Yezidilerde evlilik nasıl olur?

Yezidilerde marul neden yasak?

Kutsal kitapları olan “Kara Kitap”ta (Mishefa Reş) bazı yasaklar şöyle sıralanır: “Peygamberin adını çağrıştırdığı için marul yemek yasaktır.

Ezidilerin dili nedir?

Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir.

Melek Tavus şeytan mı?

İbadetin, içi kötülüklerle dolu olana, Tavus‘a yapılması ile kötülüğün en büyük kaynağından korunulur. Bu anlamda diğer şeytan olarak adlandırılan tinsel güç Yezidilik inancında Azda’nın devamlılığı ve işlevsel yönüdür. Zıtlıkların kaynağı ve aynı zamanda zıtlıkların ortadan kalktığı isim aslında Melek Tavus‘tur.

Yezidiler nasıl ibadet eder?

Günde iki defa Güneş’e dönerek ibadet edilir. Çarşamba gününü, Melek Tavus ve ilk iki insanın yaratıldığı gün olup Şahid bin Car’ın meydana geldiği gün olduğundan dinlenme günüdür. Ancak Şahid bin Car’ın soyundan gelenler Yezidilerdir. Sonradan Yezidi olmak mümkün değildir.

Yezidiler marulu neden sevmez?

Ezidiler, kesinlikle marul yemiyorlar. Hatta marul yetişen yerlerden bile uzak duruyorlar. Bunun nedeni olarak değişik bilgiler var. Birisi, marulun Arapça karşılığının bir Ezidi din aliminin adını hatırlatması.

Yezidiler domuz eti yer mi?

7- Yezîdîlik’te fasulye, marul (peygamber ismine benzediği için), bakla, lahana gibi sebzelerle, balık (Hz. Yunus’u sakladığı için saygısızlık olmasın diye), geyik, domuz ve horoz eti yemek haramdır. Melek Tâvus’un rengi olan mavi renkli elbise giymek de yasaktır.

Yezidiliğin kurucusu kimdir?

Kurucusu bilinmiyor Kurucusu bilinmeyen Yezidiliğin, kökeninin Lübnanlı Şeyh Adi bin Musafir’e dayandığı rivayet ediliyor. Emevi hanedanı soyundan olduğu belirtilen Şeyh Adi, Bağdat’ta meşhur İslam alimi İmam Gazali’den ders almış bir sufi olarak biliniyor.

Şeytana tapanlar kimler?

Alışılmadık inançları nedeniyle haksız bir şekilde “şeytana tapanlar” olarak yaftalanan Ezidiler, geleneksel olarak küçük gruplar halinde, Irak’la Suriye’nin kuzeybatısında ve Türkiye’nin güneydoğusunda yaşıyorlar. Tam saylarını tahmin etmek güç. Nüfuslarının 70 bin ila 500 bin arasında olduğu düşünülüyor.

Yezidiler şeytana tapar mı?

Bazı araştırmacılara göre Yezidiler, ‘şeytana‘ inanan Asurilerin devamı niteliğindedir. Günümüzdeki Ezdiler’in inandığı dini figür Melek Tavus ismini taşıyor. Ezidilerin ahret inançları yok onlara göre dünya sonsuz ve kıyamet yaşanmayacak. Çarşamba gününü kutsal sayan Ezidiler günde 3 kez güneşe dönüp ibadet ediyorlar.

Şeytan hangi dinlerde var?

Şeytan özellikle Yeni Antlaşma’da ve Hristiyan inancında da kendisine daha çok yer bulmuştur. Özellikle İsa’yı sürekli olarak kışkırtır. Ancak Şeytanın kişiliğinin kaynağı İncil değil, Hristiyan edebiyatıdır.

Yezidiler Allaha inanıyor mu?

Yezidiler, “Tanrı tarafından seçilmiş” bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi’nin vahiy aldığını kabul ediyor. Melek Tavus’u ise “şeytan” olarak değil, Azda’nın (Allah‘ın) doğruyu yanlışı göstermek için gönderdiği bir elçi olarak görüyorlar. Bu yüzden “şeytan” adını hiç kullanmıyorlar.

Yezidiler nasıl gömülür?

Ölen kişiye beyaz bir fistan, eldiven, çorap ve hırka giydirilir, sonrasında kefene sarılırdı. Irak’ta Laleş’ten getirilen toprak gözlere, ellere ve biraz da dudağa sürüldükten sonra yüzü güneşe dönük bir şekilde gömülür.

Ezidiler ne yemez?

Ezidiler, kesinlikle marul yemiyorlar. Hatta marul yetişen yerlerden bile uzak duruyorlar. Bunun nedeni olarak değişik bilgiler var. Birisi, marulun Arapça karşılığının bir Ezidi din aliminin adını hatırlatması.

Ezidiler Allah’a inanıyor mu?

Yezidilikte, Yahudi, Hristiyanlık ve İslam’da yoldan çıktığı ve kötülüğün simgesi olduğuna inanılan İblis adlı meleğin kutsal ve iyi bir melek olduğuna inanılıyor. Yezidiler, “Tanrı tarafından seçilmiş” bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi’nin vahiy aldığını kabul ediyor.

Yezidilik ne zaman ortaya çıktı?

Bazıları onun Hakkâri’de doğmuş bir Kürt olduğunu, bazıları da Lübnan’da doğmuş bir Arap olduğunu söyler. Doğum tarihi tam olarak belli değildir ama araştırmacıların çoğuna göre, 1073-1078 arasında, bugünkü Lübnan’ın bir köyü olan Beytfar’da, Bekaa Vadisi’nde doğmuştur. Babasının adı Musafir’dir.