Zimmete para geçirme davası ne kadar sürer?
Zimmet suçunda zaman aşımı kaç yıldır?
Zimmet suçu bakımından dava zamanaşımı 15 yıl ve ceza zamanaşımı 20 yıldır. Zimmet suçundan yapılan yargılama sonucunda kişinin suçu işlediği sabit olursa; şartları oluşması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine ve cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
Zimmet suçu para cezasına çevrilir mi?
Zimmet Suçu Cezasının Adli Para Cezasına Çevrilmesi Suçun unsurları oluşmamışsa sanık hakkında beraat kararı verilir. Ancak somut olay bazen öyledir ki bir çok ceza indirimi sebebi vardır. Bu durumda 1 yılın altına düşen ceza hükmü adli para cezasına çevrilebilir.
Zimmete para geçirme cezası nedir?
TCK’nın 248. Maddesinde zimmet suçunda etkin pişmanlık hükümleri yer almaktadır. (1) Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Zimmet suçu cezasını hangi mahkeme verir?
Devlete ait bir malın zimmete geçirilmesi veya kullanma zimmeti suçunun işlenmesiyle birlikte görülecek davalarda zimmet suçu görevli mahkeme tarafından karar verilmektedir. Zimmet suçu davalarında ağır ceza mahkemesi görev yapmaktadır. Nitelikli zimmet suçu için de davalar bu mahkemelerde görülmektedir.
Zimmet suçu zamanaşımı ne zaman başlar?
Zimmet suçu için dava zamanaşımı süresi 15 yıl olup bu süre içerisinde suçun öğrenilmesi ile soruşturma başlatılır. Suç şikayete bağlı suçlar kapsamında olmadığından soruşturma makamı tarafından re’ sen soruşturularak yeterli şüphenin varlığı halinde kovuşturma süreci başlatılır.
Zimmet suçu nasıl ispatlanır?
Eğer mal kamu görevlisine görevi nedeniyle devredilmediyse somut olaya göre güveni kötüye kullanma veya sahtecilik suçları oluşabilir. Ancak zimmet suçunun oluşması için mutlaka zilyetliğin görev nedeniyle geçirilmesi gerekir. Zimmet suçunun fiil unsurunu ‘zimmete geçirmek’ fiili oluşturur.
Zimmet suçundan nasıl kurtulunur?
Savcılık tarafından suç ile ilgili soruşturma başlatılmadan önce zimmet suçu nedeniyle etkin pişmanlık gösterilerek zimmete geçirilen mal aynen iade edilir veya kamunun uğradığı zarar giderilirse faile verilecek cezanın 2/3’ü indirilir.
Zimmet suçunun maddi unsurları nelerdir?
Suçun maddi unsuru zimmete geçirmedir. Zimmete geçirme, failin görevi dolayısıyla zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü bulunduğu mal üzerinde kendisinin veya baş- kasının yararına olarak malikmiş gibi tasarrufta bulunması demektir. Suç konusunu mal edinme, tüketme, satma gibi.
Hangi suçlarda zaman aşımı yoktur?
Özellikle belirtelim ki, dava zamanaşımı hesaplanırken sadece suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri dikkate alınacaktır. Suçun daha az cezayı gerektiren yaş küçüklüğü, haksız tahrik, meşru müdafaa, suça teşebbüs, yardım etme vb. nitelikli halleri dava zamanaşımı süresi belirlenirken dikkate alınmaz.
Zimmet suçu izne tabi mi?
Memurun Zimmet, Rüşvet ve İrtikap Suçu Soruşturma İznine Tabi Değildir.
Zimmet kime çıkar?
Kamu Görevlisi (Memur vs.) Malı Kendisinin veya Başkasının Zimmetine Geçirmelidir. Zimmet suçu, kamu görevlisinin ancak malın mülkiyet hakkı sahibinin bulunabileceği tasarrufları yapmasıyla vücut bulur.
Zimmet suçunu kim işler?
Zimmet Suçu Nedir? (TCK md.247) Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi (devlet memuru, avukat, bilirkişi vs.) tarafından işlenebilir. Kamu görevlisi olmayan kişiler zimmet suçu sebebiyle değil, koşulları varsa hırsızlık suçu veya güveni kötüye kullanma suçu nedeniyle yargılanabilirler.
Zimmet suçunu kimler işleyebilir?
Zimmet suçunun şartları; Zimmet suçu, ancak kamu görevlisi tarafından işlenebilir. Zimmet Suçu, görev nedeniyle teslim edilmiş mal üzerinde işlenebilir. Kamu görevlisi malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçirmelidir.
Hangi suçlar zaman aşımına uğrar?
Zamanaşımı süresinin kesilmesi halinde, dava zamanaşımı süresi, ilgili suç için kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar (TCK md. 67/4). Örneğin, dava zamanaşımı süresi, şantaj suçu, tehdit suçu, basit dolandırıcılık suçu, basit kasten yaralama suçu gibi suçlarda 8 yıldır.
Zaman aşımı süresi ne zaman başlar?
Ceza zamanaşımı süreleri sanık hakkında verilen hükmün kesinleşmesiyle veya hükümlünün infazının kesintiye uğramasıyla işlemeye başlar. Sürenin hesaplanmasında ise kalan ceza süresi göz önünde bulundurulur. Ceza zamanaşımı süresinin hesabı gün, ay ve yıl şeklinde belirlenir.