.

Zeytin aşısının tuttuğu nasıl anlaşılır?

Yaptığımız aşıda; eğer gözün yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün olarak koparsa veya kendiliğinden düşerse bu aşının tuttuğuna işarettir. Yaprak sapı kuruyup buruşmuş ise muhtemelen aşı tutmamıştır.

Kalem aşısı nasıl yapılır?

Daha çok sıcakların 10 santigrat derecenin üzerine çıktığı zamanlarda kalem aşısı yapılır. Bitkinin ilgili yeri tespit edildikten sonra belli noktasından kesim yapılır. Bitki bu kesim yerini bir yara olarak algılar ve doğal yönden iyileştirmeye başlar.

Aşı bandı ne zaman çıkarılır?

Aşı bağı 15 gün sonra açılır veya kesilir.

Hangi ağaçlar birbirine aşı olur?

Ahlata : Armut, muşmula, ayva aşılayabilirsiniz. Kayısıya : Erik, şeftali, badem, kiraz, zerdali aşılayabilirsiniz. Şeftaliye : Kayısı, erik, badem aşılayabilirsiniz. Ayvaya : Malta eriği, muşmula, armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika) elma aşılayabilirsiniz.

Asilanmamis yabani zeytine ne denir?

Delice.

Yabani zeytin Agacina ne denir?

ZEYTİN AĞACININ YAŞAMI Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir.

Zeytin ağacı budaması ne zaman yapılır?

Zeytin budaması genellikle hasattan sonra başlar. Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır.

Aşı kalemleri ne zaman alınır?

Kalemi aldığımızda kalemde yalnızca sürgün gözü olmalı, meyve gözü veya çiçek gözü olmamalı, kabarmamış ve patlamaya yakın da olmamalıdır. Kalem genel de Ocak-Şubat ayı sonuna kadar ki dönemde alınmalıdır.

Ağaçlara aşılama hangi ayda yapılır?

Aşılama, ağaç ve bitkilerdeki tomurcuklanma döneminden önce veya sonra yapılabilir. Çoğu aşılama kış ve erken ilkbahar döneminde yapılmaktadır. Bazı yaprak döken ağaçlar genellikle kış aylarında aşılanır.