Stuxnet hangi virüs çeşididir?

Stuxnet olayı nedir?

Stuxnet, 2010 yılında ortaya çıkan arkasında ABD ve İsrail’in olduğu düşünülen ve İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak amacıyla kullanılan bir solucan yazılım türüdür. Bu solucan yazılım İran ile birlikte başka ülkeleri de hatta ABD’yi bile etkilemiştir. Ancak bu saldırıdan en çok etkilenen İran olmuştur.

Stuxnet nasıl bulaştı?

İran’ın nükleer programını hedef alan Stuxnet saldırısı uzun yıllardır gizemini koruyordu. … Habere göre Hollanda istihbaratı için çalışan İranlı bir köstebek, ABD ve İsrail’in Stuxnet virüsünü İran’ın Natantz’daki nükleer tesisindeki santrifüjlere bulaştırılmasını sağladı.

Natanz saldırısı nedir?

Dün sabah saatlerinde Natanz Nükleer Tesisi’nin elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiği bildirilmişti. Yapılan incelemelerin ardından akşam saatlerinde, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, olayın “terör eylemi” olduğunu duyurmuştu.

Stuxnet solucanı nedir?

Stuxnet, ABD ve İsrail’in, İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için kullandığı solucan yazılımdır. … Stuxnet genellikle virüs bulaşmış bir USB flash sürücü aracılığıyla hedef ortama bulaştırılır. Solucan daha sonra şebeke üzerinden yayılır ve PLC’yi kontrol eden bilgisayarlarda Siemens Step7 yazılımı taranır.

Worm nasıl çalışır?

İlk olarak bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Örneğin; bir solucan, e-posta adres defterindeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir.

Natanz nükleer tesisi nerede?

İran, Natanz‘daki nükleer tesisi koruyan hava savunma sistemlerini test etti. İran’ın İsfahan kentindeki Natanz nükleer tesisine muhtemel saldırı ihtimaline karşı bölgedeki hava savunma sistemlerinin test edildiği ve bölgede duyulan patlama sesinin de ateşlenen füzeden kaynaklandığı bildirildi.

Iran’daki bir uranyum zenginleştirme tesisine saldırmak için siber savaş silahı olarak ne kullanıldı?

Kullanılan virü- sün adıyla ‘Stuxnet saldırısı’ olarak bilinen bu harekatın 2009′da ABD tarafından İran‘ın Natanz nükleer yakıt zenginleştirme tesislerine karşı düzenlendiğine inanılmaktadır13.

Solucan USB nedir?

Solucan USB‘ler, çalışılan devlet kuramlarındaki bilgisayarlara takılır ve bu bilgisayarlardaki bütün bilgiler USB‘lerin kapasitesi kadar belleklere çekilirdi. Daha sonra bu bilgiler F.C’ye iletilirdi. Kurumlarla ilgili gizli bilgiler bu şekilde alınıp örgütün üst birimlerine ulaştırıldı.

Hanta virüsü ne demek?

Hantavirüs, Bunyaviridae familyasına ait, tek sarmallı RNA virüsü türüdür. Doğadaki başlıca bulaş kaynağı kemirgenler ve özellikle de farelerdir. Hantavirüs, kemirgenlerin vücutlarında herhangi bir soruna yol açmaksızın çok uzun yıllar boyunca varlığını sürdürebilir ve bulaşa yol açabilir.

Worm virüsü ne yapar?

Solucan, genellikle e-posta, kaynağı belirsiz programlar, forum siteleri, korsan oyun DVD ve CD’leri gibi çeşitli yollarla bilgisayarlara bulaşan zararlı yazılımdır. Solucan virüsü, kendisini bir bilgisayardan başka bir bilgisayara kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bu işlem otomatik olarak gerçekleşir.

Iran’ın nükleer santrali nerede?

Natanz nükleer tesisi neden önemli? Başkent Tahran’ın 250 kilometre güneyindeki Natanz, İranın en büyük uranyum zenginleştirme tesisi.

Türkiye’de nükleer enerji santralleri nerelerde var?

Akkuyu Nükleer Santrali

S. Santral Adı İl
1) Akkuyu Nükleer Santrali Mersin
2) Sinop Nükleer Santrali Sinop
3) İğneada Nükleer Santrali Kırklareli

Solucan bilgisayara ne yapar?

Solucan, virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir ve bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

Bilgisayar solucanı nedir ne işe yarar?

Bilgisayar virüsü veya bilgisayar solucanı, makineye virüs bulaştığından haberiniz olmadan bilgisayarlarda veya bilgisayar ağları aracılığıyla kendi kendine çoğalabilen kötü amaçlı bir yazılım programıdır…

Hanta virüsü belirtileri nelerdir?

Hantavirüs belirtileri nelerdir?

  • Baş ağrısı,
  • Ateş, üşüme ve titreme,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal ve karın ağrısı,
  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Eklem ve kas ağrıları

21 Oca 2021