Kayyım kimler olabilir?

Kimlere kayyım atanabilir?

Yönetim kayyımı da temsil kayyımlığında olduğu gibi vesayet makamı tarafından atanır. Her ne kadar yukarıda vesayet makamlarınca re’sen kayyım tayini ele alınmışsa da ‘isteğe bağlı kısıtlama sebepleri’nin varlığı halinde ergin bir kişiye kendi isteği üzerine de bir kayyım atanabilir.

Çocuğa kimler kayyım atanabilir?

Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka şekilde önlenemiyorsa hakim yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir. Aynı şekilde malların gelirlerinin de veliler tarafından uygun şekilde sarf edileceğinden kuşku duyulursa hakim bunların yönetimi içinde kayyım atayabilir(M.K.361).

Kayyım davasını kim açabilir?

Dolayısıyla çocuk ile anne ve baba arasında doğrudan yarar çatışması vardır ve ebeveynlerin bu işte çocuğu temsil yetkisi yoktur. Bu nedenle çocuk, velayet altında ise çocuk adına açılacak soybağının reddi davası için bir temsil kayyımı atanması gereklidir ve bu doğrultuda kayyıma dava hakkı tanınmıştır.

Kimler Temsil kayyımı olabilir?

Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa. İstek üzerine; -İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.

Kayyum olma şartları nelerdir?

Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.

Kayyum Atanması kim yapar?

Kayyum nasıl atanır? Kayyum, bazı durumların ortaya çıkması halinde sulh hukuk yargıcı tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kimse, veyaset kurumunun kendisine verdiği yetki ve görevlerle sınırlı olmak üzere çalışır. Vesayet kurumu Medeni Kanunumuzda düzenlenmiştir.

Kayyum ücretini kim öder?

(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.

Kayyum davası nasıl açilir?

Buna göre kayyım, genellikle veli ile küçük, vasi ile kısıtlı arasında menfaat çatışması bulunduğu durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin yöneticileri hakkında sorunlar yaşandığında; mal varlığı yönetiminin yapılabilmesi için atanıyor. Kayyım ataması için Sulh Mahkemelerine dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor.

Vesayet makamı neresi?

Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Özel Vesayet Nedir? Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.

Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?

Kayyum, bazı durumların ortaya çıkması halinde sulh hukuk yargıcı tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kimse, veyaset kurumunun kendisine verdiği yetki ve görevlerle sınırlı olmak üzere çalışır.

Kayyumun görevi nedir?

Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı, ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kimse”dir. Kayyum genel olarak, usulsüzlük yapılmış olduğu tespit edilen şirketlerde veya özel kurumlarda, devletin el koyması sonrasında atamış olduğu yöneticidir.

Kayyum atanan kişinin görevleri nelerdir?

Kayyum olarak atanmış olan kişinin görevi, şirket veya kuruluşu yönetmenin yanı sıra suç unsuru olarak kabul edilenin, mahkeme kararı ile sabitleşinceye kadar ya da suçlamalarla ilgili olan şirket/kuruluş aklanana dek bu yeri idare etmektir.

Kayyım ücret alır mı?

Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu’nun vasinin ücreti başlıklı 457. maddesi ve 458. maddesi hükmüne göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir. Vasi ve kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Vesayet makamı kimlerdir?

Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Özel Vesayet Nedir? Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.

Vesayet makamı nedir idare hukuku?

Vesayet makamı, vesayete ilişkin kararı veren mahkemedir. Yani Sulh Hukuk mahkemeleridir. Vesayet makamı vesayete ilişkin kararı veren ve karar sonrası atanan vasiyi düzenli aralıklarla denetleyen, önemli malvarlıkları için tekrardan başvurulması gereken makamdır.