Lice katliamı kim yaptı?

Lice olayı nedir?

27 yıl önce bugün, 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır’ın Lice Köyü’nde bir askeri operasyon düzenlendi. Bu operasyon sırasında 15 sivil, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgenaral Bahtiyar Aydın ve Jandarma Uzman Çavuş Yüksel Bayar yaşamını yitirdi. İlçede 242 iş yeri ve 401 konut zarar gördü; yüzlerce kişi göçe zorlandı.

Liceyi kim yaktı?

Önce, kısaca yaşananları anımsatalım: – 22 Ekim 1993’te, PKK’nın Lice‘ye saldırdığı yönündeki bilgi üzerine ilçeye gelen Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, jandarma ilçe komutanlığının bahçesinde suikast silahıyla öldürüldü.

Lice katliamı kaç kişi öldü?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 yıl önce gerçekleşen ve 16 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanık emekli Albay Eşref Hatipoğlu ilk kez katıldı ve savunma yaptı. Hatipoğlu tüm suçlamaları reddetti, mahkeme de tutuklanması talebini reddetti.

Lice ne zaman yapıldı?

1517 yılında Osmanlı egemenliğine giren Lice bu sırada önemli bir yerleşim yeri olup Atak sancağına bağlıydı. Bundan sonra giderek önem kazanmaya başlayan Lice 1871 yılında ilk defa Diyarbakır’a bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir.

Lice ne zaman yakıldı?

Tarihe “Lice katliamı” olarak yazılan 22 Ekim 1993’teki olaylar, aradan 27 yıl geçmesine rağmen “faili meçhul” kaldı.

Bahtiyar Aydını kim öldürdü?

1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı oldu. Bölgede, halka yakın ve yasadışı şiddet yöntemlerini tasvip etmeyen bir asker olarak tanınan Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vurularak öldürüldü. Bahtiyar Aydın suikastının PKK tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu.

Bahtiyar Aydın Nerede şehit oldu?

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın‘ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin, haklarında, ‘taammüden öldürme’, ‘halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ‘cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından …

Lice nin neyi meşhur?

Murat Kervansarayı, Dercimit köyündeki efsanevi Geyik Çobanı, Şeyh Bilal Türbesi ve çeşmeleri Licenin önemli tarihi ve turistik yerleri arasında sayılabilir.

Lice Zaza mı?

Diyarbekirmintakası, Kulp ve Lice de Zazalığa dayanır. Bu Zazalar Palo ve Darahinidekilerin aynı ve Dersimdekilerin tamamıyla zıddıdır, lisanları kaba ve işlenmemiş dağ lisanıdır. Biz bu lisana veya lehçeye Zazaca diyoruz.

Lice ne zaman ilçe oldu?

Bundan sonra giderek önem kazanmaya başlayan Lice 1871 yılında ilk defa Diyarbakır’a bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir. Genç, Hani ve Kulp Lice‘nin bucakları olarak görülmüştür.1890’da da Kocaköy Lice‘ye bucak olarak bağlanmıştır.

Bahadır Bahtiyar Aydın Kimdir?

Tuğgeneral Bahtiyar AYDIN, 1946 yılında Giresun ili Piraziz İlçesi Nefs-i Piraziz Köyü`nde doğdu. İlkokul eğitimini aynı köyde tamamladı. Ortaokul ve Lise öğrenimini Bulancak İlçesi’nde tamamlayarak 1963 yılında girdiği Kara Harp Okulu’ndan 30 Ağustos 1965 tarihinde Jandarma Asteğmen olarak mezun oldu.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı kim?

Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, Jandarma Genel Komutanlığı Kararnamesiyle Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığına atanan Tümgeneral Halis Zafer Koç’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Bahtiyar Aydın nasıl öldürüldü?

Bahtiyar Aydın, Kanas silahı ile uzaktan gelen bir kurşunla vurulmuştur. PKK örgütü tarafından vurulmuştur. O tarihte askeriyede Kanas silahı yoktu. O nedenle Tünay Yanardağ’ın ve başka askerin öldürmesi mümkün değildir.

Bahtiyar Aydın kim öldürdü?

1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı oldu. Bölgede, halka yakın ve yasadışı şiddet yöntemlerini tasvip etmeyen bir asker olarak tanınan Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vurularak öldürüldü. Bahtiyar Aydın suikastının PKK tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu.

Liceli neresi?

diyarbakir’in bir ilcesi.