Zona hastalığı nasıl oluşur?

Zona hangi hastalığın habercisi?

Dr. Soyuduru, “Zona, halk arasındaki adıyla gece yanığı, suçiçeği virüsü olan varisella zoster virüsünün sebep olduğu ve suçiçeği geçiren kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Suçiçeği enfeksiyonu sonrası virüs, sıklıkla gövdedeki sinir köklerinde inaktif olarak kalır.

Zona hastalığının sebebi nedir?

Zona hastalığı, su çiçeğine neden olan varicella zoster isimli virüsün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Su çiçeği enfeksiyonu sonrasında etken virüs, kişinin sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar boyunca inaktif şekilde yaşayabilir.

Zonayı ne tetikler?

Bunun en büyük tetikleyicisi sıkıntı, stres. Onun dışında, bağışıklık düşüren hastalıklar. Hasta kanser olabilir, kemoterapi görüyor ya da ameliyat geçirmiş olabilir. Bunlar, zonanın tekrarlamasını tetikleyebiliyor.”

Zonayı ne geçirir?

Zona hastalığı tedavisi için varisella zoster virüsüne karşı etkili asiklovir ve valasiklovir isimli antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı, yanma, batma gibi belirtiler için de ağrı kesici haplar, kremler ve losyonlar reçete edilir.

Zona hangi organları etkiler?

Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının etkilediği bölgelerdir. Zona şikayeti bu bölgeler arasında en çok göğüs ve başta görülür. Bir kişi suçiçeği hastalığı geçirdiyse, yukarıda sözünü ettiğimiz virüs vücuttaki bazı sinirlere yerleşmiş demektir.

Zona sinirsel mi?

Zona çocuklukta geçirilen su çiçeği hastalığına neden olan “Varisella Zoster” isimli virüsün çoğunlukla ileri yaşlarda meydana getirdiği ikincil bir hastalıktır. Zona, hem deriyi hem de sinirleri tutan viral bir enfeksiyondur.

Zona neden olur nasıl geçer?

Normal şartlarda birey suçiçeği geçirdikten sonrasında, Varicella Zoster virüsü bireyin omuriliği ve beyninin yakınındaki sinir dokusunda inaktif olarak varlığını sürdürmeye devam eder. Aradan seneler geçtikten sonrasında virüs tekrar aktif hale geçebilir ve zona hastalığının belirtilerinin görülmesine neden olabilir.

Zona olan kişi banyo yapabilir mi?

Zona hastalığı sürecinde soğuk bir banyo yapmak veya oluşan kabarcıklara soğuk, ıslak kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilir.

Zona hastaları ne yemeli?

Zonaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

  1. Kuşburnu. Özellikle kuşburnu bitkisinin zona hastalığının tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.
  2. Zerdeçal. Zerdeçal zaten hali hazırda çok sağlıklı ve çok faydalı bir besindir. …
  3. Bal. Bal, doğal olduğu müddetçe insan sağlığı için çok faydalı bir besindir.

3 Şub 2017

Zona hastalığında banyo yapılabilir mı?

Zona hastalığı sürecinde soğuk bir banyo yapmak veya oluşan kabarcıklara soğuk, ıslak kompres uygulamak kaşıntı ve ağrıyı hafifletebilir. Bireyin hastalık sürecinde gerginlikten uzak kalmaya çaba göstermesi ve hayatındaki stresi azaltması önemlidir.

Zona organlara zarar verir mi?

Nadir de olsa baş bölgesini, yüzü ve gözleri etkileyebilir. Özellikle gözü etkileyen zonada hemen tedaviye başlanmalıdır. Akciğer, beyin ya da sindirim sistemindeki iç organlar da zonadan etkilenebilir.

Zona hastaları nelere dikkat etmeli?

Tedavi süresince vücuttaki kızarıklık, kaşıntı ve döküntülerin temiz ve enfeksiyon riskinden uzak tutulması gerekeceğinden, bol giysiler tercih edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı ve hijyene dikkat edilmelidir. Hastaların, sağlıklı ve dengeli, stresten uzak bir hayat sürmesi tavsiye edilir.

Zona hastalığı Strese bağlı mıdır?

Suçiçeği geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkan ve halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığı, strese ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşuyor.

Zona neden olur Stres?

Hastalık duyusal sinir köklerinde ömür boyunca uyku halinde saklı kalır. İlerleyen yaş ve kronik hastalıklar ya da enfeksiyonlar nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi, hastalığın yeniden uyanmasına neden olur. Hastalığı tetikleyen diğer nedenler bazıları ise Stres, depresyon, üzüntü ve aşırı yorgunluktur.

Zona tehlikeli bir hastalık mıdır?

Zona ölümcül değildir ancak ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan kaçınmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için antiviral tedavi hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Tam olarak etkili olabilmesi için, kabarcıkların ortaya çıkmasından en fazla 3 gün sonra, mümkün olan en kısa sürede uygulanmalıdır.