KDV fiili mükellefi kimdir?

KDV yükümlüsü kimdir?

KDV kanununa göre vergi yükümlüsü satıcıdır. Satıcı KDV‘yi sattığı malın fiyatı üzerine ekler. KDV‘yi tüketicilere yansıtır. KDV‘yi tüketici ödemiş olacağı için fiili yükümlüdür.

Hangisi KDV mükellefi değildir?

e) Spor-Toto, Piyango (Milli Piyango dâhil) ve benzeri her türlü şans ve talih oyunlarında, oyunları tertipleyenler veya teşkilat müdürlükleri (Spor-Toto Teşkilat Başkanlığı ve Milli Piyango Genel Müdürlüğü) mükelleftir. Bu tür oyunların bayileri, bu işleri dolayısıyla mükellef sayılmazlar.

Vergi mükellefi olmayan kişi kimdir?

Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları.

Mükellefin Ödevleri nedir?

Mükelleflerin; vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumlarının, faaliyet ve hesap neticelerinin tespit edilmesini, vergi ile ilgili muamelelerinin belli edilmesini, vergi karşısındaki durumunun hesap üzerinden kontrol edilmesini ve incelenmesini sağlayacak şekilde defter tutmaları zorunludur.

Vergi mükellefi kimlere denir?

Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.

Mükellefiyeti ne demek?

Mükellefiyet, kelimesi yükümlülük anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir.

KDV istisnası nelerdir?

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11, 13, 14 ve 15. maddelerine göre; ihracat istisnaları, araçlar ve petrol aramaları istisnaları ve teşvikli belgeli yatırımlarda uygulanan istisnalar, taşımacılık istisnaları ve diplomatik istisnalar tam istisna, 17. madde ile belirtilen sosyal ve askeri amaçlı istisnalar, …

Özel esaslardan genel esaslara nasıl geçilir?

Özel esaslardan genel esaslara geçebilmek için ya kat kat teminat gösterilmeli ya da yapılan işlemin üzerinden yıllarca süre geçmeli. Özel esaslara girme konusu, bu durumda olan mükellefler kadar bu mükelleflerden mal ya da hizmet alan mükellefleri de olumsuz etkilemektedir.

Vergi mükellefi olanlar kimlerdir?

Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.

Vergi kimlerden alınmayacak?

İşçi ve memur tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları ocak ayından itibaren gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisna tutulan kazançlardan gelir vergisi de alınmayacak.

Mükellef Hakları Nelerdir?

Mükellef haklarını genel haklar ve özel haklar olarak sınıflandırmak mümkün bulunmaktadır. Genel haklar kapsamına; bilgi alma hakkı, başvuru hakkı, vergilemede belirlilik hakkı, adil, eşit ve saygılı hizmet alma hakkı, dinlenilme hakkı ve gizlilik ve sır saklama hakkı gibi haklar girmektedir.

Maddi vergi ödevleri nelerdir?

Vergi ödevi, maddi ve şekli ödevlerden oluşmaktadır. Yükümlünün vergi borcunun ödenmesi maddi anlamda vergi ödevidir. Bunun yanında bildirim, defter ve kayıtlara ilişkin belirlenmiş usuller ve beyanname verme kuralları şekli anlamda vergi ödevi niteliğindedir.

Vergi mükellefi nedir örnek?

Kanunlarla üzerlerine vergi borcu yüklenen kişiler mükellef sayılır. Bir kimsenin vergi mükellefi olabilmesi için vergiye tabi olayın ilgilinin şahsında meydana gelmesi gerekmektedir. Örneğin, bir şirketin satışları sonucu gelir elde etmesi, vergiye tabi bir olayın doğması anlamına gelecektir.

Vergi mükellefi olmak için ne gerekir?

Kişinin, vergi mükellefi olabilmesi için; iki şartın varlığından söz edilmesi gereklidir. Bunlardan ilki; vergiyi doğuran olayın, ilgilinin kendi kişiliğinde gerçekleşmesi, diğeri ise kişinin vergiyi kendi mal varlığından ödemek zorunda olmasıdır.

Mükellefiyet yoktur ne demek?

Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. Kanunlarla yapılmış mükellefiyet tanımına göre, kişiler mükellefiyet esaslarına göre düzenlenmiş görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde yaptırım ile karşılaşır.